Kényszerfelszámolás cikkek

hirdetés

Sorra tűnnek el a cégek

Sorra tűnnek el a cégek

Folyamatosan nő a cégtörléssel kivezetett cégek száma Magyarországon, idén tovább folytatódhat a trend. A legtöbb ilyen döntést Pest megyei cégekkel szemben hozták a cégbíróságok.
Tovább zsugorodhat idén a cégvilág

Tovább zsugorodhat idén a cégvilág

Mivel egyre kevesebb céget alapítanak, és egyre több a kényszertörlés, 2014-ben tovább csökkenhet a cégek száma Magyarországon a Bisnode szerint.
A kkv-k nem jutnak a húsosfazék közelébe

A kkv-k nem jutnak a húsosfazék közelébe

Minden korábbi rekordot megdöntött októberben a megszűnő cégek száma az építőiparban. Hiába nő az iparág kibocsátása, ha a kis- és mikrovállalkozások nem jutnak a nagy megrendelések közelébe.
Építőipar: a valóság rosszabb a statisztikáknál

Építőipar: a valóság rosszabb a statisztikáknál

Februárban 458 építőipari cég szűnt meg Magyarországon, ez pontosan megegyezik a tavaly ilyenkor regisztrált értékkel. Csakhogy az elmúlt három hónapra visszatekintő megszűnési átlag most 468 cégen áll, tavaly ilyenkor viszont csak 411 volt, vagyis a trend továbbra is növekvő.
Lecsengőben a cégalapítási hullám

Lecsengőben a cégalapítási hullám

Az elmúlt évben 5885 céggel nőtt a társas vállalkozás száma, annak ellenére, hogy eközben 27 549 céget, azaz az összes társaság 5,1 százalékát törölték. 2011 végén még 594 097 (decemberi adat) vállalkozás neve szerepelt a cégnyilvántartásban, ez a szám 2012 végére 599 982-ra (novemberi adat) nőtt. Mindez annak következménye, hogy tavaly 35 395 céget alapítottak
hirdetés
Ennyi cég még sohasem szűnt meg

Ennyi cég még sohasem szűnt meg

Várhatóan 23 500, idén indított felszámolási eljárással zárja 2012-t a magyar gazdaság – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Ez új rekord, és nagyjából megfelel az év eleji várakozásoknak, miközben nyáron voltak olyan hónapok, amikor a 25-26 ezer felszámolás sem tűnt irreálisnak. A második félévben jelentősen csökkent a közzétett új fizetésképtelenségi eljárások száma, ám e mögött nem a gazdasági helyzet javulása, hanem a március óta hatályos új cégtörvény áll.
Pusztulnak a cégek a gazdasági pangásban

Pusztulnak a cégek a gazdasági pangásban

2010 augusztusa óta nem szűnt meg annyi cég Magyarországon, mint idén októberben. A felszámolások és a végelszámolások száma a cégtörvény márciusban életbe lépett módosításai miatt csökken, de ez nem változtat azon, hogy a cégvilág még mindig a gazdasági pangást nyögi.
Végelszámolni csak pontosan, szépen....

Végelszámolni csak pontosan, szépen....

Számos vállalkozás dönt úgy, hogy pénzügyi nehézségek miatt végelszámolás útján befejezi tevékenységét; ennek a döntésnek a fényében fontos tudni, hogy az addigi cégvezetőt, illetőleg a végelszámolót milyen jogok illetik, és milyen kötelezettségek terhelik.
A strómanok magánvagyona a cél - Naponta 63 céget számolnak fel!

A strómanok magánvagyona a cél - Naponta 63 céget számolnak fel!

Sorozatban indítják meg a felszámolási eljárásokat a cégek ellen, a feketelista.hu felmérése szerint az utóbbi időben már naponta 63 cég kerül szűnik meg végleg, az eljárások ugyanakkor évekig húzódnak.
A legsötétebb időket éli az építőipar

A legsötétebb időket éli az építőipar

Júliusban 414 építőipari céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon. A mögöttünk álló három hónap ezzel az ágazat legsötétebb negyedévévé vált. A hetedik hónapban 209 cég végelszámolása indult meg, ez az utóbbi időkben megszokottnál sokkal alacsonyabb érték, ám a jelenség mögött az áll, hogy március óta a kényszer-végelszámolás intézményét a kényszertörlés intézménye váltotta fel.
hirdetés

Változnak a felszámolókra vonatkozó szabályok

Erősebben érvényesül az átlátható, megismerhető tulajdonosi szerkezet, a szakmaiság és a törvényes működés követelménye a felszámoló cégekkel szemben - a Kormány elfogadta a felszámolók névjegyzékére vonatkozó jogszabálymódosítást és a felszámolói névjegyzékbe kerülés új feltételeit.

Időzített bombák a vállalati piacon

A magas bázis ellenére radikálisan nőtt (+40 %) az idei év első félévében magyarországi cégek fizetésképtelenségi mutatója 2011 hasonló időszakához képest. Ráadásul a már megvalósult kormányzati intézkedések, illetve a napokban bejelentett új adónemek várhatóan újabb kihívások elé állítják a hazai vállalatokat a Coface Hungary nemzetközi hitelbiztosító legfrissebb elemzése szerint.

Bárhonnan lehet nagyot zuhanni

Az építőipar újabb súlyos zuhanásáról számolt be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH): májusban az ágazat kibocsátása 15,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi értéktől. A cégek pedig a piac zsugorodásához egyre kevéssé képesek alkalmazkodni: az idén a második negyedévben az Opten adatai szerint 1200 céget számoltak fel, amelyre korábban még soha nem volt példa. A Magyar gazdaság e szegletében - úgy tűnik - még várni kell az öt éve tartó negatív trend megtörésére.

Elég volt! Egyre többen számolják fel vállalkozásukat

A magyar gazdaság történetében még soha nem került sor annyi cég végelszámolására, mint az idén, az első félévben. Hat hónap alatt összesen 18 249 cég tulajdonosai döntöttek úgy, hogy befejezik a vállalkozásukat, kiegyenlítik beszállítóik követelését, és „lehúzzák a rolót". A végelszámolások számának növekedésére jellemző, hogy tavaly ugyanezen időszak alatt 11 326 ilyen eljárásra került sor, azaz az idei adat a múlt évihez képest 61 százalékos növekedést jelez.

Rekordszámú céghalál az első félévben

Az idei év első felében 30 százalékkal nőtt a felszámolás alá került cégek és 60 százalékkal a végelszámolás alá került cégek száma a múlt év azonos időszakához képest. Az új cégalapítások alakulását alapvetően a jogszabályváltozások tették hektikussá 2012 első hat hónapjában - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató féléves elemzéséből.

Nemfizetésben verjük Európát

A belföldi halasztott fizetések 72%-os aránya miatt 2012-ben a kis és közepes vállalkozások viselik a magyar gazdaság finanszírozási kockázatának túlnyomó részét - derül ki az Atradius Fizetési Szokások Barométer legfrissebb adataiból. A négy kelet-közép-európai ország vállalatközi fizetési szokásait vizsgáló felmérés szerint a hazai vállalkozások által kiállított belföldi számlák értékének közel 1/3-át határidőn túl egyenlítik ki, a megkérdezettek pedig nem számítanak a helyzet látható javulására a következő hat hónapban.

Kaszál az adóhatóság az építőipari cégek között

Tavaly havonta átlagosan 340 építőipari céggel szemben indult végelszámolás, az elmúlt három hónapban viszont már havonta 590 vállalkozás jutott erre a sorsra. „A felszámolásoknál még nem ilyen drámai a helyzet, de a végelszámolások 73 százalékos növekedése újabb problémákat vetít előre az ágazatban" - véli Tóth Tamás, az Opten céginformációs szolgáltató ügyvezető igazgatója.

Egyre több a fizetésképtelenség

A fizetésképtelenségi eljárások számának drasztikus növekedése azt mutatja, hogy a kormányzati intézkedések sem segítették a kockázatok mérséklődését, és új kockázati elemek is megjelentek.

Vérengzés a cégek között – Felszámolási rekord

Negatív rekordot döntve idén már június első napjaiban átlépi a tízezres határt az éven belül közzétett felszámolások száma - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Tavaly július 7-én hirdették ki a tízezredik felszámolást, idén ez várhatóan holnap következik be. Májusban megdőlt a felszámolási rekord, és csúcson van a végelszámolási index is.

Minden korábbinál több cég dőlhet be idén

A szakemberek szerint biztosra vehető, hogy 2012-ben minden korábbinál nagyobb cégbedőlési hullám söpör végig az országon.  A végelszámolások 71 százalékkal nőttek tavaly januárhoz képest.

Ismét közel kerültünk a negatív csúcshoz

Az elmúlt hónapban 2055 céggel szemben tettek közzé fizetésképtelenségi eljárásról szóló bejelentést a cégbíróságok, ami majdnem rekord. Az általános pesszimizmust jellemzi, hogy „csak" 2600 új céget jelentettek be novemberben.

Minden idők legtöbb felszámolása 2010-ben

2010-ben minden korábbinál több cég ellen indult felszámolási eljárás. A gazdasági válság kezdete óta a felszámolások száma folyamatosan növekszik, a legfrissebb adatok szerint a cégnyilvántartásban szereplő mintegy 600 ezer cég közül megközelítően ötvenezer jutott erre a sorsra. A felszámolások száma egyetlen esztendő alatt tíz százalékkal növekedett.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Tudatosabb fejlődés és sikeres cégvezetés – A business mentor segít!

Tudatosabb fejlődés és sikeres cégvezetés – A business mentor segít!

A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Állami támogatást lehet szerezni a diákmunkásokat foglalkoztatóknak

Állami támogatást lehet szerezni a diákmunkásokat foglalkoztatóknak

A program elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását.

Pénzszerzés

Visszaadja a bank a pénzt, ha csalók ellopták a számla- vagy kártyaadatainkat?

Visszaadja a bank a pénzt, ha csalók ellopták a számla- vagy kártyaadatainkat?

Korlátozott a lehetőség az ügyfél pénzének visszaszerzésére, ha az ő aktív közreműködésével szerzik meg azt a digitális adathalászok.

Jogi kisokos

Inkább ránt kardot a magyar és bukik akár milliárdokat, mint megegyezne

Inkább ránt kardot a magyar és bukik akár milliárdokat, mint megegyezne

A töredékébe kerülő közvetítői eljárások több mint fele egyezséggel zárul: büntetőügyektől a céges jogvitákig lenne tér az alternatív vitarendezésre.

Cégblog

Gond van egy termékkel az Aldinál

Gond van egy termékkel az Aldinál

Az érintett termék bármelyik Aldi üzletbe visszavihető, az árát blokk nélkül is visszatérítik.

Társadalom

Románia hazaküldi az orosz diplomaták felét

Románia hazaküldi az orosz diplomaták felét

Bukarest kevesebb mint felére csökkentette az orosz nagykövetség engedélyezett személyi állományának létszámát.

Infokom

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Az MI és más diszruptív technológiák elterjedésének munkahelyekre gyakorolt hatása a következő öt év során nettó pozitív lehet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo