hirdetés

Öt tipp, hogy ne faragjunk rá a személyi kölcsönre

Továbbra is népszerű hiteltermék a személyi kölcsön, érdemes azonban alaposan körülnézni hitelfelvétel előtt, hogy biztosan a valós igényeinknek és lehetőségeinknek megfelelő ajánlatot válasszuk. A CIB Bank szakértői összegyűjtöttek 5 tippet, melyet érdemes szem előtt tartani, ha személyi kölcsön felvételén gondolkodunk.
hirdetés

Kép: Pixabay

Az év utolsó hónapjaiban jellemzően megnő a személyi kölcsönök iránti kereslet. Ez a hiteltermék rendkívül rugalmas, hiszen szabadon, bármilyen célra felhasználható és egyszerűen igényelhető. Gyakori hitelfelvételi cél a személyi kölcsönök esetében a lakásfelújítás, illetve lakáskorszerűsítés, de ez a termék jó megoldás lehet autó vagy motor vásárlására, bútorok és műszaki cikkek megvételére, különböző családi események vagy utazás finanszírozására és egészségügyi célokra – legyen szó például fogászati kezelésről vagy műtéti beavatkozásról – is. Ahhoz azonban, hogy a személyi kölcsön nyújtotta előnyöket a lehető legjobban ki tudjuk használni, érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni. A CIB szakértői 5 hasznos tippet gyűjtöttek össze, amely segíthet a hitelfelvételt tervezőknek.

Mérjük fel saját anyagi helyzetünket!

Az első és legfontosabb lépés, hogy pontos képünk legyen saját anyagi helyzetünkről. Akár egy papírlapon is nekifoghatunk, de az interneten is találhatunk különböző költségvetési kalkulátorokat: írjuk össze, hogy havonta mennyi állandó bevételünk, illetve kiadásunk van, így könnyen kiszámolhatjuk, mekkora összeget tudunk havonta a hitel törlesztésére fordítani. Ha olyan konstrukciót választunk, amelyben a törlesztőrészlet a teljes futamidő alatt fix, végig az induláskori összeggel kalkulálhatunk. Érdemes annak is utánanéznünk, van-e lehetőség például az előtörlesztésre, és ha igen, milyen feltételekkel. (Tíz magyarból négy most is nyög valamilyen hitelt.)

Használjuk az online hitelkalkulátorokat!

A legtöbb bank honlapján találunk olyan online kalkulátort, amely segítségünkre lehet a törlesztőrészlet kiszámolásában, de használhatjuk a banki ajánlatokat összehasonlító oldalakat is. Így például pillanatok alatt kiderül, hogy ha 800 000 forintot veszünk fel, a 19,99%-os éves kamattal és 60 hónapos futamidővel számolva a havi törlesztőrészletünk 21 314 forintot tesz ki. A törlesztőrészlet a kölcsön összegétől és a futamidőtől függ, így az utóbbi kettő változtatásával kialakíthatjuk a számunkra ideális konstrukciót.

Munkabérelőleg vagy munkáltatói kölcsön?
A munkáltató többféle módon is juttathat pénzt a fizetésen túl a munkavállalónak. Ennek két legelterjedtebb formája a munkabérelőleg, illetve a munkáltató által adott kölcsön. Az Adó online szakértőjének segítségével megnézzük, melyik milyen feltételekkel adható.
A szakértő az apróbetűs részt is elmagyarázza

A bankok online kalkulátorai mellett különböző összehasonlító oldalakon is válogathatunk a pénzintézetek ajánlatai közül. Ha azonban az internetes keresésünk után is maradt még kérdésünk, kétségünk, akkor még a hitelfelvétel előtt forduljunk szakemberhez! A felkészült, biztos banki háttérrel rendelkező szakember az apróbetűs rész értelmezésében is segítségünkre lehet, így biztosak lehetünk benne, hogy nem kerüli el semmi a figyelmünket. Kérdezhetünk telefonos ügyfélszolgálaton vagy emailben, de a bankfiókban személyesen is segítségünkre lesznek a szakértők.

 A szabad felhasználás ne csábítson felelőtlen költekezésre

Mivel a személyi kölcsön szabadon felhasználható, ezért arra költjük, amire csak akarjuk. Ez azonban ne csábítson felelőtlen költekezésre, ne essünk abba a hibába, hogy olyan dolgokat vásárolunk belőle, amelyekre nem feltétlenül van szükségünk! Ez különösen fontos az ünnepek közeledtével: gondoljuk végig, mi az, ami tényleg fontos, és mi az, amire valójában nincs szükségünk. A személyi kölcsön – és összességében a hiteltermékek – nem arra valók, hogy anyagi helyzetünket meghaladóan költekezzünk! A hitel egy lehetőség, mely segíthet a céljaink elérésében, nem pedig egy eszköz arra, hogy felelőtlenül szórjuk a pénzt.

Ne feledkezzünk el az extrákról!

Sok bank a hitelfelvételhez valamilyen extra szolgáltatást is nyújt. Érdemes erről is tájékozódnunk hitelfelvétel előtt, hiszen ez sokszor komoly kedvezményeket is jelent.

Több hitelt vennénk fel, de mire költjük?
A magyarok 40 százaléka tervezi idén, hogy növelni fogja kiadásait. Elsősorban lakásfelújításra, háztartási gép- és bútorvásárlásra költenének – derül ki a Cetelem Körkép adataiból. A lakáspiacon tapasztalható pezsgés és a vásárlási szándék növekedése várhatóan a hitelezésre is kedvező hatással lesz.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo