hirdetés

Dollár ezermilliárdokba kerül a "nagy zabálás"

Drámai ütemben növekszik az elhízottak száma: 2025-re 2.7 milliárd ilyen ember lesz a világon, a felnőttek harmada. Az egészségügy, a biztosítók nem fognak tudni lépést tartani az emiatt robbanásszerűen növekvő, ezermilliárdokban mérhető költségekkel, figyelmeztet az illetékes nemzetközi szervezet.
hirdetés

A World Obesity Federation szerint a dohányzás mellett az elhízás a fő oka a rákos és a szívbetegségek, a cukorbetegség, az agyvérzések világszerte növekvő számának. Az Egyesült Államokban 2014-ben a lakosság egyharmada számított túlsúlyosnak, a szakértők szerint ez az arány 2025-re eléri a 41 százalékot. Nagy-Britanniában ezek az adatok 27, illetve 34 százalék, hasonló mértékű és növekvő a betegesen kövérek száma Egyiptomban, Ausztráliában, Mexikóban is.

Kép: Pixabay

A több megbetegedés egyre magasabb kiadásokat is jelent, amelyek fejlődő, de akár már közepesen fejlett országok számára is megoldhatatlan feladatokat jelenthetnek. A szervezet figyelmeztet: 2025-től a világ évente összesen 1.2 trillió dollárt lesz kénytelen a túlsúlyosságból származó betegségek kezelésére fordítani.

A legmagasabbak a költségek az Egyesült Államokban – ahol ismeretesen a legdrágábbak az egészségügyi termékek és szolgáltatások. Ott 2014-ben 325 milliárd dollárt fordítottak túlsúlyos betegek kezelésére, s ez az összeg 2022-re 555 milliárdra emelkedik. Nagy-Britanniában ugyanebben az időszakban 19 milliárd dollárról 31 milliárdra növekszik az elhízottak kezelésének költsége.

Nem garancia a jólétre a magas jövedelem
Az országok magasabb jövedelme nem vezet automatikusan az összes gyerek jobb helyzetéhez, sőt még növelheti is az egyenlőtlenségeket - mondta az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja (UNICEF) Magyarország gyermekjogi igazgatója Budapesten csütörtökön - írja az MTI.
Szerepet játszik az adatokban, hogy a kövér embereknél gyakran jelentkező ízületi problémák kezelése, protézisek beültetése, különösen nagy anyagi forrásokat igényel, akárcsak a cukor- és a szívbetegek ellátása. A brit társadalombiztosítás vezetője már figyelmeztetett, hogy a túlsúlyosak miatti kiadások veszélyeztetik a szervezet fizetőképességét. Amennyiben nem sikerül ezt a trendet megfékezni, a világ 2025-re már 1.2 trillió dollárt lesz kénytelen elkölteni az elhízás következményeire – az összeg 46 százaléka az Egyesült Államokra esik majd.

A szakemberek felhívják a kormányokat: lépjenek fel erőteljesebben a cukrozott üdítőitalok, az édességek, a zsíros ételek reklámja ellen. Javaslatuk szerint az egészséget súlyosan károsító termékek hirdetését ugyanolyan keményen vissza kellene szorítani, mint ahogy az a dohányáruk esetében történt. (Guardian)

 

 

 

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo