hirdetés

Ezt még Orbán Viktor is elolvassa, a lengyel elnök az EU által bírált bírósági fegyelmi kamara megszüntetését javasolja

A lengyel legfelsőbb bíróság - Európai Unió által kifogásolt - fegyelmi kamarájának megszüntetését előirányzó törvénytervezetet nyújt be a parlamentben Andrzej Duda lengyel elnök. A politikus ezt rendkívüli sajtóértekezletén jelentette be.
hirdetés

A törvénytervezet értelmében a megszüntetendő kamara tagjai saját választásuk szerint a legfelsőbb bíróság más kamarájában folytatnák munkájukat, illetve nyugállományba vonulhatnának.

Hatalmas visszavonulót fúj Lengyelország az EU-val folytatott harcban. Fotó: depositphotos

Egyúttal a legfelsőbb bíróságnál létrehoznának egy új, szintén az igazságügyi dolgozók fegyelmi ügyeivel foglalkozó, de "teljesen új szerkezetű" kamarát. Ennek 11 bíráját sorsolással választanák ki a legfelsőbb bíróság tagjai közül. A kiválasztott bírák eddigi feladatkörük mellett a fegyelmi felelősség ügyeiben is döntenének.

Az elnök reményét fejezte ki, hogy a tervezet elfogadása véget vet a legfelsőbb bíróság körül zajló belpolitikai vitáknak. Másik céljának azt nevezte, hogy a változtatások olyan eszközt adjanak a varsói kormány kezébe, amely elősegítené az Európai Bizottsággal (EB) a fegyelmi kamara ügyében is folytatott jogállamisági vita rendezését, valamint a koronavírus-járvány utáni lengyel helyreállítási terv brüsszeli jóváhagyását.

A brüsszeli bizottsággal folytatott vita rendezésének szükségességét Duda Lengyelország nehéz nemzetközi helyzetével is indokolta. Beismerte, hogy kezdeményezése belpolitikai bírálatokat válthat ki.

A lengyel politikusok ugyan nem említik, de a visszavonulás hátterében ott lehet, hogy napi 1 millió eurót kell fizetnie Lengyelországnak a jogállami normák megsértése miatt, ami az EU történetében is példátlan szankció. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy az Európai Bizottság már fizetési felszólítást is küldött Lengyelországnak, mert nem tett eleget az Európai Unió Bíróságának a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működése ügyében hozott döntésének.

A lengyel igazságügyi reform keretében 2018-ban megalakított fegyelmi kamara elsősorban az igazságügyi dolgozók által elkövetett, a szolgálati erkölcsöt, illetve törvényt sértő kihágásokkal foglalkozik. Az Európai Bíróság viszont tavaly júliusban úgy ítélte meg, hogy a testület nem biztosítja a pártatlanság és függetlenség garanciáit.

Az EB tavaly ősszel szankciókat kezdeményezett amiatt, hogy Varsó nem hajtja végre az Európai Bíróság döntését a kamara felfüggesztéséről.

Mateusz Morawiecki kormányfő viszont már tavaly nyáron kilátásba helyezte a fegyelmi kamaráról szóló előírások módosítását a folytatódó igazságügyi reform keretében. Aláhúzta, hogy a testület nem teljesítette a hozzá fűzött elvárásokat, kevés bírói kihágást orvosolt, ezért változtatni kell működésén. Tavaly októberben a kormányfő megerősítette: Varsó a Brüsszel által kifogásolt fegyelmi kamara megszüntetésére készül. Hangsúlyozta egyúttal: Varsó nem fog "a halántékához nyomott pisztoly" hatására cselekedni.

Az Európai Bíróság által a fegyelmi kamara ügyében ideiglenesen elrendelt intézkedéseket a lengyel alkotmánybíróság tavaly júniusban alkotmányellenesnek minősítette. A döntés miatt az EB tavaly decemberben kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelország ellen.

A fegyelmi kamara ügyére is hivatkozva az EB még nem hagyta jóvá az uniós helyreállítási alapból Lengyelországnak járó, 58 milliárd euró értékű forrásokat. Több vezető lengyel politikus szerint a kifizetés késleltetése sérti a jogállamiságot. (MTI)

hirdetés

Véleményvezér

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.
Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Különös hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos független képviselő, aki azt jósolja, nem sok minden változik a magyar végrehajtás korrupt gyakorlatában.
Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Olcsóbb a hagyma a szomszédban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo