Földárverések: jönnek a halastavak

Március 1-15. között lesznek az újabb földárverések, ahol az eddigi feltételek mellett, változatlan áron kívánnak eladni minimum 150 ezer hektár földet. Az eladandó állami termőföldek listája hamarosan nyilvános lesz.

A tavasz végéig további 150 ezer hektár földet kívánnak eladni. Ebben a körben már halastavak is lesznek, így összesen 260-280 ezer hektárt értékesítenek. Földhöz azok juthatnak, akik megfelelnek a törvényben előírt feltételeknek, és az árverésen a legmagasabb árat kínálják, a helyben lakó földműveseket pedig elővásárlási jog illeti meg.

Kép: Pixabay

A rendezetlen területek, például halastavak és ültetvények szakértői értékbecslését a kormány teljesítette, így nincs akadálya az újabb földárverésnek - mondta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke. Jakab István szerint a korábbi értékesítést nagy mértékben befolyásolta, hogy haszonbérlettel terhelten került-e meghirdetésre a terület, azonban a tavaly elfogadott törvénnyel a kormány megteremtette a haszonbérletek felülvizsgálatának jogalapját, lehetővé vált a bérleti díjak piaci szintre emelése. A Magosz elnöke felidézte, hogy a meghirdetett 200 ezer hektárból 130 ezer hektár állami föld kelt el, amelyek majd a szerződéskötést követő 60 nap után kerülnek a vásárlók tulajdonába, addig sok gazda, helyben lakó élhet elővásárlási jogával. Mint azt korábban megírtuk, az árverésekkel mintegy 170 milliárdos bevételre tett szert az állam.

A győztes licit után hogyan tovább?

A komoly kérdések a földárverések után jönnek. Hogyan szerződjünk a Nemzeti Földalappal? Milyen jogosultságai lesznek a bérlőnek és a tulajdonosnak? Hogyan fog működni az automatikus tulajdonlást megakadályozni képes elővásárlási jog? Mit jelent majd a gyakorlatban a haszonbérletbe adott földek bérleti díjának és a földhaszonbérleti szerződéseknek a felülvizsgálhatósága? Kik kaphatnak és milyen feltételekkel az MFB által meghirdetett 150 milliárd forintos keretösszegű kedvezményes földvásárlási hitelből? Minderre választ kaphat a Piac&Profit: “Ez a föld eladó – AGRÁR-AKADÉMIA konferenciáján.

Időpont: 2016. február 11. ,
Helyszín: Budapest, Lurdy Konferencia – és Rendezvényközpont (Könyves Kálmán krt. 12-14.)
Van hozzá hitel is

Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) a „Földet a gazdáknak!” Program második körében meghirdetett földrészletek megvásárlására változatlan feltételekkel, kedvező kamatozással kínál forrást a földművesek számára. Az MFB-NHP Földhitel feltételei a 2016-ban értékesítésre meghirdetett földrészletek esetében nem módosulnak: a hitel devizaneme forint, futamideje legfeljebb 20 év, a hitel kamatozása az első tíz évében fix 1,95%/év.

„A gazdák a Budapest Bank bármelyik fiókjában kérhetnek hitelígérvényt, így még az árverések előtt meggyőződhetnek hitelképességükről. A hitelígérvény nem kötelező, de jó, ha van. Fontos, hogy az ismételten meghirdetett földrészletekre korábban kiadott hitelígérvények 2016. december 31-ig érvényesek, így ezeket nem kell újra igényelni” – jelentette ki Nagy Csaba, az MFB vezérigazgatója.

A meghirdetett földrészletek megvásárlásához a Budapest Bank eddig közel 6800 darab hitelígérvényt adott ki 276 milliárd forint értékben, aminek több mint háromnegyede 50 millió forint alatti igényre vonatkozott. Az eredménytelen árveréseket és az adott földrészletre vonatkozó többszörös hitelígérvényeket kiszűrve a hitelajánlatok összege több mint 110 milliárd forintot tesz ki. Az MFB becslése szerint a fokozott érdeklődés a jövőben is megmarad, így ez a szám a tavaszi árverések során tovább nő majd. Az első folyósításokra a szerződések hatályba lépését követően, leghamarabb márciustól lehet számolni.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo