Ünnepi lazulás után jöhet a baby boom

2017. december 23. szombat - 16:50 / piacesprofit.hu
  •    

Ünnepek idején világszerte megnő az emberek érdeklődése a szex iránt. Ebből következően a nyugati világban karácsony után kilenc hónappal születik a legtöbb gyermek, mutatják amerikai-portugál kutatások.

 

Luis Rocha, az Indiana Egyetem és Joana Goncalves-Sá, a portugáliai Gulbekian Tudományos Központ kutatója mintegy 130 ország szexuális vonatkozású internet-kereséseit és Twitter-üzeneteit elemezte. Az eredmény: minden nagyobb kulturális vagy vallási ünnep után érezhetően megnő az érdeklődés a szex iránt.

Az ünnepi hangulat, amely felébreszti az érzelmeket, valamennyi kultúrában megtalálható, mutatták a kutatások: keresztény országokban elsősorban karácsony körül volt a legtöbb ilyen vonatkozású üzenet, keresés a világhálón, míg a muszlim államokban a Ramadán befejeztekor, amikor véget ér a böjt.

Általános vélekedés szerint a nyugati országokban a hosszú téli éjszakák miatt születik oly sok gyermek szeptemberben, ám a tanulmány ennek ellentmond. Nemcsak Európában, hanem Dél-Amerikában és Ausztráliában is szeptemberben születik a legtöbb gyerek, holott ott nincs tél karácsonykor.

Az említett muszlim ünnep pedig az évnek nem mindig ugyanarra az időszakára esik, ám a születések száma kilenc hónappal a mindenkori ünnepet követően a legmagasabb.

Az internet, a közösségi média elterjedése új lehetőségeket nyújt, hogy világméretekben vizsgálhassák az emberi magatartás jellemzőt, mutatnak rá a rendhagyó tanulmány szerzői. (Scientific Reports)

Ilyenkor lehetetlen munkára fogni az embereket
A munkaerőhiány nem várt hatása, hogy egyre nehezebb karácsony és szilveszter között munkára ösztönözni a munkavállalókat. Az Y és Z generációt pedig szinte lehetetlen. Van, aki inkább felmond, hogy elmehessen a szilveszteri buliba. Azonnali szemléletmódváltásra van szükség a cégek részéről, mielőtt a helyzet kritikussá válik – hívja fel a figyelmet Csikós-Nagy Katalin fluktuációkezelő szakértő.