Sertés- és marhahússal fogyasztanák a magyart

Egészséges táplálkozásunk feltétele a megfelelő étrend kialakítása, amiben meghatározó szerepet játszik életmódunk, szokásaink, a divat és az aktuális élelmiszer-kutatási eredmények. A húsokat, főként a vöröshúsokat az elmúlt években sokan száműzték tányérjukról, olykor különösebb ok nélkül. Ma a szakértők nagy része azt állítja, hogy ez helytelen felfogás, hiszen a vöröshús gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. A marha- és sertéshúsok fehérjében is bővelkednek, akárcsak a hal vagy a baromfihús, de a vérképzéshez szükséges vasat nagyobb mértékben tartalmazzák. Emellett B-vitamin tartalmuk hozzájárul étvágyunk és energiánk szinten tartásához.

"A vöröshúsok jelentős fehérje-, vitamin-, zsír- és ásványianyag-források. A marha- és a sertéshús 17-21 gramm/100 gramm fehérje tartalmú és 84-92 %-os hasznosulású, vagy más néven biológiai értékű. A fiatal- és az időskori szervezet fokozott fehérje igényének ellátásában a húsfogyasztás alapvető jelentőségű. A hús fontos azért is, mert benne az emberi szervezet által nem előállítható, ún. esszenciális aminosavak is megtalálhatók." - nyilatkozta prof. dr. Halmy László, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke, aki a húsfogyasztáshoz párosuló bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztást is javasolja.

Ha kevés vöröshúst fogyasztunk, az fáradékonyságot és vérszegénységet is okozhat. Ahogy Erdélyi Alíz dietetikus vélekedik: "Ételeink közül az állati eredetűek vastartalma jobban hasznosul, mint a növényieké. Ráadásul minél vörösebb színe van a húsnak, általában annál több vas található benne, amelynek hiányában vérszegénység alakulhat ki. Azonban ne felejtsük mindenben a mérték és a minőség a fontos, mértékletes húsfogyasztás zöldségkörettel a teljes értékű táplálkozás része."

"A húsok koleszterintartalma lényegesen kisebb, mint a belsőségekben, a vajban vagy a tojássárgájában található koleszterinmennyiség. A sejtek felépítéséhez és működéséhez szükségünk van koleszterin bevitelre. A koleszterin kisebb hányadát vesszük fel táplálékkal, döntő mennyiségben szervezetünk maga állítja elő. Arra viszont figyeljünk oda, hogy miként készítjük el ételeinket. Még a legsoványabb, 1-2 százalékos zsírtartalmú hús is zsírossá tehető panírozással és bő zsiradékban történő sütéssel." - állítja dr. Zsarnóczay Gabriella, az Országos Húsipari Kutatóintézet vezetője.

Magyarországon legnagyobb arányban a szív- és érrendszeri betegségek fordulnak elő. Ezek kockázati tényezői - a dohányzás kivételével - szinte kizárólag táplálkozásunkkal függnek össze. A kockázati tényezők között az elhízás okozza a legnagyobb veszélyt. Dr. Pados Gyula, a Táplálkozási Fórum elnöke más étkezési tervet javasol. "A hazai felnőtt lakosság több mint 60 %-a túlsúlyos, illetve elhízott. Ennek megelőzése és kezelése a korábbi sikertelen zsírszegény diéták után fehérjedús, szénhidrátszegény, zöldségekben gazdag étrenddel történhet. A fehérjebevitel több mint 1/3-át húsokkal lehet biztosítani, zsírszegény vörös- és fehérhúsokkal egyaránt."

Véleményvezér

Svédország gazdasági csodája

Svédország gazdasági csodája 

A svédek nem másokra mutogatnak, hanem csak egyszerűen jól teljesítenek.
A szlovák kormány meggondolta magát, mégis támogatják Ukrajnát katonai eszközökkel

A szlovák kormány meggondolta magát, mégis támogatják Ukrajnát katonai eszközökkel 

Magyarország egyre jobban elszigetelődik Ukrajna ellenes álláspontjával.
Kormányváltás lesz Csehországban, de Ukrajna támogatása marad

Kormányváltás lesz Csehországban, de Ukrajna támogatása marad 

Babis célja egypárti kormány létrehozása, amelyet más pártok kívülről támogatnának.
Hadházy Ákos szerint luxusutakra jártak a köztévé vezetői az adófizetők pénzéből

Hadházy Ákos szerint luxusutakra jártak a köztévé vezetői az adófizetők pénzéből 

Az adófizetők pénze könnyen vihető préda.
Egy magyar szervezet is részt vett egy olyan gyűlésen, amelynek célja az Orosz Birodalom helyreállítása

Egy magyar szervezet is részt vett egy olyan gyűlésen, amelynek célja az Orosz Birodalom helyreállítása 

Az Orosz Birodalom helyreállítása sok ember álma Keleten.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo