hirdetés

Kezdenek elfajulni a dolgok Ukrajnában

Eredetileg arról beszéltek az oroszok, hogy kizárólag preciziós hadműveletek lesznek Ukrajnában katonai célpontok ellen annak érdekében, hogy nácitlanítsák az országot, most már egész másról kezd szólni a történet.
hirdetés

Március 3-án alig több mint egy héttel a háború kirobbanását követően Szergej Lavrov orosz külügyminisztert azzal támadták meg egy sajtótájékoztatón, hogy civileket gyilkolnak a támadó katonái. A diplomata erre azzal felelt, az orosz csapatok szigorú parancsot kaptak arra, hogy nagy pontosságú fegyvereket használjanak az ukrán katonai infrastruktúra megsemmisítésére. Úgy fogalmazott, civileket kizárólag úgy érheti baj, amit a nyugatiak korábbi háborúikban úgy neveztek, járulékos veszteség.

Nem az történik, amit mondtak (Fotó: rosbalt.ru)

Március 3-a óta azonban nagyot fordult a világ. Vlagyimir Putyin orosz elnök most már Mariupol ágyúzása kapcsán úgy fogalmaz, csak akkor ér véget, ha az ukrán csapatok megadják magukat. Ezt pedig nem másnak mondta, mint a francia elnöknek, aki azt kérte, hogy legyen a város körül tűzszünet és mentsék ki a városban most már éhező civileket. Putyin mondatai azt jelentik, hogy tömeggyilkosságra is hajlandó a város megszerzése érdekében. Igaz, a felelősséget ezért az ukránokra hárítja, ami valószínűleg egy nemzetközi bíróság előtt nem lenne elfogadható érvelés.

Az orosz fordulatot talán még jobban jelzi, hogy a napokban megsemmisítették Európa egyik legnagyobb élelmiszerraktárát, ami Lavrov eredeti szavait tekintve egyáltalán nem tekinthető a katonai infrastruktúra részének. A helyi polgármester szerint 50 ezer tonna élelmiszer semmisült meg. Iho Saposhko meg van győződve arról, hogy a támadást még a háború kitörése előtt megtervezték.

Nem baleset volt. Szándékos volt. Brovary összes élelmiszerboltját ugyanazon a napon bombázták. Szándékosan megsemmisítették az egész Ukrajnába szánt élelmiszerkészleteket.
Közben oknyomozó újságírók azt állítják, hogy Vlagyimir Putyin és belső köre szigorúan titkos atombunkerekben bújik meg arra az esetre, ha az ukrajnai konfliktus nukleáris háborúvá fajulna. Ezt a következtetést azoknak a repülőknek a mozgásából vonták le, amelyeket rendszerint a Kreml vezető tisztségviselői használnak. Ezek az állami légijárművek onnan is felismerhetők, hogy a bunkerek környékén kikapcsolják a transzpondereiket, vagyis radar-válaszjeladó készülékeiket annak érdekében, hogy útjuk pontos vége ne legyen beazonosítható. Az is a feltételezésüket támasztja alá, hogy a repülők szinte naponta közlekednek Ufa, a bunkerek helye és Moszkva között. Az már egy következő következtetés az újságírók részéről, hogy a fokozott biztonságú bunkerek használata – ha beigazolódik – arra utal, hogy Putyin atomfegyverek bevetésére készül.

Eközben minap Putyin felhívta telefonon Olaf Scholz német kancellárt és Mario Draghi olasz miniszterelnököt azzal a döntésével kapcsolatban, hogy az orosz gázért rubelben kell majd fizetni. Az orosz elnök ugyanakkor meglepetésre szóban azt mondta, az intézkedés nem jelent változást az európai szerződéses partnerek számára, mert az orosz gáz árát továbbra is euróban kell kifizetniük, az összeget a szokásos módon a Gazprom Banknak kell átutalni, amelyet nem érintenek az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt bevezetett büntetőintézkedések. A bank a beérkezett pénzt rubelre váltja át - fejtette ki Vlagyimir Putyin. A bizalom alacsony szintjét azonban jól mutatja, hogy a telefonbeszélgetést követően Scholz írásbeli tájékoztatást is kért Putyintól a gázszállítások elszámolásának változásáról, ami merőben szokatlan egy csúcsvezetői beszélgetés után.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo