Magyarország hosszú ideig semmi jóra nem számíthat

2008. december 10. szerda - 08:25 / PP/MTI
  •    

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrisebb adatai alapján az elemzők úgy vélik, hogy a magyar gazdaság feltételezhetően 2008. harmadik negyedévében produkált utoljára növekedést a következő egy év várakozásai alapján, a külkereskedelmi termékforgalom adatai pedig a vártnál is rosszabbul alakultak az elmúlt időszakban.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője szerint a jövőben “nagyon hosszú ideig” nem találkozhatunk pozitív GDP adatokkal. Az elemző szerint már az idei év negyedik negyedévében 0,5 százalékos visszaesésre lehet számítani, 2009 első három hónapjában pedig akár 3 százalékot is zuhanhat a gazdaság teljesítménye.

A KSH keddi közlése szerint a GDP az idén a III. negyedévben 0,8 százalékkal, naptári hatás kiszűrésével 0,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a 2008. II. negyedévivel összehasonlítva pedig stagnált. A növekedés a II. negyedévben még 2 százalék volt éves bázison kiigazítás nélkül. Ugyancsak kedden hozták nyilvánosságra, hogy a külkereskedelmi mérleg január-októberi egyenlege 6,2 millió euró aktívumot mutatott ugyan, de ezen belül októberben 76,5 millió euró volt a hiány, szemben a tavaly októberi 103,5 millió eurós aktívummal.

Veres János pénzügyminiszter kedden az Országgyűlés költségvetési bizottságában éves meghallgatásán elmondta, hogy folytatódott a sikeres költségvetési kiigazítás, amelynek eredményeként a Pénzügyminisztérium számításai szerint az idén az eredményszemléletű államháztartási hiány 3,4 százalék lesz a GDP-hez mérten, a nyugdíjkorrekcióval viszont 3 százalék alá süllyed, 2,8 százalékos deficit várható.

Varga Mihály, a parlament költségvetési bizottságának elnöke szerint a gazdasági válságból a gazdasági növekedés vezet ki, ehhez pedig adó- és kiadáscsökkentés szükséges. A bizottsági elnök, volt pénzügyminiszter szerint kisebb parlamenttel és önkormányzatokkal, valamint a korrupció visszaszorításával összesen több mint 500 milliárd forint megtakarítás érhető el, egy hiteles kormánnyal elérhető olcsóbb adósságfinanszírozás révén pedig további 400 milliárd forint. (A “Ki árt jobban az országnak?” vita így folytatódik… – a szerk)

Az autóipar hamar padlót fogott

A gépjárműpiacon egyre inkább érezteti hatását a válság: a következő másfél évben a túlélésért fog küzdeni a piac valamennyi szereplője az MKB-Euroleasing szerint, a tét az autós szektorban érintett, mintegy százezer család megélhetése. A finanszírozók egyelőre nem az adósválság, hanem a készletfinanszírozás miatt aggódnak, az ágazatban ugyanis nagy eladatlan készletek halmozódtak fel, amelyek finanszírozása a pénzügyi bizalmi válság miatt megdrágult. (A Gépjármű-Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke előadását itt elolvashatja a válságról).

A gépjárműiparhoz kapcsolódó hír, hogy december 11-től egy hónapra ismét leáll a romániai Automobile Dacia gépkocsigyár, mivel a járművei iránti kereslet a román piacon novemberben 52 százalékkal csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest.  A Daimler a súlyos értékesítési gondok miatt kedden bejelentette, hogy rövidített munkaidőt léptet életbe a Mercedeseket gyártó sindelfingeni üzemben. Keddi értesülések szerint az intézkedések január közepén lépnek életbe, s mintegy 20 ezer alkalmazottat érintenek.