Napfény járja át az ipar szívét újra

2015. június 24. szerda - 06:33 / piacesprofit.hu
  •    

Júniusban az üzleti szférán belül – a májusban nagyon derűlátóvá vált szolgáltató cégek kivételével – minden ágazat érezhetően optimistább lett. Az építőipar kivételével mindenhol valamivel több volt a javulásra, mint a romlásra számító vállalat.

Kép: Pixabay

Júniusban némi hullámzás mellett már fél éve stagnált a GKI–Erste-konjunktúraindex (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke, melynek szintje így továbbra is viszonylag optimista hangulatot tükröz. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások idei csúcsukra kerültek, míg a fogyasztói várakozások ez évi, sőt húsz hónapos mélypontjukra.

Júniusban az üzleti szférán belül – a májusban nagyon derűlátóvá vált szolgáltató cégek kivételével – minden ágazat érezhetően optimistább lett. Az építőipar kivételével mindenhol valamivel több volt a javulásra, mint a romlásra számító vállalat. Az iparban a májusi pesszimizmust júniusban derűlátás követte. Kedvezőbb lett az elmúlt időszaki és a várható termelés megítélése, s jelentősen javult a rendelésállományról – ezen belül az exportrendelésekről – alkotott vélemény. A készleteket viszont magasabbnak érezték a válaszolók. Az építőipari bizalmi index júniusban jelentősen emelkedett, s értéke lényegében visszatért az év eleji szintre.

Az előző háromhavi termelés megítélése némileg, a rendelésállomány értékelése számottevően javult. A kereskedelmi bizalmi index júniusban a májusi csökkenésnél kisebb mértékben nőtt, s így továbbra is bennmaradt az immár több mint 1,5 évet jellemző viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció és a rendelések megítélése nem változott, a készletszintet viszont lényegesen kisebbnek minősítették a nyilatkozók. A szolgáltatói bizalmi index júniusban korrigálta az előző havi emelkedését. Egyaránt rosszabb lett az üzletmenet, az előző negyedévi és a várható forgalom megítélése.

Felpörgünk
Csaknem két éve folyamatos bővülést mutat a magyar gazdaság. Az MLBKT havi jelentése alapján a trend májusban sem tört meg, az export 18 hónapja növekedést mutat, a foglalkoztatási szándék 1995 óta nem volt ilyen magas.

A foglalkoztatási hajlandóság a kereskedelemben nem romlott tovább, az ipari és építőipari vállalkozásoknál javult, a szolgáltató cégeknél viszont csökkent, s nőtt a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az iparban és a szolgáltatók körében erősödött az áremelési szándék. Az építőiparban a túlnyomó többség változatlan árakra számít. A kereskedelmi cégek körében csökkent az áremelést tervezők aránya, miközben az árnövelés átlagos mértéke nem változott. A fogyasztók inflációs várakozása viszont erősödött. A magyar gazdaság perspektívájának megítélése hónapok óta romlik, s ez az ipari és szolgáltató cégek kivételével júniusban is folytatódott.

A GKI fogyasztói bizalmi index júniusban a májusi emelkedésnél nagyobb mértékben esett. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét és a következő egy évben várható megtakarítási képességét egyaránt rosszabbnak ítélte, mint az előző hónapban. Az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási feltételeit változatlannak, a következő egy évre vonatkozót viszont jelentősen romlónak érzékelték.