Siralmas helyzetben a cégek

3,5 százalék felett van a cégek bedőlési aránya, ami történelmi „rekordnak” számít hazánkban, derül ki a Dun & Bradstreet (D&B) nemzetközi cégminősítő iparági listáiból.

Bedőlési arány alatt azt értjük, hogy mekkora volt a fizetésképtelenségi eljárások (felszámolás, csőd) aránya a cégek átlagos számához viszonyítva. Sajnos országos szinten is jelentősen nőtt a bedőlési arány ugyanis idén már 3,54 százalék volt, míg egy évvel korábban „csak” 3,21 százalék. Az építőipar stabilan vezeti a legnagyobb bedőlési arányú iparágak listáját, mivel 100-ból több mint 6 cég egy éven belül fizetésképtelenné válik a szektorban. 2010-hez képeset jelentősen nőtt a bedőlési aránya a textiliparnak, a bányászattal foglalkozó cégeknek és az adminisztratív tevékenységet (pl: kölcsönzés, utazásszervezés, rendezvényszervezés) folytató vállalkozásoknak. (2010-ben minden korábbinál több cég ellen indult felszámolási eljárás.)


Sokan kifogytak belőle

A korábban magas bedőlési arányú bútorgyártás és a nemfém ásványi termék gyártása (pl: csempegyártás, cementgyártás, betongyártás) kikerült a 10 legveszélyeztetettebb iparág közül. Mivel sajnos ezen iparágak szorosan kapcsolódnak az építőiparhoz, és az ingatlankereskedelemhez, így ezek listából való kikerülése arra utal, hogy a legtöbb veszélyeztetett szereplő már korábban csődbe ment és a stabilabbak maradtak talpon.

Naponta 52 cég kérte a megszűnését

2011-ben durva növekedést mutatott a megindított végelszámolások száma, amikor is a cég saját maga kérte a megszűnését. Míg 2010-ben naponta átlagosan 33 végelszámolás indult meg, addig 2011-ben átlagosan napi 52 ilyen eseményt regisztráltak. A cégszámhoz viszonyított végelszámolások számából képzett 10-es lista nagyban hasonlít a felszámolásokban leggyakrabban szereplő iparágakra. Itt is az építőipar vezeti a listát. A legnagyobb végelszámolású iparágakban szerepel a pénzügyi biztosítási tevékenyég és a szállítás, raktározás, logisztika iparág is, ráadásul pozíciójuk is erősen romlott 2010-hez képest, amikor még ezen szektorok fel sem kerültek volna a legnagyobb végelszámolási arányú iparágak listájára. (A múlt évi adatok alapján a Magyarországon működő német tulajdonú cégek többsége növelte forgalmát és nyereségét.)

Romlik a fizetési fegyelem

Az átlagos számlafizetési késedelem is megnőtt 2011-ben az előző évhez képest. 2010-ben 19 napot késtek általában számláik kiegyenlítésével a cégek, 2011-ben pedig már közel 23 napot. A legnagyobb késéssel fizető iparágak listáján is történtek jelentős elmozdulások, ahol jelenleg 31 napos fizetési késedelemmel az ingatlanügyletek (ingatlanértékesítés és bérbeadás) vezeti a listát. A gépjármű kereskedelem és az adminisztratív tevékenységet végző cégek fizetési fegyelme romlott jelentősen. Az építőipar fizetési késedelme is nőtt, de ezzel nem „vezeti” a listát, ami annak lehet oka, hogy a negatív tapasztalatok miatt sok építőipari cégnek már nem engedélyeznek partnereik utólagos fizetést. A számlafizetési késedelmek miatt ma már a szerződéskötés előtt érdemes ellenőrizni, hogy adott vállalkozás mekkora késedelemmel, milyen fegyelemmel fizet, és ez alapján szükséges ki alakítani a fizetési feltételeket, előleget kérni, illetve több biztosítékot beépíteni a szerződésbe. A listavezető szektorokkal való üzletkötés esetén különösen körültekintően érdemes eljárni egy utólagos fizetés engedélyezéskor, de nincs ez másképp a listákból most kimaradó iparágak esetén sem. A gazdasági trend sajnos az, hogy a legtöbb iparág kockázatossága nő, és egyre több vállalat válik fizetésképtelenné, továbbá a fizetési késedelem is nagyobb lett országosan. A negatív tendenciák esetén már egy kisebb összeget érintő halasztott fizetési döntés előtt is érdemes informálódni a partner vállalkozásról, azonban egy nagyobb összegű átutalásos fizetés engedélyezéséhez már komoly és alapos vevőminősítés szükséges. (Az elmúlt hónapban 2055 céggel szemben tettek közzé fizetésképtelenségi eljárásról szóló bejelentést a cégbíróságok, ami majdnem rekord.)

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo