Idén szép lehet a karácsony

2014. szeptember 19. péntek - 17:04 / piacesprofit.hu
  •    

Kedvező trendek látszanak a magyar gazdaságban, mind a keresetek, mind a foglalkoztatás terén az elemzők szerint. A bérek emelkedése és a foglalkoztatottság bővülése a fogyasztás további élénkülését hozz, amit a rezsicsökkentések is támogatnak.

Kép: Pixabay

A bruttó és a nettó átlagkeresetek egyaránt 3 százalékkal haladták meg az idén január-júliusban az egy évvel korábbit – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a KSH keresetekre vonatkozó, első héthavi adataira reagálva elmondta: alapvetően kedvező kereseti és foglalkoztatási folyamatok rajzolódnak ki, ezek alátámasztják a magyar gazdaságban tapasztalható számottevő növekedést. Nőnek a beruházások, bővül az építőipar és a feldolgozóiparban is szép növekedés volt. Jelentős mértékben nőtt a foglalkoztatottak száma az elmúlt hónapokban, e mögött döntően a közmunkaprogramok állnak, amelyek “hullámszerű lökéseket adnak a magyar bérstatisztikának” – fogalmazott.

A gazdaság is a vártnál jobban bővülhet idén – ha nem kavarnak be az oroszok.

A közfoglalkoztatottak nélkül is kedvező folyamatok zajlanak, kissé gyorsult a bérnövekedés dinamikája, májusban 4, júniusban 4,1, júliusban pedig 4,3 százalékos volt a reálkereset-növekedés a közfoglalkoztatás nélkül. A foglalkoztatottak létszáma 6 ezer fővel, 3,2 százalékkal nőtt júliusban az előző évhez képest, a bővülést leginkább a magánszektorban, a vállalkozások körében regisztrálták – emelte ki. A második fél évben a foglalkoztatási adatok továbbra is javulni fognak, és bár a nyári hónapok szezonális hatása főleg az idegenforgalomban és a mezőgazdaságban erős, a bővülés 2,5-3 százalék közötti lehet. Török Zoltán a béradatokban ugyanakkor a jelenleginél nagyobb növekedést nem tart reálisnak, így 4-4,5 százalék közötti reálbér-növekedés lehet az év hátralévő részében.

Kedvezőtlen klímában is nőtt a kkv-k optimizmusa
A kis- és közepes vállalkozások várakozásai a beruházási aktivitások kivételével kismértékben javultak az elmúlt negyedévben. Az MKIK GVI áprilisi felmérésének eredményei alapján a kkv-k konjunktúraindexe az előző három hónaphoz képest némileg emelkedett.

Nem csak a bérek nőttek

A KSH adatai szerint az év első hat hónapjában 2 millió 839 ezer ember állt alkalmazásban Magyarországon, ami 4,2 százalékos növekedés a tavalyihoz képest. Közfoglalkoztatottak nélkül 2 millió 660 ezer embert alkalmaztak, ami 3,2 százalékkal haladja meg a tavaly ugyanebben az időszakban mért adatot.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője kifejtette: pozitívum, hogy a foglalkoztatottak száma júliusban 113 ezer fővel bővült az egy évvel korábbihoz képest, a 2,839 milliós létszám csak hajszállal marad el az áprilisi 2 millió 844 ezres csúcstól. Megjegyezte: a közfoglalkoztatottak száma 179 ezer fő volt, ami mintegy 25 ezres emelkedés az előző hónaphoz képest, éves összevetésben pedig 31 ezres bővülés. A versenyszférában 54 ezerrel, míg a közszférában a közfoglalkoztatottak nélkül 28 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. A versenyszférában a növekedés nagyjából megegyezett az előző havival.

Az elemző szerint az adatok további fokozatos javulást jeleznek a munkaerő-piaci helyzetben, a bérek lassuló ütemben, de tovább emelkedtek, mindezek együtt pedig elősegítik azt, hogy középtávon tovább élénküljön a hazai lakossági fogyasztás. A fogyasztás élénküléséhez jelentősen hozzájárulhat rövid távon a folytatódó rezsicsökkentés, valamint a folyamatban lévő devizahiteles elszámolás. Ha a kedvező trendek fennmaradnak, az év végi fogyasztási hajrá a tavalyinál is jobb lehet.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor