Globális felhívás az élelmiszer-pazarlás ellen

Megújította elköteleződését az élelmiszerpazarlás és -veszteség elleni harc mellett José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója. Az ENSZ jelenleg zajló Közgyűlésének egy magas rangú rendezvénye foglalkozott az élelmiszer-pazarlással, az éhezés felszámolásához vezető út egy alapkövével.

Kíváncsi rá, hogyan befolyásolják a világpolitikai viharok az Ön pénztárcáját?
Csatlakozzon azokhoz, akik nemcsak figyelik,
hanem értik is, mi történik a világban - és a tőkepiacokon!

Klasszis Befektetői Klub

2025. május 27. 17:00, Budapest

Részletek és jelentkezés

„Zéró toleranciát kell hirdetünk az élelmiszer-pazarlás és -veszteség ellen, már csak gazdasági okokból is” – mondta Graziano da Silva, hivatkozva egy tanulmányra, mely szerint egy dollár beruházással ilyen politikákba 14 dollár nyereséghez jutunk.

Az emberi fogyasztásra termelt élelmiszer harmadát sosem használják fel. A pazarlás az élelmiszer-termelés minden fázisában jellemző. A tényleges élelmiszeren túl a felhasznált munka, energia és természeti erőforrások is veszendőbe mennek, fölöslegesen növelve a káros üvegházhatású gázkibocsátásunkat.

Kép: FAO

Bevált megoldások

A FAO több módszert és megoldást használ a probléma kezelésére.

Délkelet-Ázsiában például a paradicsom 20 százaléka ment tönkre szállítás közben a helytelen csomagolás miatt. A termelők és más érintettek bevonásával 90 százalékkal tudták csökkenteni a veszteséget.

2013-ban indult útjára a FAO Save Food kezdeményezése, amely ma már mintegy 500 partner (nemzetközi szervezet, a privát szektor, civil szféra) együttműködésévé nőtte ki magát. Célja a figyelemfelhívás, az információ és jó gyakorlatok cseréje az élelmiszerpazarlás és -veszteség csökkentésére.

A FAO emellett adatokkal és elemzésekkel segíti a döntéshozókat, hogy megértsék, hol jelentkezik a probléma, és hol érdemes beavatkozni.

Évente 173 kiló ételt dobunk ki fejenként
Becslések szerint az Európai Unióban évente 88 millió tonna élelmiszert dobnak ki, ami egy főre vetítve 173 kilogrammnak felel meg. A kidobott élelmiszerek és az élelmiszer-veszteség a víz, a talaj, munkaórák, az energia és más értékes, korlátozott erőforrások pazarlását is jelenti. Az EP Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága határozott állásfoglalást akar elérni az ügyben.

Véleményvezér

Magyar Péter nyilvánosságra hozta a Fidesz „őszödi beszédét”

Magyar Péter nyilvánosságra hozta a Fidesz „őszödi beszédét” 

A Fidesz eddigi állításával ellentétben nem békepárti.
A magyar vállalkozók az ötödik legmagasabb árat fizetik Európában az áramért

A magyar vállalkozók az ötödik legmagasabb árat fizetik Európában az áramért 

Az európai átlagár felett kapják az áramot a magyar vállalkozók.
A közeli fővárosokban sorra építik a metróvonalakat

A közeli fővárosokban sorra építik a metróvonalakat 

Budapesten is elkelne még néhány metró.
A lengyeleknek sikerült a repülőrajt

A lengyeleknek sikerült a repülőrajt 

A nyomában sem vagyunk a lengyeleknek.
Hadházy Ákos nem vette a szívére, hogy kitiltották a Parlamentből

Hadházy Ákos nem vette a szívére, hogy kitiltották a Parlamentből 

Amikor kitiltanak a munkahelyedről, kicsit vicces.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo