Nyáron jön az új szocpol

2015. február 09. hétfő - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

Július 1-jétől Családok Otthonteremtési Kedvezménye néven már használt lakás vásárlására és akár egy gyermekes családok számára is elérhető lesz az új szocpol. A támogatás összege 500 ezer és 3,250 millió forint között lehet, de több dologtól is függ, és területileg eltérő lehet.

2015 július 1-jétől Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) néven már használt lakás vásárlására és akár egy gyermekes családok számára is elérhető lesz az új szocpol. A CSOK támogatás összegénél a 4 éven belül vállalt gyermekekkel is számolni lehet, és a vissza nem térítendő egyszeri állami támogatást a következő célokra lehet majd igényelni:

2008. június 30-a után kiadott építési és használatbavételi engedéllyel (vagy hatósági bizonyítvánnyal) rendelkező, összkomfortos, legalább “B” energetikai minősítéssel rendelkező új lakás vásárlásához vagy építéséhez,

Legfeljebb 350 ezer Ft/m2 vételárú, és legalább komfortos használt lakás vásárlásához, de a vételár maximumára területenként eltérő korlátok vonatkoznak, meglévő, legalább komfortos, vagy azzá tehető lakás jövőben megkezdődő bővítéséhez. A támogatás pontos összege függ: a gyermekszámtól, a lakás hasznos alapterületétől és az energetikai minősítésétől.

A támogatás összege 500 ezer és 3,250 millió forint között lehet. A lakás hasznos alapterülete 40 és 160 négyzetméter között szóródhat a gyermekszámtól függően, és figyelembe kell venni a vételár-korlátokat is. Az otthonteremtési kedvezményre idén 4 milliárd forintot fordítanak, 2016-tól pedig 9-10 milliárd forintot.

Nagyon várják már a szocpolt
Ennyi cég még sosem szűnt meg az építőiparban, az állami beruházások várható kifulladása pedig még mélyebbre lökheti a szektort. A vállalkozások ezért nagyon várják a szocpolt, amelytől a lakásépítések felfutását várják.