hirdetés

Megint nőtt a költségvetés hiánya, költ az állam, de nagyon

Augusztus végéig az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 2872,7 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2964,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 144,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 236,1 milliárd forintos többletet értek el - közölte csütörtökön a Pénzügyminisztérium (PM).

hirdetés

Az előző havi jelentés adataival összevetve, kiderül, hogy augusztusban 236,2 milliárd forinttal nőtt a központi alrendszer hiánya, az előző havi többlettel szemben, és az éves hiánycél 83,6 százalékáról 91,1 százalékra emelkedett. Tavaly augusztusban 391,3 milliárd forint volt a havi deficit és az első nyolc havi hiány 1900,7 milliárd forinton állt, azaz 972,0 milliárd forinttal kisebb volt az ideinél.

Nem biztos, hogy erre az eredményre számítottak (Fotó: archív)
Nem biztos, hogy erre az eredményre számítottak (Fotó: archív)

A gyorstájékoztatóban kiemelték, hogy a költségvetés kiadásai közül magasabban teljesültek az egy évvel korábbihoz képest a lakástámogatások, a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai, valamint az uniós programok kiadásai.

Meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 3152,9 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 1436,3 milliárd forintot fordított a kormány augusztus végéig. A nyugdíjakra kifizetett összeg 526 milliárd forinttal, a gyógyító megelőző ellátásokra fordított összeg 244,3 milliárd forinttal több, mint a múlt év azonos időszakában volt.

A Pénzügyminisztérium hangsúlyozza, hogy "a szomszédunkban dúló háború és a brüsszeli szankciók évtizedek óta nem látott energiaválságot és háborús inflációt gerjesztettek egész Európában. A kialakult háborús válság miatt egyre kedvezőtlenebbek a világgazdasági kilátások, ezért különösen fontos, hogy megvédjük az elért eredményeinket. A kormány éppen ezért a családok védelmében fenntartja a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás mértékéig, biztosítja a családtámogatásokat, támogatja a sérülékeny vállalkozásokat, eközben pedig kiemelten törekszik az egyensúlyi mutatók megőrzésére". (MTI)

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo