Érdemes szétnézni a piacon, nagyok a különbségek a diákszámlák között

2019. augusztus 05. hétfő - 09:47 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

A ponthatárok kihirdetése után felpörgő albérletszezon, valamint a rövidesen kezdődő tanév miatt kulcskérdéssé válnak a fiatalok számára a pénzügyek. Számla és számla között viszont komoly eltérések lehetnek.

A money.hu kalkulációi szerint érdemes alaposan körülnéznie például azoknak a 20-25 éves fiataloknak, akik havi 50-150 ezer forintot kapnak a számlájukra például a szülőktől és sms-szolgáltatást is kérnek a kiadások számon tartása érdekében. 

pixabay.com

pixabay.com

A legolcsóbb bankszámlacsomagokért éves szinten eleinte semmit vagy mindössze 1-5 ezer forintot kell fizetni. A legdrágább megoldásokért azonban a kezdeti időszak után ennek a többszörösét is elkérhetik a bankok, a teljes éves kiadás megközelítheti a 20 ezer forintot is.

A bankszámlaválasztásnál arra is érdemes figyelni, hogy milyen bankkártyát ad a bank és annak mennyi az éves díja.

Szintén mérlegelni kell az sms-szolgáltatás díját bármilyen bankszámla esetén, mert az is eltérő lehet bankonként – ha például sokszor használja valaki a kártyáját és darabáron méri a bank az üzeneteket, akkor jelentősen megemelkedhet a havi számla összege. 

Trencsán Erika szerint azért is fontos, hogy a fiatalok körültekintően válasszanak

Egyszerűen nincs elég albérlet
Az iskolaév végével, valamint a felvételi ponthatárok várhatóan júliusi kihirdetésének közeledtével, vagyis pár héten belül magasabb fordulatszámra kapcsol majd az albérletpiac. Az ingatlan.com a legfrissebb elemzésében azt nézte meg, hogy milyen helyzetből indul a szezon.

bankszámlát, mert így rutinná válik majd számukra, ha a későbbiekben más banki szolgáltatásnál is szétnéznek a piacon. 

Például, ha lakáshitelre vagy személyi kölcsönre lesz szükségük, akkor a bankszámláknál látott különbségeknél sokkal nagyobb eltérésekkel találkozhatnak.

Példaként a szakember megemlítette, hogy július végén egy 5 éves futamidejű, 1,5 millió forintos személyi kölcsön esetében a legjobb megoldás havi 30 ezer forint alatti törlesztést jelentene az érintettnek, a legdrágább konstrukcióknál a havi kiadás 30-40 százalékkal magasabb, több mint 40 ezer forint is lehet. 

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek