Elfogadták az 2018-as költségvetést – több pénz a fiatalokra, biztonságra, növekedésre

2017. december 01. péntek - 11:01 / piacesprofit.hu
  •    

Az EP nyomására a jövő évi büdzséből több pénz jut a fiatalok és kisvállalkozások támogatására, kutatás-fejlesztésre és az Erasmus programra is.

Összefoglalva
– több forrás gazdasági növekedésre, munkahelyekre, biztonságra, klímaváltozás elleni programokra
– plusz 116.7 millió euró a fiatalok munkanélkülisége ellen,
– kevesebb pénz Törökországnak

A 2018-as uniós költségvetésben 160.1 milliárd euró kötelezettségvállalási előirányzat és 144.7 milliárd kifizetési előirányzat szerepel (A különbségről lásd lejjebb).

A november 18-i intézményközi megállapodás után nem sokkal a Parlament ma 295 szavazattal 154 ellenében 197 tartózkodás mellett fogadta el a jövő évi uniós költségvetést, amit Antonio Tajani EP elnök az aláírásával hitelesített.

Fiatalok, növekedés és munkahelyek

Az EP nem engedte, hogy a Tanács 750 millió euróval csökkentse a növekedésre és munkahelyekre szánt keretet és a fiatalkori munkanélküliség elleni intézkedésekre, munkakeresésre 116 millióval többet, összesen 350 millió kötelezettségvállalási előirányzatot biztosított. Több forráshoz jutnak a kulcsfontosságú Horizon 2020 és Erasmus+ programok, valamint a kisvállalkozások.

Menekültválság, migráció, Törökország

A Parlament nyomására több pénzből gazdálkodhatnak a biztonsági feladatokat ellátó Europol és Eurojust ügynökségek, emelik az európai menekültügyi támogató hivatal költségvetését és a migrációs kihívás kezelésére fordítandó forrást, amiből a keleti, illetve a déli szomszédság programjait is finanszírozzák.

A török jogállamiság és emberi jogok helyzetének romlása miatt a képviselők 105 millió euróval vágták vissza a Törökországnak nyújtandó előcsatlakozási alapot.

Brexit: megállapodtak a végösszegről
Londoni sajtóértesülések szerint a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folyó szakértői szintű tárgyalásokon létrejött egy elvi megállapodás arról, hogy az Egyesült Királyság teljesíti az Európai Unióval fennálló pénzügyi kötelezettségeit. A konkrét összeg azonban várhatóan csak a távolabbi jövőben lesz ismert.

Mezőgazdaság és klímavédelem

A Parlament tárgyalódelegációja 34 millió pluszforrást szerzett a fiatal gazdák támogatására és 95 millióval emelték a klímabarát gazdálkodási módszereknek nyújtott összeget.

Idézetek

„Elégedettek lehetünk a 2018-a költségvetéssel, olyan programok keretét sikerült emelni, amelyek megvédik az európaiakat és az EU-t felkészítik a jövőre” – mondta Jean Arthuis (ALDE, Franciaország) a költségvetési bizottság elnöke.

“Ez a költségvetés azt nyújtja, amit a polgárok várnak tőle: növekedést, munkahelyeket, biztonságot”, mondta Siegfried Mureșan (EPP, Románia) jelentéstevő.