Földárverés cikkek


Több mint duplájára nőtt a termőföld-forgalom

Több mint duplájára nőtt a termőföld-forgalom 

A 2015 őszén meghirdetett „Földet a gazdáknak” program hatására 2016-ban két és félszeresére nőtt a termőföld-forgalom. Ez az árak ismét kétszámjegyű növekedését hozta. Mára öt megye kivételével egymillió forint feletti az átlagos hektárár – ez derül ki többek között a legfrissebb OTP Termőföld Értéktérkép elemzésből.
Áder visszadobta a kárpótlási törvényt

Áder visszadobta a kárpótlási törvényt 

Megfontolásra visszaküldte Áder János köztársasági elnök az Országgyűlésnek a kárpótlással összefüggő törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot – derült ki a parlament honlapjára pénteken felkerült dokumentumból.
Földárverések: még nem tudni mi lesz a pénzekkel

Földárverések: még nem tudni mi lesz a pénzekkel 

Lázár János tájékoztatása szerint törvényjavaslatot készít elő a kormány arról, hogy a földárverésekből befolyó pénzösszeget hogyan használják fel. Az előterjesztésről a parlament szeptemberben dönthet.
Ipari parkokra váltja a kormány a termőföldeket

Ipari parkokra váltja a kormány a termőföldeket 

A földárverésekből befolyó bevételek felhasználásáról döntött a kormány - közölte Lázár János, elsősorban ipari parkok építésére, fejlesztésére fordítják majd az így befolyó összeget. Pest megye 80 milliárdos plusz fejlesztési forrást kap, a tej áfája viszont csak akkor csökken, ha a kormány garanciát kap, hogy azt a kereskedő nem nyelik be.

Változtak a földvásárlásra adott hitel szabályai 

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) módosított az MFB-NHP Földvásárlási Hitelprogram tőketörlesztési feltételein annak érdekében, hogy a földművesek könnyebben tervezhessék az adósságszolgálat teljesítését. Az MFB lehetőséget biztosít arra, hogy a hitelfelvevők a mezőgazdasági termelés éves ciklusához igazíthassák a tőketörlesztés gyakoriságát és időpontját.
Májusban indul az újabb földárverés

Májusban indul az újabb földárverés 

Májusban elindul a földárverések harmadik, egyben utolsó köre - közölte Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, hogy egy hónapig lesznek árverések, a feltételek nem változnak, ár- vagy területcsökkenés nem lesz.

Földárverések: kisemmizték a helyi gazdákat? 

A Greenpeace szerint bebizonyosodott, hogy a 2015 őszén indított földárverések ténylegesen veszélyeztetik a magyar vidék jövőjét, az ott élő emberek megélhetését; megfosztják a kis- és családi gazdálkodókat a földhöz jutás valódi esélyétől; és tovább rontják az ökológiai gazdálkodás amúgy is kritikus helyzetét. A ma bemutatott Ángyán-jelentés véleményük szerint tényekkel támasztotta alá, miként lettek a földárverések igazi vesztesei Fejér megyében a helyi kis- és családi gazdálkodók.
Egy hét alatt 27 ezer hektárt már dobra vertek

Egy hét alatt 27 ezer hektárt már dobra vertek 

A földárverések újraindulása óta eltelt egy hétben 27 ezer hektár állami földet adtak el 38 milliárd forint értékben. A tavasz végéig a korábbi tervek szerint mintegy 150 ezer hektár földet kívánnak eladni.

250 milliárd földvásárlóknak 

A korábbi 150 helyett már 250 milliárd forintos, maximális forráskeret áll rendelkezésére a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-nek (MFB), hogy az MFB-NHP Földvásárlási Hitelprogram keretében kedvezményes hitelt nyújtson az állami tulajdonú földek földművesek részére történő értékesítésének folytatását.
Földárverések: jönnek a halastavak

Földárverések: jönnek a halastavak 

Március 1-15. között lesznek az újabb földárverések, ahol az eddigi feltételek mellett, változatlan áron kívánnak eladni minimum 150 ezer hektár földet. Az eladandó állami termőföldek listája hamarosan nyilvános lesz.

170 milliárdot kaszált eddig az állam a földárveréseken 

Az eddigi földárverések során több mint 10 ezer gazda jutott már földhöz. Eddig a termőföldek 65 százaléka talált gazdára. A legkisebb termőterület kikiáltási ára 12,5 millió, míg a legnagyobbé csaknem 130 millió forint volt az első körben.

Mozgalmasan telt az ősz 

Októberre tartogatta a kormány az idei év egyik legmeglepőbb ötletét: kötelező alkalmazotti létszám bevezetését a kereskedelemben. Újraírták a korábban elfogadott adótörvények egy részét is, és ismét riogatni kezdett egy régi mumus: az ózonlyuk.

Földárverés: túzok élőhelyek kalapács alatt 

A három legnagyobb hazai természetvédő szervezet arra szólítja fel Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, hogy természetvédelemért felelős miniszteri minőségében tagadja meg a hozzájárulást a Natura 2000 területek értékesítéséhez. Ha mégis megadja azt, akkor ezzel nemcsak a civil szervezetek és szakértők egybehangzó véleményét hagyja figyelmen kívül, hanem visszalép az elért természetvédelmi szinttől, és az európai uniós kötelezettségeket is semmibe veszi.

A szabály jó, csak be kéne tartani 

A Natura 2000 hálózat és az európai természetvédelmi keretjogszabályok jók és korszerűek - ezt állapítja meg az Európai Bizottság múlt héten nyilvánosságra hozott vizsgálati anyaga. Az uniós természetvédelmi törekvésekkel a magyar kormányzati álláspont egyetért. Mindezek ellenére Magyarországon e héten vette kezdetét az állami tulajdonú területek értékesítése, amelyek között Natura 2000 besorolású szántók és gyepek is találhatók. Ha ezek a területek magánkézbe jutnak, további sok ezer hektáron nehezül meg a természetvédelmi szempontok érvényesítésének lehetősége, veszélybe sodorva a magyar emberek közös vagyonát képező, a társadalmi jólét és gazdasági stabilitás alapját is jelentő természeti erőforrásokat.

Novemberben indulhat a nagy földosztás 

November közepétől indulhat a licit az állami földekért nyilvános árverésen, ami gazdabarát program, a tüntetések pedig gazdaellenesek - mondta a földművelésügyi miniszter az M1 aktuális csatornán kedden.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában?

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában? 

Budapesten a február közepén kiadó lakások átlagos bérleti díja a múlt évi fővárosi bruttó átlagfizetés 37 százalékából jönne ki. 

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo