Nőtt a készpénzállomány, több a hamis bankjegy

Az első negyedévben nőtt a készpénzállomány Magyarországon, s ezzel együtt emelkedett a hamis bankjegyek száma is. A mérték ugyan továbbra sem nyugtalanító, mindezzel együtt érdemes áttekinteni milyen módszerekkel lehet a hamis pénzt kiszűrni.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Forrás: MNB

A forgalomban lévő készpénz értéke 2013. március végén 2768 milliárd forint volt. A havi érték (a szezonális hatások kiszűrésével) a megelőző negyedévhez képest 93,4 milliárd forinttal, 3,6 százalékkal nőtt a Magyar Nemzeti Bank időszaki jelentése szerint.

Bankjegyek és érmék

A forgalomban lévő bankjegyek értéke 2712,5 milliárd forint, mennyisége 299,8 millió darab volt 2013 első negyedévének utolsó napján. Ez értékben 4,4 százalékos, a mennyiséget tekintve 3,8 százalékos növekedést mutat 2012 azonos időszakának végéhez képest. A növekedés valamennyi címletet érintette.

A forgalomban lévő érmék értéke 48,1 milliárd forint, mennyisége 1274,6 millió darab volt 2013. március végén. Ez mennyiségben 4,3 százalékkal, értékben 4,1 százalékkalvolt magasabb, mint egy évvel korábban. A növekedést jobbára a 200, a 20 és az 5 forintos érmék intenzívebb forgalomba áramlása okozza.

Több a hamis bankjegy

A pénzmennyiség növekedésével emelkedett a forinthamisítványok darabszáma is 2013 első három hónapjában a megelőző negyedévhez képest. Az első negyedévben 661 darab hamis forintbankjegyet vontak ki a forgalomból.

Valutahamisítványok
A hamis valuták előfordulása továbbra is kedvező mértékű Magyarországon. Az első negyedévben összesen 468 darab hamisítványt foglaltak le, főként hamis eurobankjegyeket.
Továbbra is jellemzője a forint hamisításának az, hogy főként a nagyobb értékű bankjegycímletekre irányul. Az összes fellelt hamisítvány 80 százalékát a 10 000 és 20 000 forintosok tették ki.

Fénymásolóval és printerrel készülnek a hamis bankjegyek

A forinthamisítványok készítésének módszereiben nem tapasztalható változás, továbbra is meghatározók az irodai sokszorosító eszközök (fénymásolók vagy printerek). A nagy címletű hamisítványok között − a sokszorosításhoz használt egyszerű eszközök használata ellenére is − előfordulnak rátekintésre esetenként megtévesztő minőségűek, ezért az MNB a jelentésben kiemelte, hogy továbbra is fontos a bankjegyek ellenőrzése.

Forrás: MNB

A helyzet nem kritikus, de érdemes figyelni

A jegybank által most közölt adatok, bár növekedést mutatnak, messze nem kritikus mértékről adnak tanúbizonyságot. Mindezzel együtt nem árt az óvatosság.

Egyszerű módszerekkel, akár érzékszervi vizsgálatokkal, a pénztárakban pedig megfelelő segédeszközzel (UV-A/C lámpa) e hamisítványok is kiszűrhetők. A szükséges ismeretek elsajátításában segíthetnek egyebek mellett az MNB szakértői által tartott, térítésmentes, helyszíni képzések, amelyek folyamatosan lehetőséget nyújtanak a bankjegyekkel és ellenőrzésükkel kapcsolatos korszerű ismeretek és módszerek elsajátítására. Néhány lehetőséget azonban az alábbiakban bemutatunk.

Vizsgálat fénnyel, tapintással

Egyre több vállalkozás rendelkezik ma már UV-A és UV-C fénycsővel rendelkező UV-lámpával. Ezek használatával az ellenőrzés megbízható és gyors akár nagy mennyiségű bankjegy esetén is. Minden forint bankjegyen van ugyanis olyan motívum, amely UV-A fényben zöld-színben fluoreszkál, ám UV-C fényben pirosra változik. (Ezeket mutatja be galériánk.)

A galéria megtekintéséhez klikkeljen a képre!

A gyanús bankjegyeket meg kell vizsgáltatni
Abban az esetben, ha valakiben felmerül a gyanú, hogy hamis bankjegy került a kezébe, semmiképp se próbáljon túladni azon, mert az bűncselekménynek számít. Ilyenkor egy kereskedelmi bank vagy posta pénztárában érdemes megvizsgáltatni a pénzt. Kétség esetén az esetről jegyzőkönyvet vesznek fel, a szakértői vizsgálatot az MNB-ben végzik, ha a bankjegy nem volt hamis a vizsgálatot kérő megkapja az ellenértéket, de ha a pénz hamis volt, térítés nem jár
Vannak persze egyéb módszerek is. Az eredeti bankjegyeken az illusztrációk (a portré, az értékjelzések, a címer) a vastag festék miatt kitapinthatók. A bankjegyet fény felé tartva „átnézetben" megjelenik a vízjel, amely mindig megegyeznek a bankjegyen szereplő portré képével. Fontos, hogy ez ne karikatúraszerű, vonalas rajzolatú legyen, hanem sötétebb-világosabb árnyalatok átmenetéből álljon.

Vannak továbbá a bankjegyeken olyan biztonsági elemek, amelyek mozgatással, a bankjegy döntögetésével ellenőrizhetők. Ilyen például az előoldalon található ezüstös színű hologram csík, melynek felületén ilyenkor váltakozva látható a hologram vagy a címer.

 

 

Véleményvezér

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.
Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden

Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden 

Ha külföldre megy valaki, el ne felejtsen üres bevásárlószatyrot vinni.
Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen

Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen 

A Fidesz, ha elfoglalta Brüsszelt, akkor a Budapesti Műszaki Egyetem következik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo