Földárverések: jönnek a halastavak

Március 1-15. között lesznek az újabb földárverések, ahol az eddigi feltételek mellett, változatlan áron kívánnak eladni minimum 150 ezer hektár földet. Az eladandó állami termőföldek listája hamarosan nyilvános lesz.

A tavasz végéig további 150 ezer hektár földet kívánnak eladni. Ebben a körben már halastavak is lesznek, így összesen 260-280 ezer hektárt értékesítenek. Földhöz azok juthatnak, akik megfelelnek a törvényben előírt feltételeknek, és az árverésen a legmagasabb árat kínálják, a helyben lakó földműveseket pedig elővásárlási jog illeti meg.

Kép: Pixabay

A rendezetlen területek, például halastavak és ültetvények szakértői értékbecslését a kormány teljesítette, így nincs akadálya az újabb földárverésnek - mondta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke. Jakab István szerint a korábbi értékesítést nagy mértékben befolyásolta, hogy haszonbérlettel terhelten került-e meghirdetésre a terület, azonban a tavaly elfogadott törvénnyel a kormány megteremtette a haszonbérletek felülvizsgálatának jogalapját, lehetővé vált a bérleti díjak piaci szintre emelése. A Magosz elnöke felidézte, hogy a meghirdetett 200 ezer hektárból 130 ezer hektár állami föld kelt el, amelyek majd a szerződéskötést követő 60 nap után kerülnek a vásárlók tulajdonába, addig sok gazda, helyben lakó élhet elővásárlási jogával. Mint azt korábban megírtuk, az árverésekkel mintegy 170 milliárdos bevételre tett szert az állam.

A győztes licit után hogyan tovább?

A komoly kérdések a földárverések után jönnek. Hogyan szerződjünk a Nemzeti Földalappal? Milyen jogosultságai lesznek a bérlőnek és a tulajdonosnak? Hogyan fog működni az automatikus tulajdonlást megakadályozni képes elővásárlási jog? Mit jelent majd a gyakorlatban a haszonbérletbe adott földek bérleti díjának és a földhaszonbérleti szerződéseknek a felülvizsgálhatósága? Kik kaphatnak és milyen feltételekkel az MFB által meghirdetett 150 milliárd forintos keretösszegű kedvezményes földvásárlási hitelből? Minderre választ kaphat a Piac&Profit: “Ez a föld eladó – AGRÁR-AKADÉMIA konferenciáján.

Időpont: 2016. február 11. ,
Helyszín: Budapest, Lurdy Konferencia – és Rendezvényközpont (Könyves Kálmán krt. 12-14.)
Van hozzá hitel is

Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) a „Földet a gazdáknak!” Program második körében meghirdetett földrészletek megvásárlására változatlan feltételekkel, kedvező kamatozással kínál forrást a földművesek számára. Az MFB-NHP Földhitel feltételei a 2016-ban értékesítésre meghirdetett földrészletek esetében nem módosulnak: a hitel devizaneme forint, futamideje legfeljebb 20 év, a hitel kamatozása az első tíz évében fix 1,95%/év.

„A gazdák a Budapest Bank bármelyik fiókjában kérhetnek hitelígérvényt, így még az árverések előtt meggyőződhetnek hitelképességükről. A hitelígérvény nem kötelező, de jó, ha van. Fontos, hogy az ismételten meghirdetett földrészletekre korábban kiadott hitelígérvények 2016. december 31-ig érvényesek, így ezeket nem kell újra igényelni” – jelentette ki Nagy Csaba, az MFB vezérigazgatója.

A meghirdetett földrészletek megvásárlásához a Budapest Bank eddig közel 6800 darab hitelígérvényt adott ki 276 milliárd forint értékben, aminek több mint háromnegyede 50 millió forint alatti igényre vonatkozott. Az eredménytelen árveréseket és az adott földrészletre vonatkozó többszörös hitelígérvényeket kiszűrve a hitelajánlatok összege több mint 110 milliárd forintot tesz ki. Az MFB becslése szerint a fokozott érdeklődés a jövőben is megmarad, így ez a szám a tavaszi árverések során tovább nő majd. Az első folyósításokra a szerződések hatályba lépését követően, leghamarabb márciustól lehet számolni.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo