Mikor adómentes a borravaló?

2017. augusztus 10. csütörtök - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Sokakban vélhetően már a cím is értetlenséget kelt. Még hogy a borravaló után adót kellene fizetni? Márpedig van olyan eset, amikor igen. Erről a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezik, pontosítva a szabályozás részleteit.

A jogszabály alapján több eset határolható el élesen. Hogy világosodjon a kép, először is meg kell különböztetni a borravalót a felszolgálási díjtól. Ez nem olyan könnyű, mint gondolnánk, mert mindkettő a felszolgáló munkájához kapcsolódik. A borravaló jellemzői:

  • nem vonatkozik rá rendelet, így nem lehet „bevezetni”, tehát a nyújtása teljesen önkéntes
  • a fogyasztó és az őt kiszolgáló személy közötti közvetlen kapcsolatból következhet
  • több szakmára jellemző, nemcsak a vendéglátóiparra
  • a borravaló összege nem szerepel a nyugtán vagy a számlán
  • főszabály szerint a cég bevételének nem része, de ez alól is lehetnek kivételek is
  • klasszikusan a vendég elégedettségének megnyilvánulása, bár manapság úgy tűnik, hogy szinte elvárják a felszolgálók

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény szerint adómentes a vendéglátó üzlet felszolgálójaként a fogyasztótól közvetlenül kapott borravaló.

Tehát, ha a pincér közvetlenül kap borravalót a vendégtől és az az övé, akkor nem kell az összeg után személyi jövedelemadót fizetnie.

Kép:sxc

Kép:sxc

Ezt várja a kormányzat a vendéglátósoktól
Abban a kormány és a szakmai szervezetek is egyetértenek, hogy drámai a munkaerőhiány mértéke a vendéglátóiparban. Abban már megosztottabbak a vélemények, hogy mi segítene ezt megoldani. A tervezett kötelező szervizdíj a szakmai szervezetek szerint kikészítené a kisebb éttermeket, az áremelést nem bírná el a piac. A vendéglátás áfa-kulcsának 5 százalékra csökkentése – a munkáltatói szervezetek egyik legfontosabb elvárása –, mint az elodázhatatlan bérszínvonal emelés egyik eszköze, már szerepel a 2018. évi költségvetés tervezetében.

Adó vagy járulék?

Érdekesség, hogy a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról szóló jogszabály szerint vendéglátó üzlet felszolgálója a fogyasztótól közvetlenül kapott borravaló után 15% nyugdíjjárulékot fizethet. A vendéglátó üzlet felszolgálója a borravaló után fizethető járulékot a személyi jövedelemadóról benyújtott bevallásában vallja be, abban adatot szolgáltat a 15% nyugdíjjárulék alapjáról és összegéről. Ezt az előírást érdekességként kezelhetjük, mert a dolgozó saját maga dönthet a 15% nyugdíjjárulék fizetéséről. Ha fizeti, akkor beleszámít a borravaló a nyugdíjának alapjába, ha viszont úgy dönt, hogy nem fizet járulékot, akkor nem.

A borravalót jellemzően éppen a kapott szolgáltatással való elégedettség kifejezéseként, ellenszolgáltatás jelleggel adják. Tehát mikor nem alkalmazható az adómentesség?

Mivel a borravalót szolgáltatásnyújtásra tekintettel adják, ezért a fent idézett adómentesség nem alkalmazható ha a borravaló a szolgáltató pénztárába kerül. Például, ha a vendég bankkártyával fizet, és így ad borravalót a szolgáltatásért, az a cég bevételének minősül, akkor is, ha az alkalmazottak járandóságát ebből egészíti ki a munkáltató. Ez a kiegészítés a munkavállaló bérjövedelmeként adó- és járulékköteles.

Nem úszható meg az adófizetés megbízási szerződéssel foglalkoztatott dolgozó esetén. Itt a borravaló a magánszemély önálló tevékenységből származó bevétele, melynek 90 százaléka után kell 15 százalék szja-t és 22 százalék ehót fizetni.

Ha egyéni vállalkozó kapja a borravalót, akkor az az egyéni vállalkozó bevételének számít.

Amennyiben a munkaadó begyűjti mindenkitől a borravalót és utána újraosztják annak érdekében, hogy a szakács, a pultos és a kézilány is többletjövedelemhez jusson belőle, akkor a borravalót munkabérként kell kezelni.

Hogyan kezelik a borravalót?

A borravaló kezeléséről a foglalkoztatónak az alkalmazottakkal előzetesen meg kell állapodnia. Alapvetően három lehetőség adott, és mindhárom szabályos. A leggyakoribb – mindnyájunk által ismert – megoldás, hogy a felszolgálók azonnal elteszik az általuk kapott borravalót. Elkülönítve – például egy borravalós dobozkában – gyűjtik, és később kerül szétosztásra egy előre megállapodott rendszer szerint. Vagy bekerül az online pénztárgép kasszájába. Ehhez azonban feltétlenül szükséges a pénztárbizonylat kiállítása. Ezzel egyenértékű az az eset, amikor a vendég a bankkártyájáról ad borravalót. Fentiekből látható, hogy csak az első eset adómentes.

(Forrás: ado.hu)