Enyhít az adóhatóság

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem törli automatikusan a cégek adószámát, ha nem küldik vissza 10 napon belül a kockázatelemzésre szolgáló kérdőívet, február 15-ig pótolhatják azt.

Kép:PP archív

Az adóhatóság nem törli automatikusan azoknak a cégeknek az adószámát, amelyek elmulasztották kitölteni és időben visszaküldeni a KOCKERD kérdőívet, a "bűnbánók" akár bocsánatot is nyerhetnek, amennyiben február 15-ig pótolják mulasztásukat - írja a szerdai Világgazdaságra hivatkozva az MTI.

A kockázatelemzésre szolgáló kérdőívet eddig tíz napon belül vissza kellett küldeni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), ha új vállalkozást indítottak, esetleg a meglévőnél változott a többségi tulajdonos vagy ügyvezető. Azoknál, akik ezt nem tették meg határidőre, vagy nem tudták a késést hitelt érdemlően indokolni, az adóhatóság automatikusan elindította az adószámtörlési eljárást. A lap szakmai körökből származó információi szerint legalább kétezer vállalkozás jutott erre a sorsra 2012-ben.

Az új szabályozás szerint a NAV csak abban az esetben törli az adószámot, ha az adózó az ismételt felszólítást követően sem küldi vissza a megadott határidőre a kérdőívet. Igaz, büntetést így is kiszabhat, amelynek felső határa félmillió forint lehet. Ha a NAV visszavonja az adószám megszüntetésről hozott határozatát, az áfalevonás tekintetében is változik a helyzet - hívja fel a figyelmet a lap.

Az új szabályozás szerint a NAV csak abban az esetben törli az adószámot, ha az adózó az ismételt felszólítást követően sem küldi vissza a megadott határidőre a kérdőívet
Nem működött tökéletesen

A 2012 év elejétől bevezetett eljárás nem bizonyult tökéletesen működőnek, ugyanis az Index információi szerint számos működő vállalkozás adószámát is megszüntették, ügyvezetőjük pedig ötéves feketelistára került, azaz ennyi ideig nem vezethet vagy birtokolhat többségi tulajdonosként céget – minden alap nélkül. Az ok csupán annyi, hogy a fűnyíróelv alkalmazásával további ellenőrzés vagy figyelmeztetés nélkül, pusztán a levél függvényében született döntés.

Fellebbezni csak azoknak volt lehetősége, akik esetében a Posta elismerte, hogy nem kézbesítette számukra a „létfontosságú” kérdőívet, vagy akik hitelt érdemlően bizonyítani tudták, hogy a kérdőív kitöltésére szánt rövid időszakban külföldön vagy kórházban tartózkodtak. Vagyis az Index adóhivatali forrása szerint a törlések 98 százaléka esetében a fellebbezés lehetetlen volt.

Bár az adóhatóság szerint annyiban jogos a dolog, hogy a tőlük érkező levelet egy működő cég esetében nem szabad olvasatlanul hagyni, főleg a kisebb, néhány fős cégek esetében a napi működés során teljesen elképzelhető, hogy mindenféle rossz szándék nélkül nem jutott idő foglalkozni a küldeménnyel a rövid határidő alatt.

Itt olvashat erről további részleteket.

Véleményvezér

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo