hirdetés

Enyhít az adóhatóság

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem törli automatikusan a cégek adószámát, ha nem küldik vissza 10 napon belül a kockázatelemzésre szolgáló kérdőívet, február 15-ig pótolhatják azt.
hirdetés

Kép:PP archív

Az adóhatóság nem törli automatikusan azoknak a cégeknek az adószámát, amelyek elmulasztották kitölteni és időben visszaküldeni a KOCKERD kérdőívet, a "bűnbánók" akár bocsánatot is nyerhetnek, amennyiben február 15-ig pótolják mulasztásukat - írja a szerdai Világgazdaságra hivatkozva az MTI.

A kockázatelemzésre szolgáló kérdőívet eddig tíz napon belül vissza kellett küldeni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), ha új vállalkozást indítottak, esetleg a meglévőnél változott a többségi tulajdonos vagy ügyvezető. Azoknál, akik ezt nem tették meg határidőre, vagy nem tudták a késést hitelt érdemlően indokolni, az adóhatóság automatikusan elindította az adószámtörlési eljárást. A lap szakmai körökből származó információi szerint legalább kétezer vállalkozás jutott erre a sorsra 2012-ben.

Az új szabályozás szerint a NAV csak abban az esetben törli az adószámot, ha az adózó az ismételt felszólítást követően sem küldi vissza a megadott határidőre a kérdőívet. Igaz, büntetést így is kiszabhat, amelynek felső határa félmillió forint lehet. Ha a NAV visszavonja az adószám megszüntetésről hozott határozatát, az áfalevonás tekintetében is változik a helyzet - hívja fel a figyelmet a lap.

Az új szabályozás szerint a NAV csak abban az esetben törli az adószámot, ha az adózó az ismételt felszólítást követően sem küldi vissza a megadott határidőre a kérdőívet
Nem működött tökéletesen

A 2012 év elejétől bevezetett eljárás nem bizonyult tökéletesen működőnek, ugyanis az Index információi szerint számos működő vállalkozás adószámát is megszüntették, ügyvezetőjük pedig ötéves feketelistára került, azaz ennyi ideig nem vezethet vagy birtokolhat többségi tulajdonosként céget – minden alap nélkül. Az ok csupán annyi, hogy a fűnyíróelv alkalmazásával további ellenőrzés vagy figyelmeztetés nélkül, pusztán a levél függvényében született döntés.

Fellebbezni csak azoknak volt lehetősége, akik esetében a Posta elismerte, hogy nem kézbesítette számukra a „létfontosságú” kérdőívet, vagy akik hitelt érdemlően bizonyítani tudták, hogy a kérdőív kitöltésére szánt rövid időszakban külföldön vagy kórházban tartózkodtak. Vagyis az Index adóhivatali forrása szerint a törlések 98 százaléka esetében a fellebbezés lehetetlen volt.

Bár az adóhatóság szerint annyiban jogos a dolog, hogy a tőlük érkező levelet egy működő cég esetében nem szabad olvasatlanul hagyni, főleg a kisebb, néhány fős cégek esetében a napi működés során teljesen elképzelhető, hogy mindenféle rossz szándék nélkül nem jutott idő foglalkozni a küldeménnyel a rövid határidő alatt.

Itt olvashat erről további részleteket.

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo