Nem csökken, de nem is nő a benzinár

A nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin esetében 1 forintos árcsökkentést, a gázolaj esetében pedig változatlan árakat indokolnak január 21-én, hétfőn. Mivel a benzin esetében ez igen szerény csökkenést jelent, ezért a legutóbbi 2 forintos benzin áremelés után várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 421 forint marad, s a gázolaj ára is a megelőző heti 430 forintos szinten maradhat január 23-án, szerdán.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során a benzin ára gyakorlatilag nem változott, a gázolaj esetében 1%-os áremelkedés volt tapasztalható. A forint árfolyama heti átlagban 0,8-1%-kal erősödött - olvasható a GKI Energiakutató Kft. rendes heti előrejelzésében.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest átlgosan 0,1%-kal nőtt. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 1%-os emelkedést mutatott.  A forint a dollárral szemben az elmúlt hét nap során átlagosan 1%-kal gyengült.

 

Forrás: GKI Energiakutató Kft.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 0,9%-os csökkenést, míg a gázolaj esetében változatlan árakat mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin esetében 1-2 forint emelést, míg a gázolaj esetében változatlan árakat indokolnának január 21-én, hétfőn. A benzin árának kis elmozdulása és a gázolaj árának stagnálása miatt várhatóan nem lesz árváltozás január 23-án, szerdán. Ezért várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 421 forint és a gázolaj ára 430 forint maradhat  január 23-án, szerdán.

A belföldi üzemanyagárak változása összességében követi a nemzetközi tőzsdei árak és a forint árfolyamának változását, bár nem hétről hétre azonos ütemben módosulnak a belföldi árak, mint a nemzetközi változások. Az elmúlt 16, illetve 7 hét hazai árváltoztatásainak összegét és a nemzetközi folyamatok által indokolt árváltoztatások összegét összehasonlítva minimális, 1-2 forint eltérést tapasztaltunk mindkét időhorizonton.

 

Forrás: GKI Energiakutató Kft.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak alig változtak: a benzin kb. 1,5%-kal, a gázolaj ára közel 5%-kal lett olcsóbb. Az időszaki havi átlagkeresetek is kicsit emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 6%-kal több benzint és 10%-kal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

Véleményvezér

Bajban a NER cégek a tőzsdén

Bajban a NER cégek a tőzsdén 

Egyszerre több NER cég került gyengülő pozícióba.
Orbán Viktor barátja teljesen más irányba megy, mint a magyar miniszterelnök gondolta

Orbán Viktor barátja teljesen más irányba megy, mint a magyar miniszterelnök gondolta 

Argentína teljesen más modellt választ, mint Magyarország.
Magyarország jobban teljesít, ja mégsem

Magyarország jobban teljesít, ja mégsem 

Valami újat kellene végre kitalálniuk a magyar országvezetőknek.
Milliós kórházvezetői fizetések, Hadházy Ákos felháborodott

Milliós kórházvezetői fizetések, Hadházy Ákos felháborodott 

Bérharc az egészségügyben.
Teljes bukta a kormány családbarát programja

Teljes bukta a kormány családbarát programja 

Nem vagyunk képesek még a társadalom reprodukálására sem.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo