Megvárja az amerikait a magyar piac

Kezdeti derű után lefele vették az irányt az amerikai tőzsdék. Emelkedett az olaj és az arany ára tegnap. Távol-Kelet: A japán exportőrök estek a legnagyobb mértékben ma reggel. A forint továbbra is 270 alatt mozog, a dollár és a jen továbbra is oldalaz. Orbán Viktor tegnapi beszédének részletei. Mától osztalékszelvény nélkül forog a Zwack. Ma az árfolyamok csökkenésére számítunk a BÉT-en.

Nemzetközi hírek

USA, Európa:

- Pluszban nyitottak, majd lefordultak a tengerentúli részvényindexek (Dow +0%; S&P +0,1%; Nasdaq -0,5%). A Nasdaq mínuszban fejezte be a kereskedést, az S&P500 és a Dow zárásra összeszedte magát. A Fed illetékesek szavai törték meg a kezdeti optimizmust, de a Dell gyenge kilátásai is negatívan hatottak a piacra.

- Nő az inflációs nyomás az USA-ban, a termelői árak a várt 0,1%-kal szemben 0,2%-kal emelkedtek júliusban, az év/év alapú árindex pedig 7,2%-ra nőtt. Az infláció erősödése csökkenti egy újabb Fed likviditásbővítő intézkedés valószínűségét.

- A philadelphiai Fed elnöke szerint Bernanke múlt heti bejelentése - miszerint 2013 közepéig alacsonyan marad a kamatszint - „nem megfelelő lépés, nem megfelelő időpontban". A dallasi Fed elnök pedig arról beszélt, hogy a Federal Reserve feladata nem a részvénypiacok segítése.

- A fentiek fényében a befektetők újraértékelték a valószínűségét egy esetleges újabb kötvényvásárlási program (QE3) lehetőségének. Többen a piacon arra számítanak, hogy a gyenge makrogazdasági helyzet miatt a Fed újabb ösztönző programot indíthat a júniusban kifutott QE2 után. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a Fed sem képvisel teljesen egységes álláspontot a monetáris politikában.

- A Dell kedden piaczárás után tette közé a második negyedéves számait, valamint csökkentette az idei értékesítési előrejelzéseit a PC piac szűkülése miatt. A negatív hírre már a zárás utáni OTC piacon esett a részvény árfolyama, tegnap pedig 10%-os mínuszban zárt a számítástechnikai cég.

- Ma a számos fontos makroadat mellett a Hewlett-Packard publikálja negyedéves számait.

Olaj és arany

- 1,1%-kal emelkedett tegnap a WTI kőolaj ára, a benzinkészletek vártnál nagyobb csökkenése nyomán. A várt 1 millió hordó helyett ugyanis 3,75 millió hordóval csökkentek a benzinkészletek az USA-ban, ami magasabb üzemanyag-felhasználásra utal.

- A kőolajkészletek azonban 4,2 millió hordóval emelkedtek a várt 500 ezer hordós csökkenéssel szemben. Összességében 353 millió hordó kőolajkészlet halmozódott fel az USA-ban, ami meglehetősen magas szintnek számít (20 éves csúcs 373 millió hordó).

- Jelenleg 87 dolláron mozog a kőolaj árfolyama.

- Az arany ára kis mértékben emelkedett tegnap, és jelenleg 1.790 dolláron kereskednek a nemesfém unciájával.

Távol-Kelet:

- A negatív tartományban voltak az ázsiai indexek ma reggel (Nikkei -1,2%, Shanghai -1,1%, Hang Seng -0,5%, Kospi -1,7%, All Ordinaries -1,2%).

- Az erős jen nyomta rá bélyegét a japán exportőrökre (Mazda -5,1%, Nissan -3,7%, Toshiba -4,8%, Panasonic -2,3%). Gyengén teljesített az ausztrál pénzügyi szektor is (Macquire Group -2,1%, ANZB -1,1%, National Australia Bank -0,9%)

- Ma a jó gyorsjelentések sem lágyították meg a befektetők szívét. A China Shenhua Energy 3,6%-ot esett, pedig első féléves profitja 16%-ot emelkedett. A Lenovo 5,1%-ot zuhant, pedig negyedéves profitja a bázishoz képest megduplázódott. A China Mobile is csak 0,1%-ot tudott emelkedni, miután féléves eredménye 6,3%-kal bővült a harmadik generációs mobilszolgáltatásokra előfizetők számának növekedése miatt.

- Az ausztrál Foster's sörgyár 1,0%-ot emelkedett, miután ismételten visszautasította a SABMiller felvásárlási ajánlatát.

- A Hong Kong Exchanges & Clearing 5,5%-ot emelkedett, miután a tőzsdeüzemeltető bejelentette, hogy tárgyalásokat folytat a Shanghai-i és a Shenzen-i tőzsdékkel egy Hong Kong-ban indítandó közös vállalatról.

