Ne lepődjön meg, ha ilyen 500 forintost kap

2019. február 01. péntek - 10:07 / piacesprofit.hu
  •    

Február 1-től a készpénzes fizetéseink során már találkozhatunk a megújított 500 forintos bankjegycímletekkel. A bankjegyek azon túl, hogy képi megjelenésükben megújultak, a biztonsági elemeiket tekintve is korszerűbbek lettek.

A megújított 500 forintos bankjegycímletek 2019. február 1-től fokozatosan jelennek meg a készpénzforgalomban, széles körű elterjedésük néhány hónapon belül várható.

Forrás: MNB

Forrás: MNB

A jelenleg forgalomban levő – 2018 előtt kibocsátott – régi 500 forintos bankjegyekkel 2019. október 31-ig fizethetünk, ezt követően az MNB bevonja azokat, így

2019. november 1-től már csak az új 500 forintos bankjegyeket használhatjuk.

Fontos tudni, hogy a bevonási határnapig be nem váltott, régi bankjegyek sem veszítik el az értéküket. A régi bankjegyek a bevonási határnapot követően minden bank- és postafiókban három évig, az MNB lakossági pénztárában pedig húsz évig díjmentesen átválthatók – azonos címletű – törvényes fizetőeszközre.

Forrás: MNB

Forrás: MNB

Az MNB felhívja minden olyan parkoló- menetjegy- ital- és áruautomata üzemeltető figyelmét, hogy – akik eddig még nem tették meg – mielőbb készítsék fel berendezéseiket az új 500 forintosok elfogadására annak érdekében, hogy a lakosság az új bankjegyekkel is zökkenőmentesen használhassa ezeket az automatákat.

Készülnek az új 500 forintosra az ATM-ek és más automaták
A bankjegysorozat utolsó elemeként megújul az 500 forintos is. 2019. február 1-től fizethetünk majd a megújított 500 forintos címlettel, a jelenlegi bankjegyeket október 31-ig használhatjuk.