Bár meglehetősen nehéz meghatározni a csirke tikka masala eredetét, az ételt általában a nyugati emberek ízlésvilágához illeszkedő currys fogásként tartják számon, melyet egy glasgowi munkáspárti képviselő a pármai sonkához vagy a görög feta sajthoz hasonlóan skót nemzeti ételként szeretne levédetni.
Az Európai Unió minden tagállama számára lehetőséget biztosít ugyanis arra, hogy bizonyos nemzeti termékeit közösségi oltalom alá helyezzék, mely megvédi azokat a termékhamisítástól, és amely egy adott eljáráshoz vagy technológiához köti az egyes nemzeti specialitások elkészítését. Magyarországról például ilyen védelem alatt áll jelenleg a szegedi szalámi, a makói hagyma, vagy a hajdúsági torma.
A csirke tikka masala skót ételkülönlegességként való levédése meglehetősen érdekes, ugyanis a hagyományos skót ételektől eltérően ez a fogás az indiai konyha jellegzetességeit viseli. Az ételt először elkészítő Ali ugyanis eredetileg a pakisztáni Punjab tartományból származik. A konyhafőnök azonban elmondta, hogy a csirke tikka masalát az őt befogadó városnak, Glasgownak ajándékozza, és büszke lenne rá, ha az Skócia egyik nemzeti ételeként közösségi védelem alá kerülne.
Az elképzelés támogatói gyakran hivatkoznak a korábbi brit külügyminiszter, Robin Cook szavaira, aki szerint a csirke tikka masala a brit kultúra egyik fontos jelképének számít, mely tökéletesen szemlélteti a brit kultúra nyitottságát és befogadókészségét a külső hatások iránt.
A glasgowi ételkülönlegességhez hasonlóan Birmingham is levédetné helyi specialitását, a „baltit", mely érdekes módon szintén a pakisztáni konyha ízvilágát képviseli a brit szigetországban.