Adószám cikkek


Ne lepődjön meg, ha ilyen adószámot lát!

Ne lepődjön meg, ha ilyen adószámot lát! 

Az új egyéni vállalkozók és adószámos magánszemélyek 9-essel kezdődő adószámot kapnak.
Adómentes számlázás előtt ellenőrizni kell a vevő adószámát

Adómentes számlázás előtt ellenőrizni kell a vevő adószámát 

Fel kell készülni arra, hogy a magyar vállalkozások külföldi ügyleteik után a jövő év elejétől csak némi pluszmunka elvégzése árán számlázhatnak adómentesen.
Kell-e a vevő adószáma a számlán?

Kell-e a vevő adószáma a számlán? 

Fel kell-e tüntetni a vevő adószámát a számlán? Erre ad rövid választ az Írisz Office új bejegyzése.
Hogyan ellenőrizhető az EU-s adószám érvényessége?

Hogyan ellenőrizhető az EU-s adószám érvényessége? 

A közösségi adószámok érvényességét bárki ellenőrizheti az Európai Bizottság honlapján, ha a lekérdezéskor megadja saját közösségi adószámát. A lekédező a megerősítés eredményekor egyedi hivatkozási számot kap, mely alapján az adó- és vámhatóság a lekérdezést azonosítani tudja.
Nem biztos, hogy jó ötlet, ha bespájzolunk adószámokból

Nem biztos, hogy jó ötlet, ha bespájzolunk adószámokból 

Pár héttel ezelőtt meghozott ítéltében az Európai Bíróság rugalmasan értelmezte az úgynevezett „háromszögügyletekre” vonatkozó áfaszabályokat. Míg az adózó javára döntő ítélet adótervezési lehetőséget biztosít nemzetközi áruértékesítés és -fuvarozás szereplői számára, az ötletekkel csínján kell bánni – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.
Egy hét maradt a kötelező cégbejegyzésre

Egy hét maradt a kötelező cégbejegyzésre 

Egy hetük maradt a bejelentésre azoknak a cégbejegyzésre kötelezett vállalkozásoknak és egyéni vállalkozóknak, amelyek már tavaly vagy azelőtt székhelyszolgáltatást vettek igénybe, és ez idén sem változott. A székhelyszolgáltató adatairól 2017. szeptember 29-ig kell bejelentést tenniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.
Érdemes ellenőriztetni magunkat a NAV-nál

Érdemes ellenőriztetni magunkat a NAV-nál 

A cégbejegyzésre kötelezett szervezetek megalakulása vagy változásbejegyzése előtt érdemes előre tisztázni, hogy a szervezetben érintett személyekkel szemben van-e valamilyen kizárási ok. A kérelem ingyenes, melyet legegyszerűbb elektronikusan eljuttatni a NAV-hoz. 2012-től kérhető előzetesen igazolás arról, hogy az adott személy, vagy cég alkalmas-e arra, hogy egy másik társaságban vezetőként, tagként vagy részvényesként közreműködjön.
Nem az adószám tesz adóalannyá

Nem az adószám tesz adóalannyá 

Az Európai Unió Bírósága által hozott döntés megerősíti, hogy az alaki feltételek vizsgálata helyett érdemesebb a tartalmi követelményeket megvizsgálni, és azok szerint minősíteni áfaszempontból egy ügyletet.
Drága mulatság lesz, ha nincs meg a gyerek adókártyája

Drága mulatság lesz, ha nincs meg a gyerek adókártyája 

Több tízezer forint állami támogatástól is eleshetnek azok a szülők, akiknek 10 és 25 év közötti gyermeke november 30-ig nem kapta meg az adóazonosító jelét a NAV-tól, mivel 2017. január elsejétől az érintettek munkáltatója nem tudja majd érvényesíteni a családi adókedvezményt a havi bérből levont adóval szemben, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária.
Törölték az adószámát? Így vonathatja vissza

Törölték az adószámát? Így vonathatja vissza 

Ha a NAV a KOCKERD-kérdőív benyújtásának elmulasztása miatt 2016. június 16-át megelőzően jogerősen törölte az adózó adószámát, akkor 2016. december 31-éig kérheti az adószám törléséről szóló határozat visszavonását.

Ideje kikérni az adókártyát a gyereknek is 

Minden olyan szülőnek érdemes elkezdenie az ügyintézést, akinek a gyermeke nem kapott adóazonosító jelet. 2017. január 1-jétől a családi adókedvezmény nyilatkozat ugyanis csak úgy lesz érvényes, ha a gyerekek (eltartottak, kedvezményezett eltartottak) adóazonosító jele is szerepel rajta.

Mikor kell magyar adószám egy külföldi cégnek? 

Külföldi adóalanyokkal való gazdasági kapcsolatok vizsgálata esetén gyakran merül fel a kérdés, hogy egy ügylet során kinek, hogyan és milyen adószám alatt kell az áfát megfizetnie és bevallania? A LeitnerLeitner szakértőjének segítségével utánajártunk a legfontosabb kérdéseknek.

Tudta, csak nem sejtette? A NAV-ot nem hatja meg 

A legátláthatóbban működő vállalkozás is komoly slamasztikába ugorhat bele, ha nem kezeli megfelelő óvatossággal üzleti partnereit. Főleg, mióta a NAV figyelmeztet ha kockázatos adóssal üzletelünk, mert már a jóhiszeműség sem menedék.

Csúnya büntetést kockáztatnak az adószám nélkül raktározók 

Megsértik az áfatörvényt és komoly bírságot kockáztatnak azok a külföldi vállalkozások, amelyek magyar raktárukból adószám nélkül értékesítenek belföldi vevőknek – mutat rá a MAZARS. Az EKÁER rendszer kontrollja miatt ugyanis ezek a cégek előbb-utóbb fennakadnak az adóhatóság rostáján.

Adószám törlése: problémák adóbevalláskor 

Már azt sem egyszerű feldolgoznia, dokumentálnia egy cégnek, ha törlik az adószámát, további problémákat és fejtörést okoz, amennyiben magát a vállalkozást is törlik a cégjegyzékből. Ráadásul a cégtörléssel nem szűnnek meg a társaság bevallási kötelezettségei. Íme 5 dolog, amire nem árt figyelni!

Így fogadjon be számlát adószámos magánszemélytől 

Nem túl szerencsés, mégis gyakran megesik, hogy egy cég úgy fogad be számlát az alvállalkozótól, hogy akkor szembesül a számlát kiállító jogi személyiségével. Amennyiben az alvállalkozó nem cég, hanem adószámos magánszemély, le kell vonni tőle az előírt adókat és járulékokat.Mik ezek pontosan? Mikor nem kell vonni szja-előleget? Összefoglaltuk.

Péntekig kérhető az adószám törlésének visszavonása 

Február 15-ig kérhetik a határozat visszavonását azok, akiknek adószámát törölték tavaly a kockázatelemzési kérdőív visszaküldésének elmulasztása miatt.

Vállalkozók figyelem! Fontos határidő február elsején! 

A gazdasági társaságokról szóló törvény, valamint a cégtörvény módosítása miatt a legtöbb cég esetében kötelező cégmódosítást kell lefolytatni. Aki elhalasztja a határidőt, akár 900 ezres bírságot is kaphat, a legrosszabb esetben a cég is törlésre kerülhet!

Így változtak a számlázási szabályok idén 

Jelentősen módosultak 2013. január 1-jétől a számla adattartalmára vonatkozó előírások. Idén már fel kell tüntetni a vevő adószámát. Ha valaki a pénzforgalmi elszámolást választotta, ezt is rá kell, hogy írja a számlára.

Enyhít az adóhatóság 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem törli automatikusan a cégek adószámát, ha nem küldik vissza 10 napon belül a kockázatelemzésre szolgáló kérdőívet, február 15-ig pótolhatják azt.

Aki nem válaszol, megszüntetik  

Szabályosan működő vállalatok adószáma is megszűnhetett egy végiggondolatlan szabályozásváltozás miatt. Ha változik a törvény először csak pénzbírság jár majd a vissza nem küldött kérdőívekért.

Figyelem! Módosul a számlák kötelező adattartalma 

Kibővültek az általános forgalmi adóról szóló törvényben előírt, a számlák kötelező adattartalmára vonatkozó előírások. Ezután teljes körű ügyletek esetén fel kell tüntetni a számlán a terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő adóalany adószámát is.

Így lehet feketelistára kerülni 

Miután 2010-től jelentősen kiszélesedett az adószám-felfüggesztés lehetőségével érintett adózók köre, látványosan nő felfüggesztett adószámok aránya. 2011-ben összesen több mint 140 ezer adóhatósági határozat emelkedett jogerőre. A szankcióval érintett társaság nem tudja levonni az áfát és a folyamatban lévő kiutalásokat is leállíthatja az adóhatóság.

Bekeményített az adóhatóság 

Az elmúlt évben szokatlanul sok, összesen 77 643 cég adószámát függesztette fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), azaz a működő több mint félmillió társaság mintegy 15 százalékát.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Ezzel spórolhat online filmes előfizetésein

Ezzel spórolhat online filmes előfizetésein 

A Pénzcentrum megmutatta, hogy miként takaríthatjuk meg streaming-előfizetéseink költségeinek jelentős részét.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

A kiberbűnözők mostanában rákaptak a sportra

A kiberbűnözők mostanában rákaptak a sportra 

A népszerű sporteseményekben a kiberbűnözők is lehetőséget látnak.

Adózás

Sneakerárusok buktak a NAV-nál

Sneakerárusok buktak a NAV-nál  

Limitált gyártású cipők kereskedőinél indult revízió.

Jogi kisokos

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg 

A gyámhatóság nem jogalkotó: hipotetikus jövőbeni kockázatokra hivatkozva nem utasítható el a melegek örökbefogadásra való alkalmassága.

Klímablog

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll 

Idén februárban a saját célra termelő erőművekkel együtt 6000 megawatt fölé nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo