Sertés- és marhahússal fogyasztanák a magyart

Egészséges táplálkozásunk feltétele a megfelelő étrend kialakítása, amiben meghatározó szerepet játszik életmódunk, szokásaink, a divat és az aktuális élelmiszer-kutatási eredmények. A húsokat, főként a vöröshúsokat az elmúlt években sokan száműzték tányérjukról, olykor különösebb ok nélkül. Ma a szakértők nagy része azt állítja, hogy ez helytelen felfogás, hiszen a vöröshús gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. A marha- és sertéshúsok fehérjében is bővelkednek, akárcsak a hal vagy a baromfihús, de a vérképzéshez szükséges vasat nagyobb mértékben tartalmazzák. Emellett B-vitamin tartalmuk hozzájárul étvágyunk és energiánk szinten tartásához.

Kíváncsi rá, hogyan befolyásolják a világpolitikai viharok az Ön pénztárcáját?
Csatlakozzon azokhoz, akik nemcsak figyelik,
hanem értik is, mi történik a világban - és a tőkepiacokon!

Klasszis Befektetői Klub

2025. május 27. 17:00, Budapest

Részletek és jelentkezés

"A vöröshúsok jelentős fehérje-, vitamin-, zsír- és ásványianyag-források. A marha- és a sertéshús 17-21 gramm/100 gramm fehérje tartalmú és 84-92 %-os hasznosulású, vagy más néven biológiai értékű. A fiatal- és az időskori szervezet fokozott fehérje igényének ellátásában a húsfogyasztás alapvető jelentőségű. A hús fontos azért is, mert benne az emberi szervezet által nem előállítható, ún. esszenciális aminosavak is megtalálhatók." - nyilatkozta prof. dr. Halmy László, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke, aki a húsfogyasztáshoz párosuló bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztást is javasolja.

Ha kevés vöröshúst fogyasztunk, az fáradékonyságot és vérszegénységet is okozhat. Ahogy Erdélyi Alíz dietetikus vélekedik: "Ételeink közül az állati eredetűek vastartalma jobban hasznosul, mint a növényieké. Ráadásul minél vörösebb színe van a húsnak, általában annál több vas található benne, amelynek hiányában vérszegénység alakulhat ki. Azonban ne felejtsük mindenben a mérték és a minőség a fontos, mértékletes húsfogyasztás zöldségkörettel a teljes értékű táplálkozás része."

"A húsok koleszterintartalma lényegesen kisebb, mint a belsőségekben, a vajban vagy a tojássárgájában található koleszterinmennyiség. A sejtek felépítéséhez és működéséhez szükségünk van koleszterin bevitelre. A koleszterin kisebb hányadát vesszük fel táplálékkal, döntő mennyiségben szervezetünk maga állítja elő. Arra viszont figyeljünk oda, hogy miként készítjük el ételeinket. Még a legsoványabb, 1-2 százalékos zsírtartalmú hús is zsírossá tehető panírozással és bő zsiradékban történő sütéssel." - állítja dr. Zsarnóczay Gabriella, az Országos Húsipari Kutatóintézet vezetője.

Magyarországon legnagyobb arányban a szív- és érrendszeri betegségek fordulnak elő. Ezek kockázati tényezői - a dohányzás kivételével - szinte kizárólag táplálkozásunkkal függnek össze. A kockázati tényezők között az elhízás okozza a legnagyobb veszélyt. Dr. Pados Gyula, a Táplálkozási Fórum elnöke más étkezési tervet javasol. "A hazai felnőtt lakosság több mint 60 %-a túlsúlyos, illetve elhízott. Ennek megelőzése és kezelése a korábbi sikertelen zsírszegény diéták után fehérjedús, szénhidrátszegény, zöldségekben gazdag étrenddel történhet. A fehérjebevitel több mint 1/3-át húsokkal lehet biztosítani, zsírszegény vörös- és fehérhúsokkal egyaránt."

Véleményvezér

A közeli fővárosokban sorra építik a metróvonalakat

A közeli fővárosokban sorra építik a metróvonalakat 

Budapesten is elkelne még néhány metró.
A lengyeleknek sikerült a repülőrajt

A lengyeleknek sikerült a repülőrajt 

A nyomában sem vagyunk a lengyeleknek.
Hadházy Ákos nem vette a szívére, hogy kitiltották a Parlamentből

Hadházy Ákos nem vette a szívére, hogy kitiltották a Parlamentből 

Amikor kitiltanak a munkahelyedről, kicsit vicces.
Dübörög a bevásárlóturizmus, százezer forintot spórolt egy család, hogy olaszban vette a Barilla tésztát

Dübörög a bevásárlóturizmus, százezer forintot spórolt egy család, hogy olaszban vette a Barilla tésztát 

Nagyot lehet külföldön nyerni, ha jól figyeljük az árakat.
A védőnők helyzete katasztrofális lett, amióta a kormány gondozása alá kerültek

A védőnők helyzete katasztrofális lett, amióta a kormány gondozása alá kerültek 

Újabb fekélyes terület az egészségügy területén.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo