hirdetés

Felel-e az egyik házastárs a másik fél által felhalmozott tartozásokért?

Mindenki által ismert, hogy a házasság alatt a házas felek között vagyonközösség keletkezik, így minden, amit az életközösség alatt szereznek közös vagyonná válik. Azonban sokan nem gondolnak arra, hogy nem csupán az egyikük által megszerzett vagyontárgyak, hanem a vállalt tartozások is közösek lesznek. Milyen esetekben felel a férj, ill. a feleség a másik által vállalt kötelezettségekért? Lefoglalhatja-e a végrehajtó a házastárs nevén lévő vagyontárgyat?
hirdetés

Mikor felel a házastárs a tartozásokért?

Nyilvánvalóan közösen felelnek a házastársak az olyan tartozásokért, amelyeket közösen vállaltak, például a mindkettejük által adóstársként kötött szerződésből származó tartozások esetén.

Szintén közös tartozásnak minősül a házassági életközösség ideje alatt a másik fél által egyedül vállalt kötelezettségből eredő tartozás. Így, ha például csak az egyik házastárs köt szerződést, akkor az ebből eredő, harmadik személlyel szembeni tartozás is közös vagyon, tehát a mindkét házastárs felelős érte.

Azonban a fentiek alól van kivétel. Nem felel a házastárs a harmadik személlyel szemben az olyan szerződésből eredő tartozásokért, amely szerződéskötéshez nem járult hozzá, és ezt bizonyítani tudja, vagy vélelmezni lehet, hogy a házastárs nem járult hozzá a szerződéskötéshez.

Jóban rosszban?
Kép:Pixabay

A házastárs ingóságainak lefoglalása

A bírósági végrehajtásról szóló törvény lehetővé teszi, hogy a végrehajtó lefoglalja és értékesítse az egyik házastárs tulajdonában lévő ingóságokat és más hasonló vagontárgyakat (pl. üzletrészt), akkor is, ha a végrehajtás csak a másik házastárs ellen folyik. Tehát ez esetben arra sincsen szükség, hogy bírósági ítélet mondja ki mindkét házastárs felelősségét.

Ebben az esetben az a házastárs, aki ellen a végrehajtás nem folyik, a lefoglalt vagyontárgyat akkor „mentheti ki” a végrehajtás alól, ha bizonyítja, hogy a vagyontárgy az ő különvagyonához tartozik. Különvagyonhoz tartozik például a házasságkötés előtt szerzett vagyon, vagy a házasság alatt örökölt vagy ajándékba kapott vagyontárgy.

Érdemes-e adó miatt házasodni?
Mennyire éri meg összeházasodni adótervezési szempontból az egymás gyerekeit nevelő élettársaknak? A LeinterLeitner szakértői kiszámolták.
Ha a vagyontárgyat a végrehajtó olyan tartozás miatt foglalta le, amiért a felelősség kizárólag az egyik házastársat terheli (pl. bűncselekménnyel okozott kár), akkor a másik házastárs igényperrel kérheti a vagyontárgy foglalás alóli feloldását a közös vagyonból rá eső hányad értékéig.

Házassági vagyonjogi szerződés és más módszerek

Az egyik lehetőség annak megelőzésére, hogy a házastárs nevén lévő vagyont a másik házastárs tartozása miatt lefoglalják, a házassági vagyonjogi szerződés előzetes megkötése. E szerződésben a felek rendelkezhetnek arról, hogy az életközösségük alatt szerzett vagyonból mi kerüljön az egyik, ill. másik házastárs különvagyonába, és mi legyen közös vagyon. Ilyen esetben a különvagyonával a házastárs csak akkor felel a tartozásért, ha a kötelezettséget maga is vállalta (pl. adóstárs volt a szerződésben). Egyéb esetekben pedig legfeljebb csak a közös vagyonból ráeső részével felel, de különvagyonával nem.

Az új Polgári Törvénykönyv tartalmaz egy lehetőséget arra az esetre, ha az egyik házastárs házastárs a másik hozzájárulása nélkül megkötött szerződéssel vagy károkozásával nagymértékű adósságot halmozott fel. Ha az adósság olyan mértékű, hogy a másik házastársat a vagyonközösség alapján megillető részesedést is veszélyezteti, akkor e házastárs kérésére a bíróság a házastársi vagyonközösséget még az együttélés fennállása alatt megszünteti, amelyre egyébként nem lenne lehetőség. Ebben az esetben tehát a házastárs megkapja a neki járó részt a közös vagyonból, és nem fordul elő az, hogy olyan tartozások miatt, amelyet a házastársa halmozott fel, ő is elveszíti a neki járó részt.

Dr. Szabó Gergely ügyvéd Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo