Bokros: megfizetjük a múlt hibáit

2008. október 17. péntek - 12:27 / MTI
  •    

Magyarországon nem kell tartani bankválságtól, a betétesek biztonságban érezhetik magukat - hangsúlyozta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter pénteken a Magyar Televízió Napkelte című műsorában. Szerinte ugyanis a betétesek pénzéért az Országos Betétbiztosítási Alap helytáll.

Bokros Lajos három típusú válságot különböztetett meg: a fiskális-, a banki-, valamint a valutaválságot. Úgy véli, hogy ezek közül Magyarországon a bankválság esélye a legkisebb, mivel a hazai bankok – az OTP Bank kivételével – stabil európai nagybankok tulajdonában vannak. Kifejtette: ezek az anyabankok tőkeerősek, s nemigen vásároltak az angolszász piacokon elterjedt rossz amerikai papírokból.

A szakember szerint ugyanakkor a valutaválság valószínűsége már nagyobb. Úgy vélte, nem csoda, hogy támadják a forintot, hiszen Magyarország az egyetlen az EU-hoz újonnan csatlakozott országok közül, amelyik egyik maastrichti feltételt sem teljesíti. Ennek oka az elmúlt évek hiteltelen kormányzati gazdaságpolitikája. Aláhúzta: a forint esetleges leértékelődése érzékenyen érintené azt a több százezer embert, akik például svájci frank vagy euró alapú hitelt vettek fel.

Többen fizessenek kevesebb adót

Az államháztartásról elmondta: nem feltétlenül adócsökkentésre van szükség, sokkal inkább adóreformra. Ma ugyanis kevesen fizetnek sok adót, a cél pedig az, hogy sokan fizessenek kevesebbet – fogalmazott. Ezáltal nemcsak a közteherviselés elve érvényesülne jobban, hanem egyúttal a gazdaság is gyorsabban növekedne. Bokros Lajos szerint a tizenharmadik havi nyugdíj államháztartásra gyakorolt negatív hatását azzal lehetne enyhíteni, ha a nyugdíjasoknak is havi 10 ezer forint egészségbiztosítási járulékot kellene fizetniük.

Az állampapír-piac kapcsán hangsúlyozta: az emelkedő hozamszintek a már meglévő államadósság kamatterhét is növelik. A múlt hibáit most fizetjük meg – fogalmazott. A szakember a válság végét illetően nem bocsátkozott jóslatokba.