hirdetés

Idén majdnem meghalhat az Airbnb

Az Airbnb-s lakások kiadóinak azzal kell számolni, hogy most nyáron még nem lesz jelentős növekedés ebben a szegmensben, ráadásul az érkező turistákért a hotelek és más szálláshelyek is versenybe szállnak a kedvezőbb árakkal.
hirdetés

A tavaly év elejei 15 ezerhez képest jó, ha 5-6 ezer lakás várja az Airbnb-platformon foglalni akaró vendégeket Budapesten. Ez a szám sem jelenti azt, hogy mindegyik lakás tulajdonosa (hivatalosan a szálláshely szolgáltatást nyújtó vállalkozó) valóban elkönyvelhet valamilyen bevételt az idei főszezonban. Rengeteg a bizonytalanság, még júniusban sem lehet tudni, hogy mekkora lesz a valós turizmus. Azt viszont tudjuk, hogy elmarad több nagy rendezvény (például a Sziget fesztivál), így több tízezres forgalom biztosan kiesik. Sok „küldő” országból azért nem tudnak ideutazni, mert még jóval alacsonyabb az átoltottság - írja laptársunk, az Mfor.hu.

Talán a Forma 1 és az őszi Eucharisztikus kongresszus idején már lesz mérhető érdeklődés” – reménykedett a lapnak nyilatkozva Schumiczky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke, aki szerint a nyár második fele lehet az igazi vízválasztó ebben a szektorban. Mint utalt rá, sok Airbnb-s vállalkozó áttért a hosszú távú bérleti piacra és kérdéses, hogy néhány hónapért felmondja-e majd a biztos bevételt hozó szerződést a bizonytalan turisztikai szezonban szerezhető pénz érdekében. Nem tudni továbbá, meddig marad fenn az a könnyítés, hogy nem kell fizetni a turisztikai hozzájárulást – toldotta meg aggodalmát.

Kép: Pixabay

Viszont két részlet esetében is pozitív hangot ütött meg. Elmondta például, hogy szeretnék elérni, hogy az érintett vállalkozók a saját szja-bevallásukban feltüntethessék jövedelmüket, így hitelképessé válhatnának, szemben a mostani gyakorlattal, amikor ezt nem tehetik meg és ezért a bankok nem állnak szóba velük. Eddig kedvező reakció jött erre a felvetésükre az adóhivataltól. A másik, hogy kiharcolták: a vendégek azonosításához és bejelentéséhez szükséges okmányolvasó készülék helyett készül egy ingyenes applikáció, ami elvileg kiválthatja a szállásadó személyes jelenlétét, ezáltal csökkenti a költségeit. (Most, ha például egy 3-4 fős csoport tagjai külön-külön időpontban érkeznek a lakáshoz, akkor minden alkalommal oda kell mennie a szállásadónak).

No házibuli

Az Airbnb amerikai központja május végén - a járványra hivatkozva – szigorúan megtiltotta, hogy a rendszeren keresztül kiadott szálláshelyeken nagyobb bulikat szervezzenek. A döntés minden országra, így Magyarországra is vonatkozik. A központ már 2020 augusztusa óta bevezette, hogy legfeljebb 16-an bérelhetnek ki közösen egy adott ingatlant. A lépés mögött nyilvánvalóan az a tény áll, hogy a vendéglátóhelyek világszerte általában rövidebb ideig vannak nyitva, mint korábban és a sok bulizni vágyó a bérelt lakásban folytatná a szórakozást a késői órákon is, ami ellen viszont hatalmas a tiltakozás. A rendszer magyar honlapja szerint ha egy Airbnb-n meghirdetett ingatlanban zavaró tevékenység zajlik – függetlenül attól, hogy túlzott zajról, zavaró buliról, több mint 16 fős összejövetelről vagy veszélyes magatartásról van szó –, akkor a helyi közösség tagjai ezt a környékükkel kapcsolatos ügyfélszolgálaton jelenthetik be, ahol a helyi sürgősségi szolgálatokra mutató hivatkozásokat is találhatnak.
Több, nem ismert tényezőtől függ, hogy miként változik a belváros és a bulinegyed ingatlanpiaca. Amennyiben a határokon átívelő turizmus összességében csökkenni fog, azzal Budapest és ezzel együtt az Airbnb iránti kereslet is visszaeshet, ugyanakkor ezt ellensúlyozhatja a belföldi turizmus térnyerése. Nagy kérdés, hogy a bulinegyed korábbi képe és szórakoztató központ funkciója megmarad-e vagy hosszú távon átalakul, továbbá hogy hány szórakozóhely zárt be véglegesen és hány fog újra kinyitni.

Ami biztos: az Airbnb-s lakások kiadóinak azzal kell számolni, hogy most nyáron még nem lesz jelentős növekedés ebben a szegmensben, ráadásul az érkező turistákért a hotelek és más szálláshelyek is versenybe szállnak a kedvezőbb árakkal. Tavaly még lehetett kivárásra játszaniuk, de a járvány második nyara már valószínűleg döntéshelyzet elé állítja őket. Ha továbbra sem történik változás a keresletben, akkor az látványosabb korrekciót hozhat mind az eladó, mind a hosszú távra kiadó lakások számában és a bérleti díjakban is.

Több évet figyelembe véve a kerületek közötti különbségek felerősödhetnek az eltérő önkormányzati szabályozások miatt: a szigorúbb feltételeket megkövetelő kerületekben visszaszorulhat, míg a lazább szabályokkal működőkben dinamikusabban indulhat újra a turizmussal együtt ez a rövidtávú piac, így emelve a keresletet és az árakat a turisták által. A rövid távú lakáskiadás kerületi szintű szabályozása egyébként elindult, de a koronavírus járvány kitörésével meg is akadt, egyedül a VI. kerületben készült el a keretrendszer és ez sem hozott jelentős szigorítást. Schumitzky Balázs károsnak nevezte, hogy ez a kerület a szerzett jogok visszavételére készül a saját jogszabálytervezetével. Az V. kerületi testület ugyancsak nem segítőkész, gyakorlatilag lehetetlenné tették a bejelentkezést azoknak, akik most akarnának belépni a piacra. Szerinte viszont a VII. kerületi önkormányzattal dűlőre juthatnak a szabályozásban.

 

hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo