hirdetés

Többet alkudhatnak most a kkv-k az irodabérletnél, mint bármikor korábban

Jobb feltételekkel lehet ma irodát bérelni és ezt érdemes kihasználni.
hirdetés

A bérlők kegyeit keresik ezekben a hetekben az irodaházak bérbeadói. Sokkal nagyobb intenzitással, mint korábban. Ez több lehetőséget ad a kisebb cégeknek is arra, hogy kedvezőbb feltételeket alkudjanak ki.

Ha végig pásztázzuk a főbb budapesti irodapiaci helyszíneket, akkor még mindig látunk darukat, vagyis nem álltak le az építkezések. Elvileg több százezer négyzetméternyi irodaterület kerül a piacra a következő pár évben, sok vállalkozás meghosszabbítja a bérletiszerződését, miközben lassan kezdenek átállni a járvány utáni időszakra. A fejlesztők, az üzemeltetők és a befektetők is optimisták, de azt mindenki elismeri, hogy ma a bérlők sokkal jobb alku pozícióban vannak, mint bármikor korábban.

Természetesen nem mindegy, hogy milyen egyezségek születnek, illetve marad-e a bérlő vagy inkább költözne, hogy jobb feltételekkel béreljen irodát. Ebben az alkudozásban sokféle szempont egyszerre érvényesül és minden egyes bérlő, főleg, ha kisebb cég, a végsőkig igyekszik kitartani álláspontja mellett.

(Fotó: Pixabay)

Több minapi konferencián is azt hallottuk, hogy továbbra is sok a bizonytalanság, a bérlő cégek egyelőre rövid távú döntéseket hoznak és nagyon sok függ attól, hogy sikerül-e tömegesen visszacsábítani a dolgozókat a home office-ból. Elég sok szektorban jellemző, hogy a dolgozók legalább heti két napon távolról végzik el a feladatokat, de egyes extrém esetekben, főleg IT cégeknél, hetente egyszer megjelennek az értekezleten, aztán mindent otthonról csinálnak.

Milyen engedményeket harcolhat ki magának most egy kis vagy közepes vállalat? (Bár hozzátesszük, hogy ez nem szentírás és nem kötelező és egyelőre csak elvétve hallottunk róla). Például rövidebb bérleti futamidőt vagy azt, hogy minden, számára káros következménytől mentesen adhasson vissza területet, ha éppen nem megy az üzlet vagy annyira sokan akarnának tartósan távolról dolgozni a cégnél.

Megkérdeztük Kalaus Valtert, a bérlőképviselettel régóta foglalkozó VLK Cresa tanácsadó cég ügyvezetőjét, hogy szerinte mi várható a közeljövőben a magyar irodapiacon a bérlői szempontokat figyelembe véve. Azt mondta: a cégvezetők egyelőre nem mindig tudják eldönteni, hogy 20, 30 vagy akár 40 százalékkal kisebb terület is elegendő-e a vállalatnak vagy ellenkezőleg, maradjon az eredeti bérterület, csak szellősebb legyen a belső elrendezés. Újabban az utóbbira is elég sok példa van, hiszen a járványügyi előírásokat csak így lehet betartani. Sokan növelték a konyha területét az egész bérleményen belül és persze felszereltek paravánokat is.

Általánosságban igaz, hogy a cégvezetőknek a cég egész működését kell újragondolni, és ennek csak egy kisebb része az irodahasználat. Sok függ például attól, hogy milyen korösszetételű a vállalkozás. Ha például túlnyomó részt fiatalokból áll, akkor sokkal könnyebb a legújabb digitális megoldásokkal operálni. De az is igaz, hogy bárkit kérdezünk a cégvilágban, azt mondja, hogy a személyes interakció nélkül egyszerűen nem lehet dolgozni, nagyon sokan vágynak a személyes megbeszélésekre, a fizikai közelségre, főleg a kreatív ágazatokban.

Visszatérési élmény
Ez azt jelenti, hogy egyrészt lazább irodai környezet fogadja a távmunkát részben feladó munkavállalókat. Másrészt a korábbinál több a a multifunkciós tér, telefonálásra alkalmas boxok is egyre nagyobb számban fordulnak elő és inkább több kis és közepes tárgyaló áll rendelkezésre, semmint egyetlen nagy terem foglalja el a teret. Talán ennél is fontosabb azonban, hogy több az irodatéren belüli kollaboráció és pörgősebbek a meetingek is, a nap végén meg elmehetnek sörözni, ha akarnak, a hétvégén meg páran akár focizhatnak is vagy bármilyen más csapatsportot űzhetnek.
A járvány alatt sokan temették az egyéb irodai formákat, különösen a co-working irodákat, mondván: túl közel vannak egymáshoz a sokszor egymást nem ismerő, alkalmilag egy térben dolgozók, így nem biztonságos a munka. Ám most, hogy az átoltottság már viszonylag magas, kisebb a kockázat. Az egyéni vállalkozók vagy a mikro cégek számára továbbra is előny, hogy akár egy órára is kibérelhetnek egy tárgyalót és hogy itt is létrejöhetnek személyes interakciók.

Több szakértő is úgy nyilatkozott, hogy a szolgáltatott irodák ugyancsak javíthatnak pozícióikon. Ezeket általában nagy irodaházak egy-egy emeletén lehet igénybe venni és a co-working irodákhoz képest az az előnyük, hogy szeparáltabbak, az egész adminisztrációs hátteret kiválthatják egy kisvállalkozásnál és nem kerülnek sokkal többe, mint a co-working irodák. Itt is lehet tárgyalót bérelni akár egy órára vagy egy adott projektre pár hétre egy külön helyiséget.

Nagy kérdés, hogy mi lesz azokkal a bérlőkkel, akik mondjuk egy 20-25 évvel ezelőtt épült irodaházban működnek és annak az üzemeltetője azért számít fel az átlagnál alacsonyabb bérleti díjat, hogy ezzel tartsa ott a cégeket. Érdemes ilyenkor kiszimatolni, hogy szándékában áll-e egyáltalán a felújítás a közeljövőben és hogy ennek nyomán lesz-lehet-e díjemelésre számítani. Ha belátható időn belül (az adott cég bérleti szerződésének lejártáig) kiderül, hogy korszerűbb lesz az irodaház és elviselhetően kicsi a díjemelés, akkor megéri maradni. De azért közben érdemes máshol is nézelődni.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo