Sertés- és marhahússal fogyasztanák a magyart

Egészséges táplálkozásunk feltétele a megfelelő étrend kialakítása, amiben meghatározó szerepet játszik életmódunk, szokásaink, a divat és az aktuális élelmiszer-kutatási eredmények. A húsokat, főként a vöröshúsokat az elmúlt években sokan száműzték tányérjukról, olykor különösebb ok nélkül. Ma a szakértők nagy része azt állítja, hogy ez helytelen felfogás, hiszen a vöröshús gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. A marha- és sertéshúsok fehérjében is bővelkednek, akárcsak a hal vagy a baromfihús, de a vérképzéshez szükséges vasat nagyobb mértékben tartalmazzák. Emellett B-vitamin tartalmuk hozzájárul étvágyunk és energiánk szinten tartásához.

"A vöröshúsok jelentős fehérje-, vitamin-, zsír- és ásványianyag-források. A marha- és a sertéshús 17-21 gramm/100 gramm fehérje tartalmú és 84-92 %-os hasznosulású, vagy más néven biológiai értékű. A fiatal- és az időskori szervezet fokozott fehérje igényének ellátásában a húsfogyasztás alapvető jelentőségű. A hús fontos azért is, mert benne az emberi szervezet által nem előállítható, ún. esszenciális aminosavak is megtalálhatók." - nyilatkozta prof. dr. Halmy László, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke, aki a húsfogyasztáshoz párosuló bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztást is javasolja.

Ha kevés vöröshúst fogyasztunk, az fáradékonyságot és vérszegénységet is okozhat. Ahogy Erdélyi Alíz dietetikus vélekedik: "Ételeink közül az állati eredetűek vastartalma jobban hasznosul, mint a növényieké. Ráadásul minél vörösebb színe van a húsnak, általában annál több vas található benne, amelynek hiányában vérszegénység alakulhat ki. Azonban ne felejtsük mindenben a mérték és a minőség a fontos, mértékletes húsfogyasztás zöldségkörettel a teljes értékű táplálkozás része."

"A húsok koleszterintartalma lényegesen kisebb, mint a belsőségekben, a vajban vagy a tojássárgájában található koleszterinmennyiség. A sejtek felépítéséhez és működéséhez szükségünk van koleszterin bevitelre. A koleszterin kisebb hányadát vesszük fel táplálékkal, döntő mennyiségben szervezetünk maga állítja elő. Arra viszont figyeljünk oda, hogy miként készítjük el ételeinket. Még a legsoványabb, 1-2 százalékos zsírtartalmú hús is zsírossá tehető panírozással és bő zsiradékban történő sütéssel." - állítja dr. Zsarnóczay Gabriella, az Országos Húsipari Kutatóintézet vezetője.

Magyarországon legnagyobb arányban a szív- és érrendszeri betegségek fordulnak elő. Ezek kockázati tényezői - a dohányzás kivételével - szinte kizárólag táplálkozásunkkal függnek össze. A kockázati tényezők között az elhízás okozza a legnagyobb veszélyt. Dr. Pados Gyula, a Táplálkozási Fórum elnöke más étkezési tervet javasol. "A hazai felnőtt lakosság több mint 60 %-a túlsúlyos, illetve elhízott. Ennek megelőzése és kezelése a korábbi sikertelen zsírszegény diéták után fehérjedús, szénhidrátszegény, zöldségekben gazdag étrenddel történhet. A fehérjebevitel több mint 1/3-át húsokkal lehet biztosítani, zsírszegény vörös- és fehérhúsokkal egyaránt."

Véleményvezér

Hatalmas öngól, nagyot ugrott az EU támogatottsága a magyaroknál

Hatalmas öngól, nagyot ugrott az EU támogatottsága a magyaroknál 

Milliárdok folytak a kanálisba.
Fóbia vagy valóság, hogy Putyin Európa ellen készül?

Fóbia vagy valóság, hogy Putyin Európa ellen készül? 

Oroszország hatalmas hadi készleteket halmoz fel, de ki ellen?
Republikánus fellegvárat bukott el Donald Trump

Republikánus fellegvárat bukott el Donald Trump 

A republikánus mennyországnak bealkonyult.
Oroszország győzelme kétszer annyiba kerülne Európának, mint Ukrajna diadala

Oroszország győzelme kétszer annyiba kerülne Európának, mint Ukrajna diadala 

A kárpátaljai magyarok is inkább az Európai Unióhoz szeretnének csatlakozni, mint Putyin rémhatalmához.
Szijjártó Péter diktátor barátja nagy bajban

Szijjártó Péter diktátor barátja nagy bajban 

Amerika gyakorlatilag megtámadja Venezuelát.
Egyre kevesebb kenyeret tud venni a magyar a fizetéséből

Egyre kevesebb kenyeret tud venni a magyar a fizetéséből 

A kenyérinfláció tűpontos jelzőszáma a gazdaság működésének.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo