Pénzügyminisztérium cikkek

hirdetés

Elkészült végre a jövő évi költségvetés

Elkészült végre a jövő évi költségvetés

A kormány átadta a jövő évi költségvetés módosításának tervezetét a Költségvetési Tanácsnak.
Az adócsökkentés kormánya annyi adót szedett, hogy tele a buksza

Az adócsökkentés kormánya annyi adót szedett, hogy tele a buksza

PM: októberben is többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere.
Gyönyörűen teljesít a kormány 16 adó- és illetékemelése

Gyönyörűen teljesít a kormány 16 adó- és illetékemelése

PM: szeptemberben többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere.
A központi költségvetés adóssága augusztus végéig több mint 3 ezer 500 milliárd forinttal növekedett

A központi költségvetés adóssága augusztus végéig több mint 3 ezer 500 milliárd forinttal növekedett

PM: augusztusban 236 milliárd forint volt a központi alrendszer hiánya.
Megint nőtt a költségvetés hiánya, költ az állam, de nagyon

Megint nőtt a költségvetés hiánya, költ az állam, de nagyon

PM: 2872,7 milliárd forintos hiánnyal zárt az államháztartás központi alrendszere augusztus végén.
hirdetés
Megduplázódott a legálisan dolgozó nyugdíjasok száma

Megduplázódott a legálisan dolgozó nyugdíjasok száma

A dolgozó nyugdíjasoknak nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetni, ezzel az érintettek havonta több milliárd forint adót spórolnak meg. A 2019. január 1-jén hatályba lépett adókedvezménynek köszönhetően jelentősen nőtt a dolgozó nyugdíjasok száma - tájékoztatott a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.
A katából kiebrudaltak érdekében a kormány csökkenti az ekho-t

A katából kiebrudaltak érdekében a kormány csökkenti az ekho-t

A magyar vállalkozók és vállalkozások támogatása érdekében, több kedvező adóváltozásról döntött a kormány; ma jelent meg a két erről szóló kormányrendelet. Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken, szeptembertől ugyanis megszűnik az úgynevezett kifizetői ekho. Különösen megéri az ekhot választani szeptember 1-től az előadóművészeknek. A háborús gazdasági helyzet miatt a cégek adófizetését is egyszerűsíti a kormány, hiszen a társasági adót nemcsak forintban, hanem dollárban vagy euróban is megfizethetik.
A költségvetés egy fél év alatt elköltötte pénze több mint 90 százalékát

A költségvetés egy fél év alatt elköltötte pénze több mint 90 százalékát

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének hiánya júniusban 155,3 milliárd forint volt, ezzel a fél év végéig felhalmozott deficit 2892,3 milliárd forintra nőtt, ami az egész évre előirányzott 3152,7 milliárd forintos hiány 91,7 százaléka - derül ki a Pénzügyminisztérium (PM) részletes tájékoztatójából.
Megvan az új KATA terv, drasztikusan változik, hogy ki veheti igénybe

Megvan az új KATA terv, drasztikusan változik, hogy ki veheti igénybe

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az új kata törvényt, amely továbbra is alacsony összegű, kevés adminisztrációval járó, egyszerű adózási formát kínál a legkisebb vállalkozásoknak. Az új szabályozásra azért van szükség, mert a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították. Az új kata megszünteti a visszaéléseket, emellett kedvezőbb feltételeket kínál a lakosságnak értékesítő legkisebb vállalkozóknak.
90 százalék fölött az államháztartás féléves hiánya

90 százalék fölött az államháztartás féléves hiánya

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 2892,3 milliárd forintos hiánnyal zárta az első fél évet - közölte a Pénzügyminisztérium (PM).
hirdetés

A forint drámai kálváriájának megítélésében szakadék van a szakemberek között

Magyarországon egy baj megítélésében lassan a legtermészetesebb, hogy a politikusok nem értenek egyet. Az viszont már komolyabb probléma, ha a szakemberek sem, mert akkor nehéz lesz a pontos diagnózis, majd a megfelelő terápia.

Tovább hízott a költségvetési hiány

Május végén az államháztartás központi alrendszere 2737 milliárd forintos hiánnyal zárt.

2023-tól megszűnik a kkv-k iparűzésiadó-kedvezménye

A jövő évi költségvetési törvényjavaslat megvédi a rezsicsökkentést, a kormány 670 milliárd forintos alapot hoz létre annak érdekében, hogy a lakosság és a családok ne fizessenek többet gázra és villamos energiára - mondta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára a Hír TV műsorában.

Az államháztartás központi alrendszerének első négyhavi hiánya több mint két és félszerese a tavalyinak

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban, ezzel a négyhavi deficit 2635,6 milliárd forintra nőtt, ami a 3152,7 milliárd forintos éves előirányzat 83,6 százaléka - derül ki a Pénzügyminisztérium (PM) részletes tájékoztatójából.

Gyors eséssel reagált a forint árfolyama Orbán Viktor újraválasztott miniszterelnök beszédére

A befektetőknek valószínűleg az nem tetszett, hogy a kormányfő jelezte, a piac működésébe továbbra is beavatkozik majd, méghozzá kemény árszabályozó eszközökkel.

Költségvetési szigorítások várhatók?

A tervezett éves hiány 83 százalékánál jár a költségvetés. A Pénzügyminisztérium (PM) rendhagyó módon azt a címet adta áprilisi adatai mellé, hogy „a kormány megőrzi a költségvetés egyensúlyát”. Amennyiben ezt üzenetként értékeljük, akkor ez azt jelenti, hogy szigorítások jönnek.

Elküldte a kormány az Európai Bizottságnak 4 éves gazdasági tervét

Továbbra is magas ütemű gazdasági növekedéssel, valamint az államadósság és a költségvetési hiány folyamatos csökkentésével számol a kormány a következő négy évben – áll a Pénzügyminisztérium által az Európai Bizottságnak megküldött Konvergencia Programban. A tárca 4,3 százalékos gazdasági növekedést, a bruttó hazai termék 4,9 százalékára csökkenő költségvetési hiányt és 76,1 százalékára javuló államadósságot jelez az idei évre.

Az államháztartás megduplázta a tavalyi hiányt

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének első negyedévi hiánya 2309,4 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 1144,1 milliárd forinttal szemben. A bevételek az előző év azonos időszakához képest 1248,7 milliárd forinttal, 21,5 százalékkal nőttek, a kiadások 2414,0 milliárd forinttal, 34,7 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának összegét - derül ki a Pénzügyminisztérium (PM) részletes adataiból.

Két giga cégben szerzett jelentős tulajdont a magyar állam

Sikeres tranzakció után a magyar állam 45 százalékos tulajdont szerzett az Aegon Biztosítóban és az Union Biztosítóban. Február 21-én írta alá Varga Mihály pénzügyminiszter az erről szóló szerződést Vienna Insurance Group képviselőivel, mára pedig a folyamat a végéhez ért.

Gigapénzt kapott a 93 éves Gyuri bácsi az államtól üzemet építeni

Ki ne hallott volna Gyuri bácsiról, a bükki füvesemberről, aki most 276 millió forint állami támogatást kapott üzemépítésre. Ez valószínűleg magyar Guinness rekord, hiszen tudomásunk szerint 93 évesen ekkora állami pénzt még soha nem kapott családi vállalkozó tevékenysége fejlesztésére.

Minden fontos tudnivaló a 25 év alattiak adókedvezményéről

A fiataloknak jár az adókedvezmény, az nem veszhet el, és nem is lehet lemondani róla.

Ilyet még biztos nem láttál – gigahiány Magyarországon

Az államháztartás központi alrendszere 3931,3 milliárd forintos hiánnyal zárt november végén; ezen belül a központi költségvetés 3610,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 347,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 26,0 milliárd forintos többletet értek el - közölte részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

Segítség a spóroláshoz: olcsóbban megúszhatják a cégek így

A PM kalkulátora segíthet az adózási kérdéseken.

Hogy alakult az államháztartás hiánya?

Az önkormányzatok nélkül számoltva a központi alrendszer 2292 milliárd forintos hiánnyal zárta az első kilenc hónapot.

Adókedvezmények: mi járt a hónapban az érintetteknek?

A Pénzügyminisztérium államtitkára összefoglalta a lényeget.

Varga Mihály elégedett: eredményesek a támogatások

A miniszter a Facebookon örült.

Benyújtották a programot – így indítanák újra a magyar gazdaságot

Benyújtotta a Pénzügyminisztérium a Konvergencia Programot.

Az újraindítás költségvetése: ez lesz a 2022-es büdzsé neve?

A Költségvetési Tanács (KT) szerint a jövő évi költségvetés tervezetében szereplő előirányzatok összhangban vannak a tervezett makrogazdasági folyamatokkal, és a kiadások is tükrözik, hogy a költségvetés célja a magyar gazdaság újraindítása.

Varga Mihály elárulta: befejeződött egy egészségipari beruházás

A pénzügyminiszter Facebookján számolt be erről.

Varga Mihály bejelentett három újabb megvalósult beruházást

Közösségi médiás videóban érkezett a bejelentés.

Varga Mihály elárulta, mire számít az Európai Bizottság az országtól

Az Európai Bizottság legutóbbi előrejelzése szerint hazánk idén a hetedik legnagyobb növekedést fogja elérni az Európai Unióban – tájékoztatott Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek (Ecofin) online tanácskozását követően.

Nagy bejelentés: Magyarország hamarosan rengeteg maszkot gyárt

Magyarország önellátóvá vált a vírus ellen védelmet adó maszkokból – írja közleményében a Pénzügyminisztérium.

Hogy alakult a hiány? Itt vannak a számok

Novemberben az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 693,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, szemben az egy évvel korábbi 190,9 milliárd forintos deficittel - közölte szerdán kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium.

Varga Mihály bejelentett egy pályázatot: ezek a cégek örülhetnek

Hátrányos helyzetű települések vállalkozásai 5 milliárd forintos keretösszegű pályázaton igényelhetnek támogatást fejlesztések megvalósítására - mondta a pénzügyminiszter a Facebookra feltöltött legújabb videójában.

Babakötvényben halmozzák a pénzt a magyarok

Átlépte a százmilliárd forintot a babakötvénybe fektetett összeg - közölte a pénzügyminiszter közösségi oldalán.

Új országgal kerülne közelebbi kapcsolatba Magyarország

Andorra és Magyarország között lezárultak a tárgyalások, így ez lehet hazánk nyolcvannegyedik adóegyezménye - jelentette be a Pénzügyminisztérium.

Varga Mihály újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket ígért a következő hetekre

A járvány második hulláma idején a gazdaságpolitika legfőbb feladata a magyar gazdaság működőképességének megőrzése, a munkahelyek megvédése és a vállalkozások támogatása.

Mit mutat a költségvetés a járvány elleni védekezés után?

Sok költéssel járt a vírus elleni védekezés meg a gazdaságmentés.

Megjelent a kiírás: erre lehet pályázni

Magyarországnak az az érdeke, hogy az egészségügyi védőeszközök terén is képes legyen az önellátásra, így a járvány újabb hulláma esetén sem lenne kiszolgáltatva a nemzetközi piacnak.

Hónapokon belül megérkezik az új adócsomag

Ősszel részben az uniós kötelezettségek teljesítése miatt jön majd új adócsomaggal a Pénzügyminisztérium, de megfelelő alkalom lesz az aktuális adózási ügyek véglegesítésére is.

Többen és könnyebben juthatnak beruházási forráshoz - itt vannak a részletek

A koronavírus által okozott gazdasági károk enyhítésében és a gazdaság újraindításában kulcsszerepe van a beruházások ösztönzésének, ezért a Pénzügyminisztérium kibővíti a Nagyvállalati Beruházási Támogatást – jelentette be Varga Mihály. A pénzügyminiszter kiemelte: a magyar vállalkozások könnyített feltételekkel és kibővített körben igényelhetnek támogatást a fejlesztéseikhez.

Utálja egymást az Y és a Z generáció?

A munkaerőhiány a hazai vállalkozások fejlődésének egyik legnagyobb akadálya. Hogyan lehet megoldani ezt a problémát, és biztosítani a növekedést? Erről beszéltek az előadók a Piac & Profit Munkaerőhiány! Vészhelyzet – Válasszuk a növekedést! című konferenciáján.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Stabil pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak

Stabil pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak

Az elmúlt időszak több szempontból próbára tette a gazdaság szereplőit, ám úgy tűnik, a nagyvállalatok viszonylag stabil helyzetből várták a 2023-as évet.
hirdetés
Generációváltás: jeles!

Generációváltás: jeles!

Interjú Farkas Péterrel, a Nelson Flotta ügyvezető igazgatójával.

Költségkímélés

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást.

Pénzszerzés

Milliókat húztak ki a lakásvásárlás előtt állók zsebeiből

Milliókat húztak ki a lakásvásárlás előtt állók zsebeiből

Az izmos béremelkedés ellenére az infláció egy év alatt 2,5 millió forintot vett el a lakásvásárlásban gondolkodó családoktól.

Adózás

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál

Többmilliós adókülönbözetet állapított meg a NAV egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál.

Jogi kisokos

Nem szedethet be extra adót a budakalászi önkormányzat a strandolók után

Nem szedethet be extra adót a budakalászi önkormányzat a strandolók után

A budakalászi önkormányzat úgy döntött, 200 forintos települési adót kell fizetniük azoknak, akik felkeresik település területén található tavakat.

Cégblog

Eldőlt, mennyivel emeli a béreket a Tesco

Eldőlt, mennyivel emeli a béreket a Tesco

Sikeresen megállapodott a 2023/24-es üzleti évre vonatkozó bérfejlesztésről.

Klímablog

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

A mélyebb rétegekben, azaz 6-10 méter mélységben nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen.

Gazdaság

Nagyot zuhant a nyereség a H&M-nél

Nagyot zuhant a nyereség a H&M-nél

A működési eredményt jelentősen rontották az emelkedő költségek, az infláció miatt visszaeső kereslet, valamint a kivonulás az orosz piacról.

Társadalom

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.

Infokom

Rekord GDPR-bírságok: szórták a büntetéseket Magyarországon

Rekord GDPR-bírságok: szórták a büntetéseket Magyarországon

2022-ben 1,64 milliárd euró értékben szabtak ki GDPR-bírságot Európában, amely több mint kétszeres növekedést jelent az előző évi büntetések összértékéhez képest.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo