hirdetés

Rizikós a biztosításon spórolni

Két év alatt mintegy 20 százalékkal csökkent a biztosítás díja egy átlagos kkv számára. Ennek ellenére a hazai vállalkozások még mindig alulbiztosítottak, részint a tudatosság hiánya, részint a pénzügyi vonzatok miatt.
hirdetés

KÉp:Regus

A versenybe kénytelenek voltak belemenni a biztosítási piac szereplői, azonban hosszabb távon ennél lejjebb már nem süllyedhetnek az árak.

– Egyrészt a piaci tendenciának megfelelően a biztosítások átlagára az Allianznál is csökken, ami részben annak köszönhető, hogy kisebb átlagdíjú fedezeteket is beépítettünk a kkv-csomagjainkba, másrészt viszont az éles piaci verseny is a biztosítási díjak csökkenéséhez vezet – mondta Horváth Andrea, a cég vezérigazgató-helyettese. – A piacon tapasztalt díjverseny azonban több kockázatnál is elérte azt a szintet, ami hosszú távon nem fenntartható. Végül a biztosítottak látják a kárát, mivel természetesen nem ugyanazt a fedezetet kapják a piac összes szereplőjénél, és nem ugyanazt a szolgáltatást kár esetén. Az összetett, bonyolult feltételek összehasonlítása sokszor sajnos elmarad, és csak az ár dönt a versenyben – tette hozzá.

Még ilyen áron sem kell

Mivel egy átlagos vállalkozói biztosítási csomag 35-40 százalékkal olcsóbban köthető meg, mint 2008-ban, az inflációs hatásokat is figyelembe véve a díjak reálértéken megfeleződtek. A kkv-szektor azonban még így is alulbiztosított szegmens.

– A jelenlegi gazdasági helyzetben a kkv-k gyakran felmondják a létező biztosításukat is, mivel ez azonnali költségmegtakarítást jelent, és ha szerencséjük van, nincs azonnali negatív hatása – mondta Horváth, aki szemléletváltást sürget a kkv-szektorban. – Fontos, hogy ezek a vállalkozások megértsék: ebben a nehéz gazdasági környezetben egy közepes méretű kár is kezelhetetlen kiadásokat eredményezhet, ami csődbe viheti a céget. A biztosítás hiánya növeli a kockázatukat. Arra biztatjuk ügyfeleinket, hogy biztosítási tanácsadójukkal együtt gondolják át a cég valós kockázatait, és ahhoz igazítsák a konstrukciót – javasolta a szakértő.

Egy átlagos vállalkozói biztosítási csomag 35-40 százalékkal olcsóbban köthető meg, mint 2008-ban
A biztosítást kötő vállalkozások körében általában az alaptermékek a legkeresettebbek. Az Uniqa ügyfelei például elsősorban a széles fedezeti körrel rendelkező konstrukciók, illetve az úgynevezett összkockázatú biztosítások iránt érdeklődnek, bár egyre nagyobb az igény a különböző – termék- vagy szolgáltatói – felelősségbiztosításokra. Az üzemszünet-biztosítás jelentőségére például a legutóbbi árvízhelyzet mutatott rá: a tartósan magas vízállás miatt sokan kénytelen voltak napokra szüneteltetni tevékenységüket.

Az Allianz esetében is a kötelező felelősségbiztosítások és az alap (tűz, elemi kár) típusú vagyonbiztosítások jellemzőek ebben a szektorban, ennél speciálisabb igények inkább a nagyobb cégeknél merülnek fel. Miközben az egyre inkább high-tech és globálisan mind szorosabban összekapcsolódó üzleti élet a hagyományos mellett az ultramodern kockázatok sorával is kénytelen szembenézni, nagy problémát jelent, hogy a cégvezetők gyakran nincsenek tisztában a vállalkozásaikat fenyegető veszélyekkel.

Nagy potenciál

Horváth szerint az alulbiztosítottság orvoslásával jelentős potenciál rejlik a szegmensben, ennek kiaknázására azonban hatalmas erőfeszítésre van szükség a piaci szereplők részéről és szövetségi szinten egyaránt.

– Ezen a téren a legfontosabb feladatunk az edukáció, a tudatosság kialakítása és az ügyféligény felkeltése. Érdemes belegondolni: egyetlen személyi sérüléses kár összességében tízmilliókba kerülhet egy cégnek, az ökológiai károk megtérítése pedig ennél is nagyobb lehet, akár a milliárdos nagyságrendet is elérheti. Ilyenkor pedig a legtöbb cég, ha nincs megfelelő biztosítása, nem tud fizetni, és felszámolásba menekül – figyelmeztet a szakértő.

Ilyen esetekre Európában megfigyelhető az állami szabályozás belépése. Vannak országok – például az Egyesült Királyság –, ahol a munkáltatói felelősségbiztosítás kötelező, az Európai Unió Bizottsága pedig a környezetszennyezési felelősségbiztosítás kötelező európai bevezetésén gondolkodik. Az Uniqa azonban nem ilyen bizakodó a kkv-szektorban várható változásokat illetően. A társaság szerint a következő két évben jelentős változás nem történik ebben a szektorban, így a biztosítók – a mostani gyakorlatnak megfelelően – igyekeznek minőségi termékekkel és széles szolgáltatási körrel megtartani ügyfeleiket.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo