Akkor is a tulajdonos fizeti a tartozást, ha a bérlő nevén volt az óra?

Sok tulajdonos nyugodtan ül a babérjain, gondolván, ha a bérlő nevén van a gázóra, ill. ha díjfizetőként ő van szerződésben, akkor csak rajta lehet követelni az esetleges tartozást. Sajnos azonban ez nem így van.

Többféle gyakorlat is létezik arra nézve, hogy a bérleti szerződés ideje alatt a közüzemi díjakat miként fizeti meg a bérlő. Az egyik megoldás, hogy a számlák továbbra is a bérbeadó nevére jönnek, aki maga rendezi számlákat, de időközönként elszámol a bérlővel. Van arra is példa, hogy a bérlő olyan összegű bérleti díjat fizet, amibe mintegy átalányként belefoglalják a közüzemi díjakat is, így nincs külön bérleti díj és rezsi. Ezekben az esetekben rendszerint a mérőórák, szerződések a tulajdonos nevén maradnak, aki maga intézi a befizetést.

Egy másik módszer, hogy a bérlő maga köt szerződést a szolgáltatóval, így a számlák is az ő nevére jönnek, és maga fizeti be ezeket. Ilyenkor általában a szükséges leolvasásokat, óraállás bemondásokat is a bérlő végzi el.

Kép:Pixabay

Mi a helyzet, ha tartozás marad?

Különösen a gázszolgáltatásnál szokott előfordulni, hogy a bérlő alacsonyabb óraállást mond be, mint a valódi fogyasztás. Így csak a bérlő távozása után derül ki, hogy a tényleges fogyasztás fényében nagy tartozás maradt hátra, vagy pedig központi fűtés esetén egyszerűen nem fizette be a számlákat.

Sok tulajdonos nyugodtan ül a babérjain, gondolván, ha a bérlő nevén van a gázóra, ill. ha díjfizetőként ő van szerződésben, akkor csak rajta lehet követelni az esetleges tartozást. Sajnos azonban ez nem így van. Távhőszolgáltatás esetén, ha a bérlő vállalta a díj fizetését a szolgáltató felé, akkor az ingatlan tulajdonosa a távhőszolgáltatásról szóló törvény alapján kezesként továbbra is felel a tartozásokért. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatónak első körben a bérlőtől kell megkísérelni a tartozás behajtását, de ha ez nem sikerül, akkor a tulajdonosnak kell helytállni a tartozásért. Ezt követően aztán a tulajdonosnak már kevés esélye lesz, hogy az általa kifizetett tartozást a volt bérlőjén behajtsa.

5 dolog, amire érdemes figyelni a lakásbérleti szerződésben
Lakásbérleti szerződést szinte mindenki köt életében legalább egyszer. Akár irodaként, akár lakás céljára akarjuk használni az ingatlant, a nem várt problémák elkerülése érdekében összeszedtünk öt olyan dolgot, amelyre mindenképpen érdemes figyelni a lakásbérleti szerződés megkötésekor.
Egyedi gázfűtéses lakás esetében sem sokkal jobb a helyzet. Ha ebben az esetben a szolgáltatóval a bérlő köt szerződést, de utóbb a fogyasztást nem fizeti meg, akkor a tulajdonos nehezen tudja majd a nevére visszaíratni a szerződést. Ugyanis a földgázellátásról szóló törvény rendelete szerint a tulajdonos nevére is csak akkor lehet névátírást végezni, ha nincs a lakáson kifizetetlen tartozás. Ebben az esetben pedig, ha a tulajdonos vissza akarja íratni a gázórákat, kénytelen lesz kifizetni a tartozást, amit aztán persze megpróbálhat behajtani a volt bérlőjén, nem mindig sikerrel.

Legyünk elővigyázatosak

Ha a bérbeadó el akarja kerülni a hátrahagyott nagy összegű tartozást, még az sem teljesen biztos módszer, ha maga intézi a befizetést, és utólag számol el a bérlővel. Ha ugyanis a bérlő olvassa le a mérőórákat, akkor mindenképpen javasolt, hogy a bérbeadó időnként ellenőrizze a valós és a bemondott óraállást, amellyel elkerülhető, hogy valaki bérlőként akár éveken keresztül tartozást halmozzon fel. Ehhez még nem is feltétlenül kell elmennie a lakásba, hiszen manapság már a lefényképezett óraállást is könnyen meg tudja küldeni számára a bérlő, ami összevethető a számlán feltüntetett fogyasztással. A bérbeadónak joga van mindezeket, és a számlák befizetését is ellenőrizni, még akkor is, ha a számlák a bérlő nevére jönnek.

Dr. Szabó Gergely ügyvéd Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo