Interjú cikkek

hirdetés

Itt vannak a túlélőcsomagok

Itt vannak a túlélőcsomagok

Új termékekkel bővül a KAVOSZ Széchenyi Kártya Programja. A Támogatást Megelőlegező Hitel és az Önerő Kiegészítő konstrukció célja, hogy a kis- és középvállalatok minél szélesebb köre jusson uniós forráshoz. A hazai gazdaság fejlődése és a kisvállalkozások túlélése szempontjából is kulcskérdés, hogy a még szabad források jól hasznosuljanak.
Gátolhatja a növekedést a Széll Kálmán terv 2.0 (videó)

Gátolhatja a növekedést a Széll Kálmán terv 2.0 (videó)

Felelős szerkesztőnk, Kolossa Katalin magyarázza a Széll Kálmán Terv 2.0 lehetséges hatásait. A belső piac tovább szűkülhet, köszönhetően annak, hogy a fogyasztás csökkenni fog, a beruházások mínuszban maradnak, valamint az új adók költségnövekedéssel járnak majd.
A tűzzel játszik a magyar kormány

A tűzzel játszik a magyar kormány

Jó egy éve, 2011. március elsején mutatta be a magyar kormány a Széll Kálmán Tervet, amely azzal számolt, hogy a benne vázolt elképzelések eredménye magasabb gazdasági növekedés, bővülő foglalkoztatás, javuló versenyképesség, fenntartható pénzügyi egyensúly és csökkenő államadósság lesz. A tények egyelőre nemhogy nem igazolják a terveket, hanem épp az ellenkezőjét mutatják. Vértes András szerint a Széll Kálmán Tervet nagyobbrészt elfújta a szél. A GKI elnöke úgy véli, a magyar gazdaság hitelességi, bizalmi válságban van, s amíg ez nem oldódik meg, nem lesz gazdasági növekedés.
Nehéz évre számíthatunk

Nehéz évre számíthatunk

Rendkívül nehéz év lesz 2012 a vállalkozások számára. Az adók a GDP arányában két százalékponttal nőnek, miközben a piacok szűkülnek. Az összes közterheket figyelembe véve az állami költségvetés a nemzeti össztermék 38,5 százalékát központosítja, és osztja el újra. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint válságban indokolt az adóemelés, de a technikáján lehet vitatkozni.
Hogyan ne kezdjünk állásinterjút?

Hogyan ne kezdjünk állásinterjút?

Egy álllásinterjún nem elég jónak lenni, annak is kell látszani. Bármennyire is fontos az őszinteség, nem célszerű azonnal közölni, mennyire rosszul érezzük magunkat és milyen bizonytalanok vagyunk. HR szakértőnk tanácsai interjú kezdéshez.
hirdetés
Orbán: nem törvényes és nem fair a Bizottság

Orbán: nem törvényes és nem fair a Bizottság

Orbán Viktor nem törvényes és nem fair eljárásnak nevezte a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerkesztőségében tett pénteki látogatásakor azt a javaslatot, amelyet a Magyarországnak utalandó jövő évi kohéziós támogatások csökkentésére tett az Európai Bizottság. A német konzervatív újság szombaton a címoldalon kezdődő írásban számolt be erről.
"Aki nem fizet adót, a szomszédját lopja meg"

"Aki nem fizet adót, a szomszédját lopja meg"

Magyarország összességében nincs olyan rossz helyzetben, mint amennyire rossz a lakosság és a vállalati szféra közérzete, mondjta lapunknak Vámosi-Nagy Szabolcs. Az adószakértő szerint az adóemelés indokolt válságban, de a technikáján lehet vitatkozni.
Magyarország még sokáig gyenge láncszem lesz

Magyarország még sokáig gyenge láncszem lesz

A Concorde Alapkezelő vezérigazgatója szerint ha az IMF olcsóbban kínál forrást, mint a piac, botorság lenne azt nem igénybe venni. Bilibók Botond szerint most nem a forint árfolyama a legfontosabb, eladható stratégiát kellene alkotnia a gazdasági kormányzatnak.
Lázár és Mesterházy egyetért: ez az év fordulatot hoz

Lázár és Mesterházy egyetért: ez az év fordulatot hoz

„A kormány kezében a kasszakulcs, Orbán Viktor miniszterelnök minden mondata ebben a kérdésben ügydöntő" - mondta az államadósság-csökkentéssel kapcsolatban az MTI-nek adott interjújában Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint „a globális világban globális garanciák kellenek, és szükség van az IMF és az EU garanciájára". Lázár szerint az év közepétől „új korszak kezdődik". Az MSZP elnöke is úgy véli: 2012 fordulatot hoz. Mesterházy Attila szerint a miniszterelnök nem fogja visszavonni hibás intézkedéseit, ezért „meg kell dönteni".
Akinek nem volt elég a sikeres üzleti élet

Akinek nem volt elég a sikeres üzleti élet

Ritka manapság, hogy valakinek az élete az önzetlen szeretetről, segítségnyújtásról szóljon, és egyetlen célja legyen: a világot jobbá tenni. Miként az is csoda számba megy, hogy egy több diplomás, nyelveket beszélő, világot járt "multikatonából" Domonkos-rendi szerzetesnő váljon. A közgazdász, hit- és etikatanár végzettséggel is rendelkező Laura nővér története azonban bizonyítja: a hit és az üzlet megfér egymás mellett és mindig lehet újrakezdeni.
hirdetés

Új logika a gazdaságban is

Ha nem is a lehetetlent, de a nagyon nehezet megpróbáljuk, mondta a Piac & Profitnak Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár, aki szerint a magyar gazdaság problémáit hatékonyan kezelheti a párhuzamosan kidolgozandó ágazati stratégia és az exportpiacok kiterjesztését segítő politika. A gazdasági kormányzat mindebben kulcsszerepet szán a hazai kis- és középvállalkozásoknak.  

Bod Péter Ákos: nemzeti érdek, hogy új fejezet nyíljon

Van olyan időszak, amikor a puszta racionalitás a helyzet felmérésére sem elegendő, nemhogy prognózis készítésére. Így nem a makroszámokra, még csak nem is az IMF-tárgyalásokra voltunk kíváncsiak, amikor Bod Péter Ákost, a Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanárát kérdeztük, hanem arra, hogy szerinte miként alakul a gazdaság és vele az életünk az egészen rövid távú jövőben. Ő úgy véli, bajok vannak a kialakult döntési eljárásrenddel, a kormányszerkezettel és a gazdaságfilozófiával. Illúziók is léteznek amelyekkel le kell számolni. Az a nemzeti érdek, hogy új fejezet nyíljon, új személyekkel és korszerű felfogással.

Így fejlesztenék a vidéket

A pusztán az agrárium dominanciáját hirdető politikával szemben a kormány komplex vidékfejlesztési programot hirdetett. Ebben kulcsfontosságú tényező a mezőgazdaság, ám a vidék nem egyenlő az agráriummal: V. Németh Zsolt államtitkár szerint az előbbi amellett, hogy a mezőgazdasági termékek termelésének tere, egyben biológiai élettér és társadalmi-kulturális tér is. Az agrártárca vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint a három terület harmonikus fejlesztése hozhat eredményt.

Erények nélküli gazdaság

„Elég áttekinteni az elmúlt három év gazdaságpolitikai következetlenségét itthon és a nagyvilágban, elég követni az euró végeláthatatlan vergődését ahhoz, hogy belássuk: a közgazdaságtan eszköztárához egyszerűen nem fűződik az a bizonyító erő, amivel a kétségtelenül csapodár politika világát egy biztosabb, kiszámíthatóbb ösvényre lehetne terelni" - mondta Róna Péter a pécsi közgazdász-vándorgyűlésen. A neves közgazdász a Piac & Profitnak nyilatkozva azt is kifejtette: a magyar gazdaság nagyon sérülékeny, „balesetveszélyes" helyzetben van.

Pályát módosít az egyik leggazdagabb magyar

Húsz, a húsiparban eltöltött év után Réti Attila eladta két gyárát, és könyvkiadásba kezdett. Október közepén mutatták be első köteteiket, szám szerint egy tucatot. A pályamódosítás okai mellett életfelfogásról, piacról és képregényről is beszélgettünk vele győri irodájában.

Egy ember, akitől tanulhatunk

Idén Kerekes Sándor a Budapesti Corvinus Egyetem rektorhelyettese kapta a Követ Egyesület Winter-díját. Az elismerést a gazdaság és a fenntartható fejlődés összhangjáért ítélik oda az arra érdemeseknek. Ennek kapcsán beszélgettünk vele.

Vezető, lélekkel

Motiváció, flow - könyvekben és előadásokon egyre gyakrabban elhangzó fogalmak, amelyek elérését Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a mindennapi vezetői munka alapvető feladatai közé sorolja.

Íme, Orbán elképzelései!

A kormány megvédené a devizahitelbe "becsalogatott" embereket, mindenkit munkára bírna és akár 300 ezer közmunkást sem tart lehetetlennek - erről Orbán Viktor a Metropol újság hétfői számában megjelent interjúban beszélt.

Leküzdhetetlen gondokkal szembesül a következő nemzedék

Interjú Oláh György Nobel-díjas kémikussal, a globális felmelegedés problémájára is megoldást kínáló, nagy érdeklődést kiváltó direkt metanolos tüzelőanyag-cella kidolgozójával, aki idén megkapta a Széchenyi-nagydíjat. 

Ez a legnagyobb gond Orbán szerint!

Orbán Viktor szerint Magyarország legnagyobb problémája az adósság; ez igaz az államra, a vállalatokra és a családokra is. A miniszterelnökkel készített interjút szombati számában közölte Veszprém megye napilapja, a Napló.

Amikor jobban megéri kkv-nak lenni...

Bár sok vállalkozónak a vágyálma, hogy az általa alapított kiscégből egyszer nagyvállalat legyen, az Electro World éppen a fordított utat járta be, hiszen egy multiból lett több kkv. Ennek az okairól és a hazai piac jellemzőiről vallott Polgár Csaba, az Electro World vezérigazgatója.

Orbán: a kritikák állandóak lesznek

Orbán Viktor szerint fel kell készülni arra, hogy a baloldal a következő fél évben folyamatosan kritizálni fogja Magyarországot a jobboldal kétharmados többsége miatt. A miniszterelnök az Európai Parlament honlapján közölt interjúban beszélt erről.

Orbán: február 15-ig sok minden kiderül

A kormány a nemzetgazdasági miniszter előterjesztése alapján február 15-ig megvitatja a nyugdíjrendszert, a munkanélküli segély csökkentését, a gyógyszertámogatásokat és a költséges tömegközlekedési rendszer reformját - mondta Orbán Viktor a Dow Jones hírügynökségnek és a The Wall Street Journalnak adott interjúban.

Arany: csillog, de meddig?

Az arany szerepe és az aranybefektetésekkel kapcsolatos kérdések egyre többeket foglalkoztatnak. Soros György egy interjúban azt mondta: az arany ára lufi. Mások szerint azonban a nemesfém árának emelkedése tartós, és gazdasági tényekkel alátámasztható. Dr. Asztalos László György pénzügypolitikust az aranypiacról és az aranynak a pénzügyi rendszerben játszott szerepéről kérdeztük.

A fejlődésnek is vannak határai

„Ez egy túltermelő rendszer miközben a népesség fele éhezik, egyötöde pedig a létminimum környékén él. A természet kihasználása nem folytatható, be kell látni, az erőforrások nem végtelenek és a fejlődésnek is vannak határai. Ennek nyomán alakulnak ki a krízisek az élet különböző területein." - üzente László Ervin, a Budapest Klub elnöke a november végén tartott az Első Magyar Fenntarthatósági Csúcson. Az interjút a Piac és Profit főszerkesztője, Demcsák Mária készítette.

Orbán: itt akarjuk a tartani a romákat

A miniszterelnökkel készült terjedelmes interjút közölt a Le Figaro című francia napilap annak kapcsán, hogy a magyar miniszterelnök csütörtökön Párizsba utazik.

Orbán nem akarja…

A miniszterelnök nem szeretné, ha Magyarország az elnöki rendszer felé mozdulna el. Orbán Viktor ezt az ATV Egyenes beszéd című műsorában mondta, ahol arról is szólt: nem híve népszavazásnak az új alkotmány kérdésében.

Követőket keres a sikerember

Nem csak mondja, csinálta és csinálja is mindazt, amit gördülékeny mondataiban megfogalmaz Illy Gábor, a Baumit Kft. ügyvezetője. Mondani sem egyszerű, de megcsinálni valóban nem könnyű feladat.

Nagyon magyar, de nagyon más

Alexander Brody jó időben volt jó helye(ke)n, éppen amikor hatalmas expanzión ment keresztül a globális biznisszé fejlődő reklámipar. Világrengető talentumok híján, de kedélyes szellemiségével, kiváló kapcsolatteremtő képességével elérte, hogy eljusson szakmája csúcsára.

Mikor lesz hungarikum az egészség?

Soha nem a pénz, vagy a hatalomvágy volt az irányító erő - nyilatkozta a Piac és Profitnak Béres József, akivel a Béres Gyógyszergyár társadalmi felelősségvállalásáról beszélgettünk.

Bajnai: „nyugodtan aludhatunk karácsonykor”

Bajnai Gordon elégedetten foglalta össze azokat az értékeléseket, amelyeket a Washingtonban kapott a magyar állam pénzügyi helyzetének rendeződése kapcsán. A miniszterelnök amerikai látogatásának végén, december 4-én Washingtonban exkluzív interjút adott a Duna Televíziónak, amit 20 órától láthatnak a nézők a Heti Hírmondó című hír-háttér magazinban.  

Legális adótrükkök

Kedvezmények, elszámolási könnyítések számítanak manapság is tényleges adótrükköknek, melyekről egykoron külön kiadványban számolt be dr. Vámosi-Nagy Szabolcs is, aki szerint a 2010-es adótörvény végre jó irányt vett.

Egy siker története

A bankár szó hallatán általában férfira gondolunk, pedig nem egy bank élén női vezető áll. Ilyen például a Volksbank is, amelynek vezérigazgató-helyettese immár nyolc éve Skonda Mária. A szakember a nyitottság és a pozitív gondolkodás erejéről beszél és arról, hogy a válság hatására milyen új értékek kerülnek előtérbe.

Az erkölcs nem génfüggő

A bennünk lévő genetikai tervrajz megismerhető, ami az egészségvédelem és az orvoslás új, hatékony módjait teremti meg. Mennyibe kerülne egy magyar állampolgárnak, hogy tudakozódjon a génjeiről? És biológiai értelemben hová tart a globális társadalom? Ezekről beszélgettünk a hetvennégy éves Czeizel Endre orvos-genetikussal, talentumkutatóval, aki minden reggel hatkor kezdi a munkát, és hetente kétszer ad tanácsot.

Popper Péter, a tudatos sodródó

„Szellemi kóbor kutya vagyok" - mondja Švejket idéző nemtörődömséggel. Minden filozófiai iskolába betekint, és amit értékesnek lát, magával viszi útján. Hívták már a „bizonytalanság gurujának". Vállalja a címet. Nem hirdet oszthatatlan igét, sem bizonyosságokat. Az a fajta szkeptikus, aki nem a mindent tagadás híve, hanem mindent lehetségesnek tart - e világban és a túlvilágon. Nyitottsága jellemzi életvitelét is. Popper Péter hetvenöt évesen járja az országot, előadásokat tart, benyomásokat gyűjt.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
hirdetés
Így tanulható a beszállítóvá válás

Így tanulható a beszállítóvá válás

Közel háromezer hazai cég vett részt abban az országos programban, amelynek keretében pénzügyi-, beszállítói-, exportfejlesztési és fenntarthatósági témákban cseréltek tapasztalatot.
Tartós, kiszámítható árak a változó körülmények között - Innovatív, előre mutató fejlesztések a dm-nél

Tartós, kiszámítható árak a változó körülmények között - Innovatív, előre mutató fejlesztések a dm-nél

A négy hónapon át nem emelkedő tartós áraknak, a jó ár-érték arányú dm márkás termékeknek, az online szolgáltatások fejlesztésének és a törzsvásárlóknak szóló kedvező ajánlatoknak is fontos szerepe van abban, hogy a dm az idei évet is sikeresen, forgalmi növekedéssel tudta zárni.

Pénzszerzés

Ezek a cégek húsz százalékkal nagyobb bevételt érhetnek el

Ezek a cégek húsz százalékkal nagyobb bevételt érhetnek el

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala legújabb kampányában a díjmentes IP Scan szolgáltatását népszerűsíti.

Jogi kisokos

Vége lehet a trükköző vállalkozásoknak - küszöbön egy kártérítési hullám?

Vége lehet a trükköző vállalkozásoknak - küszöbön egy kártérítési hullám?

A parlamenti zárószavazás célegyeneséhez közeledik az az uniós jogalkotási gyökerű törvénymódosítási javaslatcsomag, amely nyomán újabb átfogó jogszabálymódosításra kerülhet sor a fogyasztóvédelmi jog területén.

Klímablog

Még nagy a szakadék a tettek és a szándék között, ha a fenntarthatóságról van szó

Még nagy a szakadék a tettek és a szándék között, ha a fenntarthatóságról van szó

A gazdasági nehézségek ellenére a hazai közepes és nagyvállalatok fontosnak tartják a fenntarthatóság ügyét.

Gazdaság

Az ingatlanok árát még nem érte el az óvatosság, a keresletet már igen

Az ingatlanok árát még nem érte el az óvatosság, a keresletet már igen

Bár a tranzakciók számának csökkenése már a piac megtorpanására utal, az év első háromnegyedében még igen sokan tapasztalhatták.

Társadalom

Sorban kapja a pofonokat Donald Trump

Sorban kapja a pofonokat Donald Trump

Se a világnak, se Magyarországnak nem mindegy, hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Az ellenzék által rendkívüli módon lesajnált Joe Biden elnök csapata a félidős választásokon minden várakozást felülmúlóan szerepelt.

Infokom

Veszélyesek lehetnek az okosjátékok

Veszélyesek lehetnek az okosjátékok

Az okoseszközök működtetése is rejthet adatvédelmi kockázatokat az ESET tanulmánya szerint.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo