Választás cikkek

hirdetés

Az észtországi választásokon buktak az orosz kollaboránsok

Az észtországi választásokon buktak az orosz kollaboránsok

A posztszovjet államokban, így Magyarországon is jellemző, megosztottak az emberek abban, hogy az oroszoknak, vagy az ukránoknak drukkolnak-e.
Nem áll jól Orbán Viktor barátja a cseh elnökválasztáson

Nem áll jól Orbán Viktor barátja a cseh elnökválasztáson

Cseh elnökválasztás - A felmérések szerint Petr Pavel lehet az új államfő.
Jászberényben mindkét nagy párt bukott, megunták az emberek az Orbán-Gyurcsány tengelyt?

Jászberényben mindkét nagy párt bukott, megunták az emberek az Orbán-Gyurcsány tengelyt?

A jászberényi választás legfontosabb tanulságai.
Ennyire még soha senkinek nem sikerült átvernie a magyarokat

Ennyire még soha senkinek nem sikerült átvernie a magyarokat

Vajon van egyáltalán olyan ígéret, ami teljesült?
Sorban kapja a pofonokat Donald Trump

Sorban kapja a pofonokat Donald Trump

Se a világnak, se Magyarországnak nem mindegy, hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Az ellenzék által rendkívüli módon lesajnált Joe Biden elnök csapata a félidős választásokon minden várakozást felülmúlóan szerepelt.
hirdetés
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?
A republikánosoknak sikerült megszerezni az amerikai képviselőházat

A republikánosoknak sikerült megszerezni az amerikai képviselőházat

Némileg ellentmondásos a helyzet az Egyesült Államokban a félidős választásokat követően.
Amerika Gyurcsánya Donald Trump

Amerika Gyurcsánya Donald Trump

Eldőlt, az amerikai szenátusban megmarad a demokrata többség, ezzel romba dőlt a republikánusok álma.
Gigameglepetés az amerikai választásokon

Gigameglepetés az amerikai választásokon

Amerikai választások - Nevadai győzelmük után a demokratáknak sikerült megőrizniük a többséget a szenátusban.
Hosszabbítás dönthet az amerikai választásokon

Hosszabbítás dönthet az amerikai választásokon

Amerikai választások - Szoros versenyben a szenátusban 49-49, a képviselőházban 211-201 az állás.
hirdetés

Fej-fej mellett áll bukásra Biden és Trump

A félidős választások iránt nagyobb az érdeklődés az Egyesült Államokban, mint várták. Valószíűleg republikánus többség lesz a Képviselőházban, de az általuk remélt nagy áttörés elmaradt.

Veszített Orbán Viktor favoritja

Lezárult a brazíliai elnökválasztás második fordulója.

Gondolta volna, hogy a választási ígéretek nem teljesülnek?

Egészen érdekes és különleges útra kanyarodott a magyar gazdaságirányítás. A válságot úgy igyekeznek kezelni, hogy egyszerre tesznek olyan lépéseket, amelyek növelik az inflációt és olyanokat, amelyek csökkentik. Az adóemelések pörgetik az árakat, az alapkamat növeléssel pedig elvileg visszafogják azokat.

Hadházy Ákos már tudja, hány halott lehet a szavazási listákon

A független képviselő szerint a Nemzeti Választási Iroda (NVI) is elismerte: a határon túlról levélben szavazók listáján több mint 15 ezer halott is lehet.

Orbán Viktor választási kampányának aduásza nem biztos, hogy Magyarországra tud jönni, annyi nyomozás folyik ellene

Orbán Viktor meghívására Magyarországra utazhat az elkövetkező hetekben Donald Trump volt amerikai elnök, írta két napja a Guardian. A CNN friss beszámolója szerint viszont olyan számú nyomozás folyik Trump ellen, ami valószínűleg példa nélküli és igencsak megnehezítheti a politikus külföldi útjait.

Önmagával küzd a magyar

Ennél közelebb már nem is lehetne egymáshoz a két politikai oldal népszerűsége Magyarországon. Mintha patikamérlegen osztották volna el a választókat.

A hongkongi demokráciát bedöntötte a járvány – csak Kínához lojális jelöltek indulnak a választáson

A törvényhozói tanács tagjait választják meg Hongkongban, első alkalommal a választási törvény módosítása óta, ami alapján csak a kínai központi vezetéshez lojálisnak tartott jelöltek indulhattak a törvényhozói székekért.

Brit belpolitikai válság küszöbén állunk

Azonnali hatállyal lemondott Lord David Frost, a brit kormány Brexit-ügyi államtitkára. Frost a brit kormány "általános irányvonalával", mindenekelőtt az omikron koronavírus-változat terjedésének megfékezésére érvénybe léptetett - a kormányzó Konzervatív Párton belül általánosságban is rendkívüli ellenállással fogadott - korlátozásokkal indokolta távozását.

Tegnap eldőlt az is, hogy ki lesz Orbán Viktor kihívója 2022-ben

Eddig az volt a kérdés a választásokon, hogy meglesz-e a kétharmada a kormánypártoknak. Erre most elvesztették Budapestet és több nagyvárost. Mi történt? Elemzés.

Az osztrákok is hátat fordítottak a szélsőjobbnak

Vasárnap az osztrák választók tömegei is hátat fordítottak a szélsőjobbnak. Sebastian Kurz néppárti kancellár korábbi koalíciós partnere, a szélsőjobboldali FPÖ  helyett esetleg a Zöldekkel alakít majd kormányt.

Újabb pofont kaphat Berlin a szélsőjobbtól

Vasárnap Németország két keleti tartományában választanak. Várhatóan a szélsőjobboldali AfD tovább tör előre, a Berlinben koalícióban kormányzó CDU és az SPD pedig további szavazókat veszít. A két voksolás eredménye növekvő belpolitikai feszültségekhez, sőt, előrehozott országos választásokhoz is vezethet.

Egy második Salvini-kormány még nagyobb lidércnyomás lehet

Amennyiben Matteo Salvini vezetésével a Liga és a konzervatív Forza Italia alakítanak kormány Olaszországban, ez Európa számára még nagyobb lidércnyomás lenne, mint a jelenlegi kabinet, jelentette ki Marcel Fratzscher, a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) vezetője.

Itt szűrik ki a választási csalókat

A Facebook Dublinban külön központot állított fel, hogy kiszűrjék az európai választásokat befolyásolni akaró, kétes forrásból származó posztokat. A szűrés segíthet, de teljes védelmet nem nyújthat.

Közelebb Európához – családi fesztivál az Európa-napon

Egész napos családi fesztivál fogadja az idei Európa-napra érkezőket a Szabadság téren, 2019. május 12-én, vasárnap. A rendezvény egyik legfontosabb célja, hogy átfogó információkat adjon az uniós intézmények és szervezetek munkájáról, valamint a május 26-án esedékes európai parlamenti választások részleteiről.

Történelmi csúcson az Unió támogatottsága – a populisták ellenére

A legfrissebb, 2019. február végén végzett uniós közvélemény-kutatás az Európai Unió továbbra is magas támogatottságát jelzi, a populisták és az euroszkeptikusok előretörése ellenére.

Ha csúszik a Brexit, mi lesz az EP-választással?

Az Egyesült Királyságban is meg kell tartani az európai parlamenti (EP-) választást, ha a tervezettnél több mint három hónappal később szüntetik meg az ország európai uniós tagságát (Brexit) – mondta az EP egy szóvivője a Welt am Sonntag című német  lapnak. 

Az influencerek az új politikusok

Megérkezett az új politikus-generáció: a YouTube-influencerek. A brazíliai helyhatósági és szövetségi választáson néhány huszonéves influencernek sikerült arra használnia internetes népszerűségét, hogy mandátumot szerezzenek. A helyi választásokon óriási mennyiségű szavazatokat kaptak. Mozgalmukat, az MBL-t és kampányaikat a YouTube-csatornáik reklámbevételéből finanszírozták. Itt a képviseleti demokrácia és a független kampányfinanszírozás új korszaka. Brazíliában megtörtént. A többi országban is ez lesz.

Mi várható a piacokon az amerikai választások után?

A papírforma szerinti eredmény született, így nem rengeti meg a piacokat az amerikai félidei választások eredménye. Jelentős gazdasági reformokra nem számíthatunk a megosztott kongresszus mellett.

Vége az egypárti uralomnak Amerikában

A keddi amerikai választásokon az ellenzéki Demokrata Párt megszerezte a többséget a képviselőházban, de a remélt, Trump-ellenes „cunami” elmaradt.

Nem adja fel a hekkerekhez köthető orosz portál

Televíziós csatornák mellett az orosz kormány most az amerikaiak számára Moszkvában szerkesztett internetes portállal próbálja befolyásolni az Egyesült Államok közvéleményét.

Michael Bloomberg elindulna az elnöki címért

Sajtóértesülések szerint elindulna az amerikai elnöki címért Michael Bloomberg New York-i milliárdos, az azonos nevű gazdasági lap tulajdonosa.

Egy robot lehet a japán város polgármestere

Egy robot is indul a Tokió melletti város, Tama polgármesteri székéért – írja az Express. A beszélgetésre is beprogramozott gépet egy volt Google-fejlesztő és a SoftBank egyik vezetője készítette, és a kampányt is ők finanszírozzák.

Mesterséges intelligencia segít az állásinterjúban

A német Talanx Biztosító számítógépes programmal választja ki, alkalmas-e a jelölt vezető posztra a húszezer embert foglalkoztató cégnél. A mesterséges intelligenciát általában egyre több vállalat alkalmazza munkatársai kiválasztásánál.

Akárki lesz kormányon, a bajokkal szembe kell néznie

Nem szabadul meg egykönnyen nehéz gazdasági örökségétől az új olasz kormány akármilyen összetételű legyen is - állapítja meg a Saxo Bank elemzése. A mostani választás eredményétől függetlenül szembe kell nézni a ténnyel, hogy Olaszország gazdasága két évtizede stagnál.

Kivárnak a hitelminősítők a választásokig

Bár az S&P-nél pozitív kilátással szerepel Magyarország, a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a hitelminősítő jobb osztályzatára csak a választások után lehet számítani. A régiós versenytársak többsége egyébként sokkal jobb besorolással rendelkezik.

Olasz választások: hosszú „politikai lóvásár” jöhet

Várhatóan nem lesz egyértelmű győztese a márciusi olasz választásoknak, a parlament összetétele várhatóan igen vegyes lesz, így elhúzódó koalíciós tárgyalások várhatók. Claudio Ferrarese, a Fidelity International portfóliómenedzsere elmondta, miért más ez a választás, mint az előzőek.

Hogy kerülne klímatudós egy olajmultihoz?

New York város főszámvevője, Scott M. Stringer 75 amerikai vállalatnak javasolta, hogy a részvényesek jelölhessenek klimatológusokat igazgatótanácsi tagnak. A menedzsmentek azonban a legkülönfélébb jogi trükkökkel igyekeznek kivédeni, hogy a szakemberek pozíciót kapjanak a felügyelőbizottságban.

Lejtmenetben a Fidesz

Három százalékpontot veszített népszerűségéből a Fidesz-KDNP, az MSZP stagnál, a Jobbik és az LMP viszont látványosan erősödik az Ipsos legfrissebb felmérése szerint. 

Történelmi mélyponton Orbán népszerűsége

A lakosság fokozódó elégedetlensége már korábban is jeleztkezett, szeptemberre azonban a kiábrándultság a korábbiaknál is súlyosabb jelekben mutatkozott meg - derül ki a HVG megbízásából készített Medián-felmérésből. Már önmagában az is sokat elárul a magyarok jelenlegi hangulatáról, hogy abban az elméleti esetben, ha mostanában választást tartanának, a jogosultak mindössze 40 százaléka járulna az urnákhoz.

Magabiztos maradhat a Fidesz

Változatlan a pártok támogatottsága; a Fidesz és az MSZP támogatóinak aránya 24, illetve 13 százalék, a biztos pártszavazók körében pedig továbbra is mintegy kétszeres a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben - olvasható az Ipsos legújabb felmérésének összefoglalójában.

Semjén félmillió új állampolgárral számol

Semjén Zsolt arra számít, hogy a kormányzati ciklus végére meg fogja közelíteni a félmilliót az új magyar állampolgárok száma. Azt is kijelentette, amíg a KDNP és ő az Országgyűlés tagja, addig a szcientológia nem lesz egyház Magyarországon.

800 ezer támogatót vesztett el a Fidesz

A múlt hónapban megakadt, a mostaniban folytatódott 2011 jellegzetes tendenciája: a Fidesz táborának csökkenése, a pártoktól elfordulók csoportjának bővülése - derül ki az Ipsos legújabb felméréséből. A januári 34-ről májusig 24 százalékra fogyatkozott a kormánypárt tábora, azaz a kezdeti 2,7 millió támogatóból mára 1,9 millió maradt. Ezzel együtt hatalmasra duzzadt a pártokkal semmilyen kapcsolatot nem keresők aránya, az év elején a választókorú népesség 43 százaléka tartozott ide, most 53 százalék. Ma Magyarországon több mint négymillió választópolgárnak nincsen pártja.

Lázár: fontos kérdések dőlnek el ősszel

A sarkalatos törvények döntő része ősszel kerül az Országgyűlés elé - erősítette meg Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője kedden a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában.

Változik a választási rendszer?

Vegyes, de egyfordulós választási rendszert vezethet be a kormány - írta szerdai számában a Népszabadság egy vezető kormánypárti politikusra hivatkozva.

Fidesz: a magyar lakosság húsz százaléka "jogfosztott"

Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő botránynak tartja, hogy jelen pillanatban nem egyenlő a választójog, és így a gyermekek, a magyar lakosság húsz százaléka "jogfosztott". A politikus ezt a gyermekek után járó szavazati jog témájában szervezett budapesti konferencián mondta, ahol egy társadalmi tanács létrehozását szorgalmazta a kérdés megvitatására.

Mennyi szavazatot érjen egy gyerek?

Szájer József szerint a vitaindítás egyik eszköze, ha a nemzeti konzultáció keretein belül vizsgálják, hogy kapjanak-e kiskorú gyermekeik után szavazati jogot a szülők - a fideszes európai parlamenti képviselő erről pénteken beszélt az MTI-nek.

Csökkenő szavazóbázissal is tartja magát a Fidesz

A Tárki Társadalomkutatási Intézet 2011. januári pártpreferencia-kutatása szerint - a november-december között kezdődött tendencia folytatásaként - az év első hónapjában kismértékben tovább csökkent a Fidesz-KDNP szavazótábora, miközben novemberhez képest csaknem másfélszeresére duzzadt a pártválasztásukban elbizonytalanodók aránya. Mindezek ellenére a kormánypártok népszerűsége még mindig jelentősen meghaladja a hónapok óta rendkívül alacsony támogatottsággal bíró ellenzéki pártokét. A Fidesz-KDNP-től távozó szavazók továbbra sem másik pártot támogatnak, hanem a bizonytalanok táborát növelik.

MSZP vs Fidesz: az elutasítás fontos összetartó erő

Az Ipsos legutóbbi felmérésének megállapítása szerint mind a Fidesz, mind az MSZP szavazótáborának fontos összetartó eleme a másikkal szembeni elutasítás. A Népszabadság által közölt közvélemény-kutatás szerint a népesség egészén belül a Fidesz támogatottsága 34 százalék, és a kormánypárt hívei továbbra is aktívak: tízből heten ha lehetne, most is elmennének szavazni.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
hirdetés

Költségkímélés

Figyelmeztet az MNB: több ezer forint különbség van a számlacsomagoknál

Figyelmeztet az MNB: több ezer forint különbség van a számlacsomagoknál

Jelentős különbségek vannak a bankok és számlacsomagok között, és a fizetett díjakon évente akár több ezer forintot is meg lehet takarítani.

Pénzszerzés

Mi lesz a nyugdíjakkal?

Mi lesz a nyugdíjakkal?

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány azt a nyúlfarknyi jogszabályt, amelyben kihirdeti a nyugdíjak megállapításához nélkülözhetetlen szorzószámot.

Jogi kisokos

Komoly jogi kérdést vet fel a mesterséges intelligencia terjedése

Komoly jogi kérdést vet fel a mesterséges intelligencia terjedése

Kit tekintünk a művek megalkotójának, az MI által létrehozott művekhez fűződnek-e szerzői jogok, és ha igen, azok kiket illetnek?

Cégblog

Gond van egy termékkel az IKEA-nál

Gond van egy termékkel az IKEA-nál

Fulladásveszély miatt visszahívnak egy játékot. 

Társadalom

Mi lesz a nyugdíjakkal?

Mi lesz a nyugdíjakkal?

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány azt a nyúlfarknyi jogszabályt, amelyben kihirdeti a nyugdíjak megállapításához nélkülözhetetlen szorzószámot.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo