Nem meglepetés az építőipar mélyrepülése

2016. december 15. csütörtök - 16:04 / PP/MTI
  •    

Várható volt az építőipar első tíz havi visszaesése a szakértők szerint, akik az év végén, illetve a jövő év elején már javulást várnak az ágazatban. Az idén óriásit zuhan az ágazat: 15 százalékkal marad el a teljesítmény a tavalyitól.

hőségriadó először júniusban

Kép: MTI

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtöki jelentése szerint októberben az építőipari termelés volumene 12,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, január-októberben pedig 19,8 százalékkal volt alacsonyabb a 2015 első tíz havinál.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetség (ÉVOSZ) elnöke úgy vélte, az előző évihez viszonyított kisebb rendelésállományból egyenesen következett az idei alacsonyabb teljesítmény. Hozzátette: a november és a december várhatóan erősebb lesz, így az építőipar éves teljesítménye várhatóan mintegy 15 százalékkal marad majd el a tavalyitól, és 2000 milliárd forint körül alakul.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint is számítani lehetett a visszaesésre, mivel az egyéb építmények alágazat az uniós források hiánya miatt a korábbinál rosszabbal teljesített. Bár a lakásépítéseket is magában foglaló épületépítési alágazat a korábbi hónapokban növekedésre volt képes, ám nem tudta pozitív tartományba húzni a szektort, ráadásul októberben az épületépítések volumene is csökkent, ami arra utal, hogy az év végére kifulladt a lendület – fejtette ki. A szakember szerint jövőre mind az épület- és lakásépítések, mind az egyéb építmények építése fellendülhet.

Állami pénz nélkül nem megy a szekér
Vannak jó hírek is az építőiparban, de még távolról sem megnyugtató a helyzet. Három hónap alatt több mint ezer céget töröltek az ágazatban, ami még mindig magasnak számít, igaz, az előző évekhez viszonyítva már kicsit szebb a kép. Az azonban jól látszik: központi megrendelések nélkül nehezen megy a szekér.

Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója kommentárjában kiemelte, hogy a lakásépítési szektorban információik szerint mind a magán építtetők, mind a vállalkozások megrendelései számottevően és folyamatosan nőnek. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az építőipari statisztikában az újlakás-építések erőteljesebb pozitív hatása 2017-ben jelenhet meg, de ezt a hatást a túlzottan bürokratikus engedélyezés mellett tompíthatja, hogy a kapacitáshiány miatt egyes, kisebb és közepes méretű, megfelelő referencia nélküli lakásfejlesztők lakóingatlan-építkezései nem tudnak elindulni.

A szakember szerint “segítene az építőiparon az úgynevezett 300 négyzetméteres szabály kiterjesztése a nagyobb fejlesztésekre is”. Az építési törvény ez év elejétől lehetővé teszi, hogy a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építése esetén az építtető – építési engedély megszerzése helyett – csupán bejelentse építési szándékát az illetékes építésügyi hatósághoz. A Cordia vezérigazgatója szerint a nagyobb épületek építésének hatósági jóváhagyása Lengyelországban és Romániában is átláthatóbban és kiszámíthatóbban működik, ami hozzájárul az ottani építőipar javuló teljesítményéhez.

Lépést tart, vagy kiesik a versenyből
A Roland Berger új tanulmánya arra világít rá, hogy az építőipari szektor produktivitása növekedni fog, hiszen ma 4 százalékkal magasabb a teljesítménye, mint egy évtizede. A digitális fejlesztések elmaradása azonban szektorszintű, és a vállalatok versenyképességét veszélyezteti. Az építőipar szereplőinek 93 százaléka felismerte a digitalizáció fontosságát, ugyanakkor szinte senki sem tesz megfelelő lépéseket ennek érdekében.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor