Munka nyaralás közben? Még jó is lehet!

Ki akarna dolgozni a nyaralás alatt? Nos, ha megfordítjuk a dolgot, máris jobban hangzik: nyaralás munka közben. Erre teremt lehetőséget a legújabb őrület, a „jobbatical”.

Bár a Piac&Profit is számtalanszor írt már arról, hogy a nyaralást és a munkát jobb szétválasztani egymástól, hogy igyekezzünk tényleg nem csekkolni óránként az e-maileket, ha végre elutazunk, ez csak azokra vonatkozik, akik – ahogy az emberek többsége – a dolgos munkanapokból pár hétre tudnak kiszakadni valamilyen egzotikus célpont, vagy épp tengerpart mellé.

Jó lenne ide kiugrani ebédszünetben?
Kép:Pixabay

Egészen más a helyzet, ha a hétköznapok egy olyan helyen telnek, amiket korábban csak utazási katalógusokban nézegettünk legjobb esetben, és ha egy rövid úszás a tengerben épp belefér az ebédszünetbe. Valami ilyesmire teremt lehetőséget a „jobbatical”, az észt startupcég által kitalált munka forma.

A név az egyelőre főként a nyugati munkakultúrában elterjedt sabbaticalból származik. A sabbatical (azaz szombat év) fél-egy éves szabadságot jelent, ami kiváló lehetőség az önismeret fejlesztésére és a további karrier átgondolására. Lehetőséget teremt arra, hogy a cég számára fontos, de a kiégés határán lévő szakemberek úgy tudjanak ténylegesen kikapcsolódni és feltöltődni, hogy közben nem aggódnak a munkahelyük elvesztése miatt, és a munkáltatójuknak sem kell kényszerűségből másik kollégát találni.

Lenne elefántgondozó egy hétre? Vagy a múltba vágyik?
A nyaralásról sokaknak a homokos föveny és a napozás jut az eszébe, de a valóságban a jelek mást mutatnak: egyre több turista vágyik különleges élményre a pihenése alatt. Erre utal a tematikus nyaralások térnyerése és a felnőtteknek szóló különleges táborok népszerűsége. Legalábbis külföldön.
Nyugaton számos cég alkalmazza eredményesen, általában a cégpolitika szabályozza igénybevételének feltételeit. Legalább ötéves munkaviszonyhoz kötik, sok helyen pedig abban is megállapodnak, hogy milyen típusú önfejlesztést várnak el a munkavállalótól a karrierszünet időszaka alatt. (Itt olvashat róla bővebben.)

Abban minden szakértő egyetért, hogy mindenkinek szüksége lenne arra, hogy időnként hosszabb időre is ki tudjon szakadni a mindennapi mókuskerékből. De honnan lenne pénze és ideje az embernek egy ilyen hosszú szabadságra?

Néhány szerencsés rendelkezik a megfelelő erőforrásokkal, mások pedig arra esküsznek, hogy kevés pénzből, szerény körülmények között is lehet világot látni – hiszen sok helyen, ha már odaértünk, szinte fillérekből meg lehet élni. De mi van, ha mégis pénzre lenne szükség és mégis világlátásra vágyunk?

Utaztassuk magunkat munkaerőként!
Kép:Pixabay

A Jobbatical szerint a megoldás a munka és a kalandozás egybe szervezése. Az ötlet az, hogy cégek mindenhol a világon működnek, sőt a startup láz sem hagyta érintetlenül az olyan, egyébként alapvetően nyaralóhelyként ismert tájakat sem, mint Bali, vagy mondjuk Franciaország déli része. A csodás helyszíneken működő startupoknak pedig szakemberekre van szüksége. Olyanokra, akik a saját területükön már bizonyítottak, és hajlandóak hosszabb időre – mondjuk egy évre – „elásni magukat” valamilyen az üzleti világ központjaitól távoli helyen.

A Jobbatical alapítójának elmondása szerint az ötletre egyelőre leginkább az amerikai tech és marketing guruk nyitottak. De nem csak a szakemberek és a fogadó cégek profitálhatnak az ötletből, hanem azok az államok is, akik nyitottak a rövid távú befogadásra és a szabályozással segítik ezeket az ideiglenes bevándorlókat. A külföldről hozott szakmai tudás ugyanis hatalmas fejlődési lehetőséget teremt a növekedni vágyó gazdaságok számára.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo