hirdetés

Orbán továbbra is az élen

A legnépszerűbb politikusok sorrendje júliusban nem változott: a Szonda Ipsos közvélemény-kutatása szerint továbbra is Sólyom László és Orbán Viktor a két legkedveltebb politikus, a harmadik pedig Szili Katalin - olvasható a Népszabadság hétfői számában.
hirdetés

A lista új szereplői, Mesterházy Attila és Vona Gábor a középmezőnybe kerültek, míg az elmúlt két hónap legnagyobb vesztesei: Dávid Ibolya és Fodor Gábor. Az EP-választás nem forgatta fel a listát, de Fodor Gábor némileg megsínylette pártja rossz szereplését. Az MDF viszont sikerrel vette az EP-akadályt, Dávid Ibolya, valamint Herényi Károly mégis visszaesett. Az EP-választás kampányában ismerhette meg a közvélemény a Jobbik elnökét, Vona Gábort. Néhány hónap alatt az emberek fele számára ismerőssé vált a neve. A saját pártja híveit kivéve nem népszerű, ott 58 pontot, a fideszesektől 32-t, a szocialistáktól 17 pontot kapott.

A szocialisták új frakcióvezetője, Mesterházy Attila megítélésében erőteljes szerepe van a párthovatartozásnak, de ez mégsem annyira végletes, mint az MSZP politikusainak többségénél. A kormánypárti hívek csak relatíve értékelik kedvezően Mesterházyt (49 pontra), ugyanis az MSZP-s politikusok többsége ennél valamivel magasabb, 55-60 közötti népszerűségi mutatókat kapott tőlük. A Fidesz hívei kedvezőbb véleménnyel vannak róla (23 pont), mint az MSZP-s személyiségek többségéről (akik 13 és 19 közötti rokonszenvmutatókat kaptak).

Sólyom László és Orbán Viktor tetemes előnyt szerzett, s ez elsősorban annak köszönhető, hogy az MSZP-nél háromszor nagyobb Fidesz-tábor mindkettejüket magasra értékelte: a pártelnököt 78 pontra, az államfőt 64 pontra. A leköszönő házelnök, Szili Katalin február óta leszálló ágban van, mégis megtartotta helyét az élbolyban: ő a harmadik. Kedvező pozíciójának titka, hogy az MSZP-sek körében pozitívan értékelték (62 pont), s az ellenzéki szimpatizánsok számára - Gráf Józseffel egyetemben - ő a legrokonszenvesebb kormánypárti politikus (29 pont).

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo