hirdetés

Hadházy Ákos már tudja, hány halott lehet a szavazási listákon

A független képviselő szerint a Nemzeti Választási Iroda (NVI) is elismerte: a határon túlról levélben szavazók listáján több mint 15 ezer halott is lehet.
hirdetés

Hadházy Ákost az érdekelte, hogy a levélben szavazó határon túli magyarok esetében, hogyan ellenőrzik, nem történt-e valamilyen tragikus eset regisztrációjuk óta. A képviselő ehhez számokat kért, amit a Nemzeti Választási Iroda meg is küldött számára.

Akár halottak helyett is lehet szavazni. Fotó: Hadházy Ákos/facebook

Kiderült, hogy 2018-ban 378 ezer 445 regisztráltat tartottak nyilván. Ezt követően arra kérdezett rá a politikus, hogy hány elhunyt határon túli honfitársunkat jelentettek ki a szavazásra jogosultak közül 2018 és 2021 között. Az NVI adatai alapján négy év alatt összesen 3085 főt töröltek ilyen okból. E szerint 4 év alatt még 1 százalékot sem érte el a határon túlról levélben szavazók mortalitása, vagyis évente nem haladta meg a 0,25 század százalékot. Ezzel szemben a Magyarországon élők mortalitása 1,3 – 1,5 százalék között van, vagyis a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartásának öt-hatszorosa.

Hadházy Ákos megkérdezte az irodát, hogy mit szándékoznak tenni, a választásokat eleve komolytalanná tevő, anomália ellen, de a választ, amit kapott, egyáltalán nem tartja megnyugtatónak. Állítólag beadtak egy törvényjavaslatot arról, hogy a több választáson inaktívakat töröljék a rendszerből. A politikus úgy véli, ez amúgyse oldana meg semmit és a Fidesz nem is fogadta el a javaslatot.

A képviselő úgy látja, a kialakult helyzettel több probléma van. Egyrészt a halottak nevében mások szavazhatnak, másrészt a végeredményt az is befolyásolja, hogy mennyi szavazásra jogosultat tartanak nyilván.

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo