Globális felhívás az élelmiszer-pazarlás ellen

Megújította elköteleződését az élelmiszerpazarlás és -veszteség elleni harc mellett José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója. Az ENSZ jelenleg zajló Közgyűlésének egy magas rangú rendezvénye foglalkozott az élelmiszer-pazarlással, az éhezés felszámolásához vezető út egy alapkövével.

Tudni szeretné, mi vár Önre 2025-ben?
Mit okoz, hogy ingatlancélra is elkölthetőek a nyugdíjmegtakarítások?
Hogyan érinti ez a piacokat, merre mennek az ingatlanárak és az épitőipari árak?
Pogátsa Zoltán, Farkas András, Nagygyörgy Tibor
és sok más kíváló szakértő ezúttal élőben osztja meg nézeteit!

Találkozzunk személyesen!

2024. november 21. 16:00 Budapest

Részletek és jelentkezés itt

„Zéró toleranciát kell hirdetünk az élelmiszer-pazarlás és -veszteség ellen, már csak gazdasági okokból is” – mondta Graziano da Silva, hivatkozva egy tanulmányra, mely szerint egy dollár beruházással ilyen politikákba 14 dollár nyereséghez jutunk.

Az emberi fogyasztásra termelt élelmiszer harmadát sosem használják fel. A pazarlás az élelmiszer-termelés minden fázisában jellemző. A tényleges élelmiszeren túl a felhasznált munka, energia és természeti erőforrások is veszendőbe mennek, fölöslegesen növelve a káros üvegházhatású gázkibocsátásunkat.

Kép: FAO

Bevált megoldások

A FAO több módszert és megoldást használ a probléma kezelésére.

Délkelet-Ázsiában például a paradicsom 20 százaléka ment tönkre szállítás közben a helytelen csomagolás miatt. A termelők és más érintettek bevonásával 90 százalékkal tudták csökkenteni a veszteséget.

2013-ban indult útjára a FAO Save Food kezdeményezése, amely ma már mintegy 500 partner (nemzetközi szervezet, a privát szektor, civil szféra) együttműködésévé nőtte ki magát. Célja a figyelemfelhívás, az információ és jó gyakorlatok cseréje az élelmiszerpazarlás és -veszteség csökkentésére.

A FAO emellett adatokkal és elemzésekkel segíti a döntéshozókat, hogy megértsék, hol jelentkezik a probléma, és hol érdemes beavatkozni.

Évente 173 kiló ételt dobunk ki fejenként
Becslések szerint az Európai Unióban évente 88 millió tonna élelmiszert dobnak ki, ami egy főre vetítve 173 kilogrammnak felel meg. A kidobott élelmiszerek és az élelmiszer-veszteség a víz, a talaj, munkaórák, az energia és más értékes, korlátozott erőforrások pazarlását is jelenti. Az EP Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága határozott állásfoglalást akar elérni az ügyben.

Véleményvezér

Bécsben olcsóbb lakni, mint Budapesten

Bécsben olcsóbb lakni, mint Budapesten 

A jövedelemhez képest Bécsben a legolcsóbb a lakhatás egész Európában.
Obszcén szavakkal fideszes nyugdíjas kommandó fogadta Magyar Pétert a miskolci gyermekotthon előtt

Obszcén szavakkal fideszes nyugdíjas kommandó fogadta Magyar Pétert a miskolci gyermekotthon előtt 

A nyugdíjas fizetések nagyon felizgultak Magyar Péter látogatása miatt.
Elképesztő állapotokat talált Magyar Péter egy gyermekvédelmi intézményben

Elképesztő állapotokat talált Magyar Péter egy gyermekvédelmi intézményben 

Az ellenzéki vezető szerint a Fidesz propagandistákat vet be, hogy az emberek ismerhessék meg a valóságot.
Lesújtó adat a magyarok életesélyeiről

Lesújtó adat a magyarok életesélyeiről 

Az elmaradt reformok tragédiája.
Kövér László gigabüntetést osztana az új-zélandi parlamentben

Kövér László gigabüntetést osztana az új-zélandi parlamentben 

Rendet kellene tenni az új-zélandi parlamentben.
Ünnepélyes keretek között adtak át 200 méter felújított járdát

Ünnepélyes keretek között adtak át 200 méter felújított járdát 

Nagy az erőlködés a Fidesznél a sikerélményekért.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo