Marad az egykulcsos szja

A kormány kitart az egykulcsos személyi jövedelemadó mellett, mondta Balog Ádám a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek. Az új adórendszer kétharmados oltalmát sem kívánja megszüntetni a kormány. Az államtitkár szerint ezt a hiteltárgyalások megkezdésének feltételeként eddig sem az IMF, sem az Európai Unió nem kérte.

Balog Ádám elmondta: az arányos, 16 százalékos adórendszer első évében felülmúlta a várakozásokat, hiszen az szja-ból és a társadalombiztosítási járulékokból összesen 60 milliárd forinttal több folyt be, mint amennyit terveztek, írja a Privátbankár a Magyar Nemzetben megjelent cikkre hivatkozva. A legfontosabb eredménynek azonban a nyilatkozat szerint azt tartja a helyettes államtitkár, hogy miközben az EU legtöbb államában megtorpant a gazdasági növekedés, Magyarország viszonylag jól teljesített, amihez hozzájárult az is, hogy az szja csökkentésével a kormány nagyobb összeget hagyott a lakosságnál.

 

Növekedés?
Az IMF idei országjelentése arra hívja fel a figyelmet, hogy egyre csökken a gazdasági növekedés Magyarországon, miközben az elmúlt időszak gazdaságpolitikai intézkedései negatív piaci fogadtatásra találtak. A szervezet szerint az 1,3 százalékos 2011. évi növekedést a kivitel segítette: ez volt "a növekedés egyedüli motorja", mivel a belső fogyasztás visszaesése már második éve tart. Irina Ivascsenko, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi képviseletvezetője a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) február elején tartott budapesti rendezvényén is azt hangsúlyozta, hogy a legnagyobb kihívást a növekedés jelenti a magyar gazdaság számára, ami mind rövid, mind közép- és hosszú távon gond. Hozzátette: Magyarország rendre a térségbeli növekedési átlag alatt teljesít, a belső fogyasztás és a beruházás is gyenge. Ivascsenko emlékeztetett rá: az IMF 0,3 százalékos magyar GDP-növekedésre számít az idén, de figyelmeztetett arra, hogy a szervezet ronthat ezen a prognózison, mivel az kedvező euróövezeti forgatókönyv alapján született. Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója szerint Magyarországon 2012-ben recesszió lesz, és újabb megszorítások várhatóak, míg Palócz Éva a Kopint-Tárki vezérigazgatója 0,3 százalékos GDP-növekedést prognosztizál. A GKI éves átlagban 5,3 százalékos inflációt jósol, a Kopint-Tárki elemzői 5,5 százalékot várnak. Az OECD legfrissebb Magyarországról szóló jelentése szerint a gazdaság 2012 elején recesszióba süllyedhet, az év második felében gyenge emelkedés jöhet.


Balog Ádám a napilapnak elmondta: az arányos adórendszer bevezetése a kormány legfontosabb gazdaságpolitikai intézkedéseinek egyike. Az új közteherviselési szisztéma azonban csak akkor fejtheti ki hatását, ha évtizedekig érvényben marad, ha a polgárok és a gazdaság szereplői elhihetik, hogy hosszú távon számolhatnak a szabályrendszerrel, az egykulcsos adózás védelmét ezért építették kétharmados törvénybe, amelyet nem kívánnak megszüntetni. Hozzátette, hogy ezt az egyeztetések megkezdésének feltételeként eddig sem a valutaalap, sem az unió nem kérte.

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy a felső adókulcs megszüntetésével nem a tehetősebbeket dotálják, hanem minél több legális munka elvégzésére ösztönzik a polgárokat. Az adójóváírás elhagyása pedig nem utolsósorban azt a célt szolgálja, hogy véget vessenek a minimálbéres adócsalásnak.

A helyettes államtitkár bízik abban, hogy a társadalom világlátására is hatni fog az adórendszer, hiszen a tisztességet alacsony elvonással jutalmazza, miközben megfelelően hozzájárul a gyermeknevelés költségeihez.

Nem nő a fogyasztás
A Gfk csütörtökön publikált komplex fogyasztói bizalom indexe szerint a magyar lakosság vásárlási hajlandósága mélypontra zuhant az év első három hónapjában. A Vásárlási Hajlandóság Index (VHI) január-március időszakban utoljára a tavalyi év elején látott mértékben – 16 ponttal – csökkent és 99,2 ponton állt meg 2012 márciusában. - Ez a valaha mért legalacsonyabb érték és a kereskedelem szempontjából nem feltétlenül biztató – hívta fel a figyelmet Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója. A megkérdezettek közel kétharmada (66 százalék) az inflációnál kisebb mértékű jövedelem növekedéssel számol, vagyis reáljövedelmük csökkenését prognosztizálják.

Vámosi Nagy Szabolcs korábban a Piac&Profit kérdésére válaszolva kifejtette: nem biztos, hogy az egykulcsos szja jó gazdaságpolitika. „Tény, hogy meg kell osztani a terheket, idővel azonban minden közterhet a lakosság fizet, a kérdés az, hogy mikor, és mennyit.” Az adószakértő szerint – durván leegyszerűsítve – a lineáris adórendszer bevezetésével csatlakoztunk a Kelethez, tőlünk nyugatabbra ilyen nincs.

- Általános vélekedés szerint nem engedhetik meg maguknak ezt a technikát, mert ez nem más, mint törvényi eszközökkel történő jövedelemátcsoportosítás a gazdagok javára, a szegények terhére - mutat rá a szakértő, aki szerint szakmailag és társadalmilag is az egykulcsos szja kizárólag akkor elfogadható, ha ezzel párhuzamosan bevezetik az értékalapú ingatlanadót.

Az egykulcsos adó miközben az ország problémájára nem adott választ, társadalompolitikai feszültségeket hozott létre. Az előnyök nem látszanak a gazdaság kifehérítése tekintetében sem. A lineáris adó ugyanis nem fehérít.

– Ha 100 egység bért ad a munkáltató, 27 százalék szociális foglalkoztatási adót fizet utána. A dolgozó a 100 egységből ma 18,5 százalékos saját járulékot fizet. Ha nincs személyi jövedelemadó, akkor is elmegy 45,5 százalék, azaz a csökkentett szja ellenére, a magas járulékok miatt fennmarad a feketefoglalkoztatás – vélekedik Vámosi.

A Magyarországról szóló éves jelentésében a Valutaalap is megemlíti, hogy az egykulcsos szja negatív hatással van a fogyasztókra, és nem erősíti kellően a gazdasági növekedést. Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank elemzője a jelentés kapcsán jnauárban az MTI-nek elmondta: a tárgyalások között lehet az egykulcsos jövedelemadó. Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője is úgy vélte: közvetve ugyan, de megfogalmazódik az egykulcsos szja módosításának igénye a rendes évi országjelentésben.

A Magyar Nemzet egy korábbi cikkében diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy bár a Valutaalap nem ragaszkodik az egykulcsos személyi jövedelemadó eltörléséhez, azt viszont elvárja, hogy az kerüljön ki a sarkalatos törvényből, hogy később, ha szükséges, egyszerű többséggel is módosítani lehessen rajta. A hivatalos tárgyalások megkezdéséhez az IMF azt is kéri, hogy a kormány módosítsa a jegybanktörvényt és biztosítsa az MNB függetlenségét, idézi a napilap.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo