Csak a kormány ront a kilátásainkon

2014. december 11. csütörtök - 17:07 / piacesprofit.hu
  •    

A befektetők körében Magyarországot illetően az óvatos optimizmus uralkodik, amit azonban leront a bizonytalan szabályozói környezet és az állam-kapitalista törekvések jelenléte. Európának van esélye a kilábalásra, tőlünk keletre mindent az orosz fenyegetés árnyékol be.

Kép: Pixabay

“A magyar gazdaság kilátásaival kapcsolatban óvatosan optimisták vagyunk. Idén végéhez ért a kétéves monetáris lazítási ciklus, emellett érdemben bővült a gazdaság.  A negatív inflációs ráta következtében azonban nem zárható ki a további kamatcsökkentés(ek) lehetősége sem. Ugyanakkor a rezsicsökkentések hatásainak elhalványulása, a gyengébb forint és az importált infláció is fokozatosan megjelenhet a fogyasztói árakban is, így az MNB mozgástere is korlátozottabb lehet a 2015-ös év második felében” – véli Horváth Zoltán, az Admiral Markets vezető elemzője.

A hazai gazdaság esetében a következő évben az egyszeri tételek kifutásával – Európai Uniós források felgyorsított ütemű felhasználása, MNB hitelprogram – a növekedés mértéke is szerényebb mértékű lehet 2015-ben. Azonban a devizahitelek kérdéskörének rendezése várhatóan a lakosság fogyasztására is pozitív hatást gyakorol, további támogatást biztosítva a hazai gazdaság számára. Kockázatot jelenthet azonban a bizonytalan szabályozói környezet, illetve az újabb állam-kapitalista törekvések a befektetői környezetre is rányomhatják bélyegüket.

“A forint kilátásaival összefüggésben mérsékelten optimisták vagyunk. Bár a folyó fizetési mérleg többlete, és a hazai gazdaság javuló fundamentumai védhetik a forintot, azonban a kormányzat által elkövetett újabb gazdaságpolitikai ballépés lehetősége (mint az M0-ás fizetőssé tétele), az orosz-ukrán krízis esetleges fellángolása-, valamint a vártnál adott esetben korábban bekövetkező Fed kamatemelés lehetősége kockázatokat tartogathat a hazai fizetőeszköz számára.” – összegzi a magyarországi kilátásokat az Admiral Markets elemzője.

Európa – esély a kilábalásra

“Az öreg kontinensen arra számítunk jövőre, hogy az Európai Bizottság 315 milliárd eurós, gazdaságélénkítő csomagja mellett az Európai Központi Bank stimulusa is támogathatja majd a növekedést, míg a leértékelődő euró javítja a versenyképességet és serkenti az exportot. A 2015-ös év első hónapjai folyamán az olajárak csökkenése lehúzhatja az euro-övezeti inflációs rátát, amelyre válaszul az ECB akár tovább kiterjesztheti a jelenlegi intézkedéseit. Így a vállalati kötvények vásárlása mellett nem zárjuk ki az európai államkötvény-vásárlási program beindítását sem.” – vázolja fel az elkövetkező hónapok várakozásait Horváth Zoltán.

Jövőre felfut az európai és leül a magyar növekedés
Idén az Európai Unióban 1,4 százalékos gazdasági növekedés várható, 2015-re azonban már 1,7 százalékos emelkedést jósolnak. Magyarországon ugyanakkor az idei évben 3 százalékos, 2015-ben pedig 2 százalékos GDP emelkedést prognosztizálnak.

“Mindemellett érdemes szót ejteni a lehetséges kockázatokról is. A befektetői és fogyasztói hangulatot ismét visszavetheti az ukrán-krízis esetleges újabb fellángolása, valamint az Oroszországgal szembeni további gazdasági szankciók alkalmazása is. Mindemellett ha a piacok hangulatát nem veti vissza váratlan esemény, akkor a tervezett fiskális élénkítés és a monetáris lazítás összességében már rövid távon meghozhatja a kívánt gazdasági hatást. Az amerikai gazdaság év eleji lassulása, a szerényebb ütemű kínai növekedés, majd a terebélyesedő ukrán-orosz válság hatásai nyomán az európai piaci szereplők defenzív üzemmódba kapcsoltak. Azonban úgy véljük, hogy az euro-övezet gazdasága hamarosan túl lehet a mélyponton és valóban megláthatjuk a fényt az alagút végén. Kedvező fordulatot várunk Európában, 2015-ben. Azonban a kockázatok továbbra is jelentősek.” – mondta Horváth Zoltán.

Kelet-Közép Európa – az orosz geopolitikai felhők árnyékában

Az év “meglepetése” a régióban megjelenő geopolitikai kockázat volt; az orosz-ukrán krízis kibontakozása, majd fellángolása alaposan átrajzolta a régiós befektetők rövid távú világképét. Az év első felében a fentiek miatti geopolitikai aggodalmak, majd a nyugati szankciók nyomán Oroszországból menekülő tőke alaposan elgyengítették az orosz fizetőeszközt. Ezt követően a mélyrepülő olajárak nyomták rá bélyegüket a rubel árfolyamra. Az orosz jegybank a 2014-ben alkalmazott jelentős, összesen 400 bázispontnyi kamatemelés után “elengedte az árfolyam kezét”.  Ezt követően a dollárral és az euróval szemben meghatározott kereskedési sávot feladva – és az orosz devizatartalékok jelentős apadása mellett a rubel immár szabadon lebeg.

A leértékelődő rubel miatt az orosz inflációs ráta évesített értéke 9% fölé kúszott; míg az országgal szemben alkalmazott szankciók, majd a további szankciók lehetőségétől tartó befektetői tőkekivonás, a napirenden maradó geopolitikai bizonytalansággal együtt a későbbiekben is rányomhatja bélyegét az orosz gazdaság teljesítményére. Bár az olajárak csökkenése a rubel gyengülése mellett ment végbe, azonban reálértéken meglátszik majd az olajárcsökkenés hatása: hiszen ugyanannyi rubelen ezt követően kevesebb terméket, eszközt, illetve fogyasztási javakat vásárolhatnak majd. Korábban felmerült az orosz árszabályozás, és a tőkekorlátozások lehetősége is: elemzői vélemények szerint Oroszország jövőre is tartogathat meglepetéseket a piaci szereplők számára; ezért a 2015-ös évben is kiemelt figyelmet érdemes szentelni az orosz gazdaság teljesítményére, valamint a rubel árfolyamára is.

EGY KICSIT SÖTÉTEBB A JÖVŐ – DE MÉG MINDIG FÉNYES
A hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó pénzügyi várakozásai tovább mérséklődtek, átlagosan 5,3 százalékos árbevétel és 3,5 százalékos eredménynövekedést feltételeznek. Az ismételt csökkenés ellenére ezek az értékek továbbra is felülmúlják az elmúlt pár évre jellemző várakozásokat. Pénzügyeik jövőbeni alakulását tekintve a mikrovállalkozások, míg a szektorok közül egyedül a szolgáltató cégek várnak átlag feletti növekedést.