Devizák:

- A dollár tegnap az 1,43-1,45 közötti sávban oldalazott, zárásra azonban nem mutatott lényeges elmozdulást. A reggeli kereskedésben enyhe dollárerősödést láthatunk, az árfolyam 1,438 környékén mozog.

- A japán fizetőeszköz továbbra is a 76,25-77 közötti sávban oldalaz. Hamarosan nagyobb elmozdulás várható.

- A forint piacán tegnap nagy kilengéseket láthattunk, 268,5-272 között mozgott az árfolyam, zárásra azonban sikerült 270 forint alá kerülnie.

Határidős piacok:

- Mínuszban tartózkodnak az amerikai határidős részvényindexek ma reggel.

Erste kommentár

Ugyan tegnap csalódást okozott a svájci jegybank intézkedése, nevezetesen az, hogy „csak" a likviditást növelik azzal, hogy tovább vásárolják a saját kötvényeket addig, amíg a bankok látra szóló betétei el nem érik a 200 Mrd frankot (a korábbi 120 Mrd-os plafonnal szemben). Ráadásul a kormány is nagyon óvatos volt. 2 Mrd frankkal segíti a bajban levő vállalkozásokat, és a jegybankra bízza, hogy milyen további lépéseket tesz. Ez viszont gazdaságélénkítés, amely inkább a frank erősödésének irányába hat. Ugyanis az élénkítés az inflációt fokozza, s ezen keresztül segíti a jegybanknak a CPI-t a 0-2%-os sávban tartania. Mindenestre a jegybank továbbra is azt hangsúlyozza, hogy mindent meg tesz a frank gyengítésének érdekében. Mi pedig azt hangsúlyozzuk, hogy szerintünk az egyensúlyi árfolyam az euró ellenében, az 1,2-1,3-as sávban van számításaink szerint. Valójában ez az ami számít. A piacokkal kapcsolatban az látszik, hogy folyik a hezitálás. A korrekció korrekciója, ráadásul jól zajlik. Vagyis meg van az esély rá, hogy további emelkedést láthassunk hamarosan. A magyar piac már megérett erre, de pl. az USA piacain még nem jött el a pillanat. Így a magyar piacnak is nehezebb. Lehet hogy bevárjuk az USA piacokat, s velük együtt fogunk emelkedni, talán holnap vagy a jövő hét elején.

Rövid hírek

- A Figyelőnek adott interjúban Hernádi Zsolt, a MOL elnöke elmondta, hogy évi mintegy 3 milliárd forintot költenek régiós sporttámogatásra.

- Több mint 1 milliárd forint értékben jegyeztek intézményi befektetők az E-Star 2014/A kötvényéből. A befolyt összeget a romániai projektek beruházásaira fordítja a vállalat. A hír pozitív, mivel így már több mint 9 milliárd forintot sikerült bevonnia az E-Starnak (10 milliárdra kapott engedélyt a PSZÁF-tól), amit azokra a projektekre költhet, amik a jövőben növelni fogják a cég eredményét.

- Mától osztalékszelvény nélkül forog a Zwack.

Gazdasági hírek

Orbán Viktor tegnapi beszéde

A főbb pontok:

- A jelenlegi árfolyamrögzítés volt a legjobb megoldás a háztartások számára, hogy kivédjék az elmúlt napokban tapasztalthoz hasonló hatalmas ingadozásokat a svájci frank árfolyamában.

- Akik igénybe veszik az árfolyamrögzítést, és külön számlán halmozzák fel az adósságukat, azoknak 2015-től a törlesztőrészlet növekedés nem lehet több, mint 15%.

- Létrejön az otthonvédelmi monitoring-bizottság, hogy átláthatóvá tegyék a törlesztőrészlet-számítást a bankoknál. Tagjai a PSZÁF-ból, a pénzügyi intézményekből és az MNB-ből kerülnek ki.

- A kormány elkötelezett az adósság csökkentése mellett és a költségvetési hiányt 3% alatt akarja tartani. A várhatóan alacsonyabb GDP növekedés (3% helyett 2%) miatt kb. 100 milliárd forint hiányozhat majd a költségvetésből, de a kormány megteszi a szükséges lépéseket.

A törlesztőrészlet növelés gátjáról már korábban volt szó, így ez nem nagy meglepetés. Bizonyos értelmezések szerint a +15% a jelenlegi törlesztőrészletekre számítandó és nem a rögzített árfolyammal kalkuláltra. A célok tartása melletti elkötelezettség pozitívan értékelendő. (Igaz, ezt korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium már elmondta.)

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak - teljes vagy részleges - felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo