Megjött az első rossz adat májusról

2013. június 03. hétfő - 17:10 / piacesprofit.hu
  •    

Habár sorozatos felmérések azt tanúsítják, hogy javulóban van az üzleti hangulat Magyarországon, a BMI index májusban sok éve nem látott mélységbe zuhant. A vállalkozások többsége áprilishoz képest kedvezőtlenebb folyamatokról számolt be.

MLBKT Beszerzési Menedzser Index (50 = nincs változás)

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 47,1. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada áprilishoz képest összességében kedvezőtlenebb folyamatokról számolt be. Az elmúlt egy évben négyszer nem volt 50,0 pont felett az index, ami arányaiban kedvezőbb a 2011. június – 2012 májusa között eltelt évhez képest, de akkor az ötből négy szűkülő hónap 2011 végén koncentrálódott, szemben a mostani töredezett mintázattal. 2010. június – 2011. május között ugyanakkor csak egy szűkülő hónapot mértünk. A május havi index 4,4 százalékponttal alacsonyabb az áprilisi értéknél (51,5). Május összességében átlagon felüli hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9; a májusoké 52,4), és a mostani érték ezt mélyen alulmúlja. Az elmúlt három évben a májusi átlag (51,9) jóval az idei érték felett volt. (Az elmúlt hónapokról a KSH siralmas beruházási adatokat közölt.)

A termelési mennyiség indexe csökkent áprilisi értékéhez képest is, de a múlt havi bővülés után immár a termelt mennyiség csökkenését jelzi. A mostani érték nagyon alacsonynak számít, az elmúlt 17 évben csak egyszer volt kisebb az index értéke májusban.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent, és a mostani a legalacsonyabb májusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya ennek megfelelően csökkent, másodszor az elmúlt hat hónapban, ami még mindig kedvezőbb az egy évvel ezelőtti helyzetnél (hat hónapból három szűkülés).

A májusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett áprilishoz képest, és az ütem erősödött. A korábbi májusi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték. Az index értéke negyvenöt hónapból 44-szer volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

Már a munkahelyteremtésre figyelnek a hazai cégek
A hazai vállalatok harmada már a gazdasági növekedésre és a munkahelyteremtésre koncentrál. A megkérdezettek 32 százaléka bízik a magyar gazdaság 1 és 3 százalék közötti növekedésében, többségük hasonló eredményre számít a világgazdaságban is. 28 százalékuk tervezi bővíteni munkahelyeinek számát.

A vásárolt készletek elkezdtek csökkenni az elmúlt nyolc hónapban tapasztalt bővülés után. Az idei májusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján némileg átlag alatti, de csak az ötödik legalacsonyabb. 2011-ben hat alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2012-re nyolcra emelkedett, ez idén eddig négy-egy a bővülés javára.

2011 utolsó negyedévében csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, 2012 januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került. Azóta az index csak öt hónapban jelzett csökkenést, 2012. júliusban, augusztusban, októberben, és decemberben, valamint a jelen májusi hónapban. 2013 januárjától az index bővülést jelzett egészen áprilisig, ez a trend maradt abba

A beszerzési mennyiség indexe csökkent áprilisi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség csökkenését is jelzi. A mostani érték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, és a harmadik legalacsonyabb májusi adat. A beszerzett mennyiség legalább négy hónapon át tartó folyamatos emelkedésére utoljára 2011-ben volt példa, ez .szakadt most meg

A beszerzési árak esetében az árak növekedése abbamaradt és enyhe csökkenést jeleztek a válaszadóink. Ezzel a beszerzési árak növekedésének harmincnyolc hónap után lett vége. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legalacsonyabb májusi ütem.

A késztermékkészletek szintje májusban alacsonyabb lett. A korábbi májusi értékeket nézve az idei némileg átlag felettinek mondható, a tizedik legalacsonyabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. Az elmúlt hat hónapban négyszer csökkent az index értéke.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent áprilishoz képest, és a januári egy hónap szűkülés után ismét az import mennyiségének csökkenését jelzi. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében is hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke erősen csökkent az előző hónaphoz képest. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de az idei értékek ismét növekedést jeleztek, egészen májusig.

Egy-két különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Ezek a következők voltak: cellulóz, papír, acetét kábel (filtergyártáshoz). Hiányt inkább elszórtan jeleztek mindenféle területről (pl. műgyanta, paraj, cellulóz, prepolimer, granulátum szervizgyártáshoz). Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink a polipropilén granulátum, tojás, ipari szalonna, bőr és apróhús esetében.

Megállt a zuhanás, de lesz-e folytatás?
A magyar gazdaság az idén az első negyedévben javítani tudott a tavalyi kiábrándító utolsó negyedévhez képest. Éves távlatban azonban még mindig zsugorodásról szólnak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt GDP-adatok. Az eredmény jobb a piaci várakozásoknál, az ugyanakkor – lévén előzetes adatokról szó – egyelőre nem látszik, hogy pozitív elmozdulásban mennyiben játszottak szerepet egyszeri tényezők, s milyen mértékben tartalmaznak azok a tartós növekedési pályát támogató elemeket.