Adószám cikkek

hirdetés

Adómentes számlázás előtt ellenőrizni kell a vevő adószámát

Adómentes számlázás előtt ellenőrizni kell a vevő adószámát

Fel kell készülni arra, hogy a magyar vállalkozások külföldi ügyleteik után a jövő év elejétől csak némi pluszmunka elvégzése árán számlázhatnak adómentesen.
Kell-e a vevő adószáma a számlán?

Kell-e a vevő adószáma a számlán?

Fel kell-e tüntetni a vevő adószámát a számlán? Erre ad rövid választ az Írisz Office új bejegyzése.
Hogyan ellenőrizhető az EU-s adószám érvényessége?

Hogyan ellenőrizhető az EU-s adószám érvényessége?

A közösségi adószámok érvényességét bárki ellenőrizheti az Európai Bizottság honlapján, ha a lekérdezéskor megadja saját közösségi adószámát. A lekédező a megerősítés eredményekor egyedi hivatkozási számot kap, mely alapján az adó- és vámhatóság a lekérdezést azonosítani tudja.
Nem biztos, hogy jó ötlet, ha bespájzolunk adószámokból

Nem biztos, hogy jó ötlet, ha bespájzolunk adószámokból

Pár héttel ezelőtt meghozott ítéltében az Európai Bíróság rugalmasan értelmezte az úgynevezett „háromszögügyletekre” vonatkozó áfaszabályokat. Míg az adózó javára döntő ítélet adótervezési lehetőséget biztosít nemzetközi áruértékesítés és -fuvarozás szereplői számára, az ötletekkel csínján kell bánni – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.
Egy hét maradt a kötelező cégbejegyzésre

Egy hét maradt a kötelező cégbejegyzésre

Egy hetük maradt a bejelentésre azoknak a cégbejegyzésre kötelezett vállalkozásoknak és egyéni vállalkozóknak, amelyek már tavaly vagy azelőtt székhelyszolgáltatást vettek igénybe, és ez idén sem változott. A székhelyszolgáltató adatairól 2017. szeptember 29-ig kell bejelentést tenniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.
hirdetés
Érdemes ellenőriztetni magunkat a NAV-nál

Érdemes ellenőriztetni magunkat a NAV-nál

A cégbejegyzésre kötelezett szervezetek megalakulása vagy változásbejegyzése előtt érdemes előre tisztázni, hogy a szervezetben érintett személyekkel szemben van-e valamilyen kizárási ok. A kérelem ingyenes, melyet legegyszerűbb elektronikusan eljuttatni a NAV-hoz. 2012-től kérhető előzetesen igazolás arról, hogy az adott személy, vagy cég alkalmas-e arra, hogy egy másik társaságban vezetőként, tagként vagy részvényesként közreműködjön.
Nem az adószám tesz adóalannyá

Nem az adószám tesz adóalannyá

Az Európai Unió Bírósága által hozott döntés megerősíti, hogy az alaki feltételek vizsgálata helyett érdemesebb a tartalmi követelményeket megvizsgálni, és azok szerint minősíteni áfaszempontból egy ügyletet.
Drága mulatság lesz, ha nincs meg a gyerek adókártyája

Drága mulatság lesz, ha nincs meg a gyerek adókártyája

Több tízezer forint állami támogatástól is eleshetnek azok a szülők, akiknek 10 és 25 év közötti gyermeke november 30-ig nem kapta meg az adóazonosító jelét a NAV-tól, mivel 2017. január elsejétől az érintettek munkáltatója nem tudja majd érvényesíteni a családi adókedvezményt a havi bérből levont adóval szemben, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária.
Törölték az adószámát? Így vonathatja vissza

Törölték az adószámát? Így vonathatja vissza

Ha a NAV a KOCKERD-kérdőív benyújtásának elmulasztása miatt 2016. június 16-át megelőzően jogerősen törölte az adózó adószámát, akkor 2016. december 31-éig kérheti az adószám törléséről szóló határozat visszavonását.
Ideje kikérni az adókártyát a gyereknek is

Ideje kikérni az adókártyát a gyereknek is

Minden olyan szülőnek érdemes elkezdenie az ügyintézést, akinek a gyermeke nem kapott adóazonosító jelet. 2017. január 1-jétől a családi adókedvezmény nyilatkozat ugyanis csak úgy lesz érvényes, ha a gyerekek (eltartottak, kedvezményezett eltartottak) adóazonosító jele is szerepel rajta.
hirdetés

Mikor kell magyar adószám egy külföldi cégnek?

Külföldi adóalanyokkal való gazdasági kapcsolatok vizsgálata esetén gyakran merül fel a kérdés, hogy egy ügylet során kinek, hogyan és milyen adószám alatt kell az áfát megfizetnie és bevallania? A LeitnerLeitner szakértőjének segítségével utánajártunk a legfontosabb kérdéseknek.

Tudta, csak nem sejtette? A NAV-ot nem hatja meg

A legátláthatóbban működő vállalkozás is komoly slamasztikába ugorhat bele, ha nem kezeli megfelelő óvatossággal üzleti partnereit. Főleg, mióta a NAV figyelmeztet ha kockázatos adóssal üzletelünk, mert már a jóhiszeműség sem menedék.

Csúnya büntetést kockáztatnak az adószám nélkül raktározók

Megsértik az áfatörvényt és komoly bírságot kockáztatnak azok a külföldi vállalkozások, amelyek magyar raktárukból adószám nélkül értékesítenek belföldi vevőknek – mutat rá a MAZARS. Az EKÁER rendszer kontrollja miatt ugyanis ezek a cégek előbb-utóbb fennakadnak az adóhatóság rostáján.

Adószám törlése: problémák adóbevalláskor

Már azt sem egyszerű feldolgoznia, dokumentálnia egy cégnek, ha törlik az adószámát, további problémákat és fejtörést okoz, amennyiben magát a vállalkozást is törlik a cégjegyzékből. Ráadásul a cégtörléssel nem szűnnek meg a társaság bevallási kötelezettségei. Íme 5 dolog, amire nem árt figyelni!

Így fogadjon be számlát adószámos magánszemélytől

Nem túl szerencsés, mégis gyakran megesik, hogy egy cég úgy fogad be számlát az alvállalkozótól, hogy akkor szembesül a számlát kiállító jogi személyiségével. Amennyiben az alvállalkozó nem cég, hanem adószámos magánszemély, le kell vonni tőle az előírt adókat és járulékokat.Mik ezek pontosan? Mikor nem kell vonni szja-előleget? Összefoglaltuk.

Péntekig kérhető az adószám törlésének visszavonása

Február 15-ig kérhetik a határozat visszavonását azok, akiknek adószámát törölték tavaly a kockázatelemzési kérdőív visszaküldésének elmulasztása miatt.

Vállalkozók figyelem! Fontos határidő február elsején!

A gazdasági társaságokról szóló törvény, valamint a cégtörvény módosítása miatt a legtöbb cég esetében kötelező cégmódosítást kell lefolytatni. Aki elhalasztja a határidőt, akár 900 ezres bírságot is kaphat, a legrosszabb esetben a cég is törlésre kerülhet!

Így változtak a számlázási szabályok idén

Jelentősen módosultak 2013. január 1-jétől a számla adattartalmára vonatkozó előírások. Idén már fel kell tüntetni a vevő adószámát. Ha valaki a pénzforgalmi elszámolást választotta, ezt is rá kell, hogy írja a számlára.

Enyhít az adóhatóság

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem törli automatikusan a cégek adószámát, ha nem küldik vissza 10 napon belül a kockázatelemzésre szolgáló kérdőívet, február 15-ig pótolhatják azt.

Aki nem válaszol, megszüntetik

Szabályosan működő vállalatok adószáma is megszűnhetett egy végiggondolatlan szabályozásváltozás miatt. Ha változik a törvény először csak pénzbírság jár majd a vissza nem küldött kérdőívekért.

Figyelem! Módosul a számlák kötelező adattartalma

Kibővültek az általános forgalmi adóról szóló törvényben előírt, a számlák kötelező adattartalmára vonatkozó előírások. Ezután teljes körű ügyletek esetén fel kell tüntetni a számlán a terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő adóalany adószámát is.

Így lehet feketelistára kerülni

Miután 2010-től jelentősen kiszélesedett az adószám-felfüggesztés lehetőségével érintett adózók köre, látványosan nő felfüggesztett adószámok aránya. 2011-ben összesen több mint 140 ezer adóhatósági határozat emelkedett jogerőre. A szankcióval érintett társaság nem tudja levonni az áfát és a folyamatban lévő kiutalásokat is leállíthatja az adóhatóság.

Bekeményített az adóhatóság

Az elmúlt évben szokatlanul sok, összesen 77 643 cég adószámát függesztette fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), azaz a működő több mint félmillió társaság mintegy 15 százalékát.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Tízezrekkel többet fizetnek a budapesti autósok a kötelezőért, mint a vidékiek

Tízezrekkel többet fizetnek a budapesti autósok a kötelezőért, mint a vidékiek

Az idei I. negyedévben 9 százalékkal emelkedett az autók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási éves díja.

Pénzszerzés

Kaszálnak a kkv-k a közbeszerzéseken

Kaszálnak a kkv-k a közbeszerzéseken

Tavaly 4590 milliárd forint értékben folytattak le eredményesen közbeszerzéseket a magyarországi ajánlatkérők.

Jogi kisokos

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Zöld lámpát kapott a kriptoeszközök piacának egységes európai uniós szabályozása.

Cégblog

Gigantikus fejlesztés jön az ország legnagyobb üdítőgyártójánál

Gigantikus fejlesztés jön az ország legnagyobb üdítőgyártójánál

Hozzávetőleg 8,7 milliárd forint értékben fejleszti gyártási, illetve logisztikai kapacitásait a Coca-Cola Dunaharasztiban. 

Társadalom

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Németországban bezáratják egy kivételével valamennyi orosz főkonzulátust.

Infokom

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Az MI és más diszruptív technológiák elterjedésének munkahelyekre gyakorolt hatása a következő öt év során nettó pozitív lehet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo