Már nem a használt a menő: mi várható 2019-ben a kereskedelemben?

2018. november 23. péntek - 15:11 / piacesprofit.hu
  •    

A szeptemberben 5,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, elsősorban a tartós fogyasztási cikkek népszerűsége miatt. Az adatokból most már arra is lehet következtetni, hogy mi várható jövőre.

Folytatódott a növekedés a kiskereskedelemben. A szeptemberi – naptárhatással korrigált – adatok szerint 5,4 százalékos volt a forgalombővülés éves összevetésben, így az év első kilenc hónapjában 6,5 százalékos többlet jött össze. A nyers adatok szerint a szeptemberi növekedés 4,4, a kilenchavi 6,3 százalékot tett ki.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta, hogy a szeptemberi adatok valamivel lassabb növekedésre utalnak. Ebben szerepe lehet a bázishatásnak, vagyis annak, hogy tavaly szeptemberben erős hónapot zárt az ágazat. „A friss adatsor passzol az utóbbi időszakot meghatározó trendbe. Továbbra is a nem élelmiszerek, ezen belül a tartós fogyasztási cikkek népszerűsége jelenti a kiskereskedelem motorját. A naptárhatással korrigált, kilenchavi adatok szerint ugyanis ebben a termékkörben közel 10 százalékos volt a növekedés. Ezzel szemben az élelmiszereknél csak 4, az üzemanyagoknál közel 7 százalékos plusz jött össze” – fogalmazott a K&H Bank szakembere.

nő áll egy kávézó pultjánál

Kép:Pexels

Hozzátette, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekedését továbbra is segíti a nettó reálbérek emelkedésre, bár annak üteme lassult. Szintén hozzájárul a kiskereskedelmi forgalom bővüléséhez, hogy fokozódik a fogyasztási hitelek iránti kereslet. Látszik az is, hogy a használtcikk-kereskedelem jelentősége csökken, itt mindössze 3,3 százalékos volt a kilenchavi forgalomnövekedés, ez a fokozott lakossági bizalom jele. Utóbbit érzékelteti az autóeladások emelkedése is.

Ez lehet a kiskereskedelem jövője
Nincs pénztáros, a vonalkódot mobillal olvassuk le, fizetni akár arccal is lehet – az Alibaba a közelmúltban számos futurisztikus, szinte teljesen automatizált boltot indított Kínában. A kényelem árnyoldala, hogy az árukért részben az adataikkal fizetnek a vásárlók.

Németh Dávid szerint az idén átlagosan 6 százalék körüli emelkedést érhet el a kiskereskedelem. Jövőre azonban valamivel lassabb tempóra lehet számítani. Egyrészt az inflációs környezet és az ideinél várhatóan valamivel mérsékeltebb béremelkedés miatt a nettó reálbérek emelkedése visszafogottabb lehet, másrészt a foglalkoztatás is elérhette a csúcsát. Harmadrészt a jövő év második felében a kamatok is magasabbak lehetnek, ez pedig a fogyasztási hitelek iránti keresletre lehet hatással.

A szakember közölte: „A mostani kilátások szerint a kiskereskedelem jövőre is bővülni fog, de nem nagyon kap majd többlettámogatást a gyorsuláshoz. Így 2019-ben a jelenlegi állás szerint 5 százalék körüli emelkedés várható.”

Kezdődik a roham, brutális évvégére számíthatnak a játékboltok
A közel 45 milliárd forintos játékpiac fele realizálódik az idei karácsonyi időszakban, amikor hagyományos áruházi vásárlás esetén 6800 forintot, online 8300 forintot költenek a magyar családok játékokra alkalmanként – derült ki a REGIO JÁTÉK adataiból. A legtöbb fa alá társas- és kreatív játékok, ruhák és sporteszközök kerülnek karácsonykor, az ajándékokat a szülők több mint kétharmada a Black Friday akciók keretében tervezi megvásárolni.