KSH: 30 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye

2018. február 12. hétfő - 11:20 / Zubor Zalán
  •    

2017-ben az építőipari termelés 29,6 százalékkal haladta meg 2016. évi alacsony bázist, amikor 18,8 százalékkal visszaesett az előző évihez képest. Tavaly decemberben az építőipari termelés volumene 35,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a novemberi 30,9 százalékos növekedés után - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az épületek építésének volumene 28,9, az egyéb építményeké 45,3 százalékkal nőtt 2016 decemberéhez viszonyítva. A magasépítés teljesítményének emelkedése az ipari épületek mellett lakóépületek, kulturális, oktatási épületek építésének eredménye volt a múlt év utolsó hónapjában. Az egyéb építmények terén – az alacsony bázis mellett – gyorsforgalmi utak építése, valamint vasútfelújítási munkák következtében nőtt a termelés.

Egymástól vadásszák le a munkaerőt az építőiparban
A munkaerőhiány már a burkolatkereskedők számára is súlyos gondokat okoz. Az építőipar száguldása miatt bővülni kellene, csakhogy szakképzett munkaerő alig akad. A probléma megoldása égető.

A decemberben megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 124,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 4,0, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 170,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az egyéb építmények körében több nagyértékű szerződést kötöttek útépítésekre, vasútfejlesztésre és közműépítésekre. A szerződések teljes állománya december végén 129,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 16,0, az egyéb építményeké 184,5 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel ezelőtt.

A tavalyi negyedik negyedévben az építőipar termelői árai 6,5 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 9,8, az egyéb építmények építése terén 4,1, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 6,9 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához mérten. Az előző negyedévinél 1,6 százalékkal voltak magasabbak az építőipar árai.

Sok megrendelés, folyamatos drágulás és munkaerőhiány
„A múlt év során már látszott a havi adatokból, hogy lendületesen fejlődik az építőipar és folyamatosan dolgozza le az előző évi hátrányt. A kiugróan magas növekedés részben ezzel, tehát az alacsony bázissal magyarázható. Valamint azzal, hogy felpörögtek az uniós forrásokon alapuló fejlesztések és lendületet kaptak az újlakás-építések is” – kommentálta a friss adatokat Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Az építőipar lendületben maradhat az idén is, mivel a rendelésállomány jelentős. Tavaly december végén ez az állomány 129,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. „Fontos azonban, hogy a rendelésállományból adódó építkezések csak 9-12 hónap alatt jelennek majd meg a tényleges adatokban” – tette hozzá Németh Dávid. Azt is elmondta, hogy az építőiparban a termelői árak jelentősen növekedtek és a drágulás várhatóan folytatódik a következő időszakban.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor