hirdetés

A vezetési stíluson is múlik a károsanyag kibocsátás

Számottevő mértékben csökkenthető a szállítmányozás során a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok mennyisége az útvonal alapos megtervezésével, a flottakövető megoldások segítségével, illetve a vezetési stílus megfelelő megválasztásával.
hirdetés

Az utóbbi évtizedek során a fenntartható fejlődésről folytatott diskurzus mentén kialakult egy mára különösen fontossá váló mutató, az ún. ökológiai lábnyom. Az ökológiai lábnyom annak a földterületnek a méretét jelképezi, amely a mindenkori társadalom életvitelének fenntartásához szükséges javakat meg tudja termelni. Egy vállalat lábnyomának kiszámítása során figyelembe kell venni többek között az autóhasználati szokásokat, beleértve a megtett utat és a jármű átlagos fogyasztását. A szállítmányozással foglalkozó vállalkozások számára ezért kiemelten fontossá vált a károsanyag-kibocsátás mértékének visszaszorítása.

Tudatossággal kevesebb a költség és a káros anyag is

Több kibocsátás, több költség

„A károsanyag-kibocsátás mértékét befolyásolják a különböző logisztikai és szervezési kérdések, azonban nagyobb a szerepe azoknak a tényezőknek, amelyek az üzemanyag-fogyasztás növekedéséért is felelnek. Tapasztalataink szerint a szállítmányozás területén az üresen futott kilométerek, valamint az ideálisnál hosszabb útvonal választása fokozza a környezetterhelést, de fontos szerep jut a jármű életkorának, a rendszertelen karbantartásnak és a nem megfelelő vezetési stílusnak is” – hangsúlyozta Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország ügyvezetője. (A flottakövetés és az így elérhető benzinmegtakarítás a vállalkozók mellett hosszabb távon a fogyasztóknak is megéri.)

A gyakorlatban a környezet terhelésének csökkentése a jármű állapotának felmérésével kezdődik, hiszen a kamion kora, a futott kilométerek, valamint a megfelelő guminyomás nagyban befolyásolják a fogyasztást. A régebbi járműtípusok használata például akár 25 százalékkal nagyobb környezetterheléssel jár az újabb modellekhez képest. A fuvarfeladatok megszervezése során fontos az útvonalak megfelelő kiválasztása, mivel a feleslegesen vagy üres kamionnal futott kilométerek plusz költséget jelentenek – azonban a rövidebb útvonal nem feltétlenül eredményez alacsonyabb fogyasztást. A nem megfelelő minőségű üzemanyag a levegőbe kerülő káros anyagok mennyiségének növelése mellett hosszabb távon károsíthatja a motort, ezért a tankolás során erre is érdemes ügyelni. Vezetés közben mindössze a felesleges fékezéseket és gyorsításokat javasolt kerülni a széndioxid-kibocsátás csökkentése érdekében, azonban a hosszú évek rutinja mellett kialakult beidegződések korrigálása olykor külön odafigyelést igényelhet a gépjárművezetőtől.

Ezeknek köszönhetően csökkenthető a járművek üzemanyag-fogyasztása, továbbá elkerülhetőek a feleslegesen futott kilométerek, így kevesebb kipufogógáz jut a levegőbe – derül ki a WebEye Magyarország elemzéséből.

Közös célok

Az Európai Unió már hosszú ideje kiemelt jelentőséggel foglalkozik a környezetszennyezés problémájával, így nem csak az újonnan forgalomba állított motorok károsanyag-kibocsátásának mértékét szabályozzák, hanem általános célokat is kitűznek a következő évekre. 2020-ig az unió területén a megújuló energiaforrások használatának például el kell érnie a 20 százalékot, egy 1996-os direktíva pedig 2050-ig 60 százalékkal csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását a haszongépjárművek esetében.

A telematikai megoldások segítségével a fuvarozók nemcsak könnyebben megszervezik a fuvarfeladataikat, hanem optimalizálhatják és ellenőrizhetik a járművek üzemeltetését, karbantartását is. Ennek eredményeként akár 15 százalékkal is csökkenteni tudják a szállítmányozásból fakadó károsanyag-kibocsátást. Az újgenerációs telematikai rendszerek révén nem csak a jármű adatai ellenőrizhetők, hanem a sofőr vezetési stílusával kapcsolatban is fontos információk nyerhetők ki, amelyek elősegítik a hatékony flottamenedzsmentet. A költségek optimalizálása mellett ezek a szolgáltatások segítik a fuvarkapacitás maximalizálását, az általuk szolgáltatott adatoknak köszönhetően pedig a gépjárművek ökológiai lábnyoma is csökkenthető” – mondta el Bagossy Tamás.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo