hirdetés

Már jüanban is eladósodhatunk

Átsúlyozták az MSCI indexet, és a jüan is bekerült az IMF SDR kosarába. Ráadásul ötödik valutaként a harmadik legnagyobb súllyal fog rendelkezni, de csak 2016 októberétől.
hirdetés

Kép: Pixabay

Mivel így a jüan is tartalék devizává válik, a magyar jüan kötvény kibocsátás már nem is tűnik annyira meglepőnek. Másrészt így a kínaiak is csökkenthetik más devizában (pl. USD) fennálló tartalékaikat, amely államkötvények eladásában testesülhet meg. Azaz a hír nem túl pozitív az amerikai kötvényekre nézve. Persze ez lassú folyamat lesz, közel egy év áll rendelkezésre, és ez is abba az irányba mutat, hogy a Fed emelje meg az irányadó rátát, hogy vonzóbbá tegye a dollár befektetéseket. Persze ez csak mellékzönge a gazdaság teljesítménye mellett.

Itthon már tizenegyedik napja emelkedik a Richter, azután, hogy áttörte a korábbi ellenállást. Ugyan nem tűnik olcsónak, sőt, túlvett is, de ilyen esetekben nehéz megjósolni, hogy honnan jön egy korrekció. Ránézésre nem is tűnik, olcsónak, de amikor valami átárazódik (most pedig ez történik) általában mindenki berreg, miközben az árfolyam száguld. Hasonlót láthattunk az OTP esetében 2001-ben, amikor a hitelezés felfutásának köszönhetően átárazódott, a korábbi csúcsot áttörve kisebb korrekciókkal néhány hónap alatt mintegy 50 százalékot emelkedett.

USA

Nem indult jól a hét a tengerentúlon, a rossz hangulat zárásig kitartott, és mérsékelt mínusszal fejezték be a napot az indexek (Dow -0,44%, Nasdaq -0,36%, S&P500 -0,48%). Az októberi függőben lévő lakásértékesítési adatok nem lettek túl fényesek, éves alapon 2,1%-kal bővültek az eladások, miközben a piac 4,3%-ot várt. A chicagói beszerzési menedzser index a várt 54 pont helyett 48,7 pontra esett az előző hónapban.

A Morgan Stanley a fixed income részlegének 25%-át bocsátaná el, miután a bank ilyen jellegű bevételei 13%-kal estek vissza a harmadik negyedévben. A bejelentés a következő két hétben érkezhet.

Európa

Vegyes teljesítményt láthattunk az európai indexektől tegnap. A FTSE 100 index 0,3%-ot esett, míg a CAC 40 index 0,6%-ot, a DAX index pedig 0,8%-ot emelkedett.

A görög pénzügyminiszter jelezte a befektetők számára, hogy februárig megállapodásra jutnának a hitelezőkkel az adósságterhek enyhítéséről. Hangsúlyozta továbbá, hogy Görögország mindent megtesz annak érdekében, hogy a decemberi felülvizsgálat pozitív eredménnyel záruljon.

A mai nap folyamán eurózónás beszerzési menedzser indexek, német munkanélküliségi ráta és Mark Carney, a brit jegybank elnökének nyilatkozata érkezik.

Olaj, arany

A WTI 42 dollárra emelkedett. Az OPEC várhatóan nem változtat kvótáin a soron következő, pénteki ülésén, ami azt jelenti, hogy a túlkínálat fennmaradhat rövid távon. A szaúdi álláspont ugyanis továbbra is erős, hogy a kvóták csökkentése nem tisztítaná meg a piacot a magas áron termelőktől, és így nem szűnne meg a túlkínálatos állapot. A piac ezenkívül figyel a készletek változására is: a várakozások szerint 900 ezer hordóval csökkent idén a kínálat.

Az arany is korrigált: ma reggel 1.072 dollár volt unciánként. A tegnapi gyengébb USA házépítési és ipari termelési adatok kismértékben hűtötték a kamatemelési várakozásokat. Az arany esetében a piaci szereplők többsége 1000 dollár alatti aranyat vár 2016-ban, mivel a kamatok emelkedésnek indulhatnak. Az erős dollár szintén negatívan hat az arany megítélésére.

Devizák

A múlt heti oldalazás után erősödéssel indította a tegnapi kereskedést a forint az euró ellenében. Az EUR/HUF árfolyama 312 környékéről 310,5 forintig zuhant, ami azt is jelentheti, hogy a devizapár ismét megcélozhatja a sáv alsó szélét 308,5 forintnál.

A dollár a tegnapi kereskedésben tovább erősödött az euróval szemben, de a hajnali órákban indult emelkedés után ismét a tegnap reggeli szintre kapaszkodott vissza az árfolyam (1,058). A következő napokban nyugodt kereskedésre számítunk, a piacmozgató hírek (EKB kamatdöntő ülés, munkaerő- piaci adatok) a hét második felében érkeznek, amikor ismét felerősödhet az EUR/USD devizapár volatilitása.

Távol-Kelet

A gyenge gazdasági adatok ellenére is jól teljesítettek az ázsiai részvénypiacok. A Nikkei 1,3%-ot, a Hang Seng 2%-ot, a Shanghai index pedig 0,2%-ot emelkedett. A Nikkei a lélektanilag meghatározó 20 ezer pontos érték fölött zárt.

1999 óta először módosított az IMF az SDR devizakosár összetételén. A korábban megjelent híreknek megfelelően a jüan új tagként bekerült a devizakosárba, amely így már 5 tagúra bővült. Ráadásul a jüan egyből 10,92%-os súlyt kapott, és ezzel a harmadik legjelentősebb komponens lett megelőzve a fontot és a jent is. A jüan bekerülésének legnagyobb vesztese az euró, melynek súlya több mint 6 százalékponttal csökken 30,93%-ra. A jüan technikai értelemben 2016 októberétől válik a fizetőkosár részévé. A mostani döntés rendkívül fontos lépés a kínai gazdaság és pénzügyi rendszer globális integrálásában.

A várt 49,8 pont helyett 49,6 pontra esett a kínai beszerzési menedzser index értéke, ami a gazdasági lassulást jelző tartomány. Ez ráadásul 2012 augusztusa óta a legalacsonyabb érték, és 4 hónapja csökken az index értéke. A sorozatosan gyenge adat alapján akár a 7%-os növekedési cél is veszélybe kerülhet.

A kínai részvénypiacon elsősorban az ingatlanfejlesztő cégek szerepeltek a legjobban, miután olyan spekulációk jelentek meg, hogy a gyenge gazdasági adatok ellensúlyozására további monetáris lazítás jöhet a jegybank részéről. A japán nyugdíjalap, a GPIF egyes befektetésein elkezdte fedezni a devizakockázatot az euróval szemben, vagyis nem számítanak további jen gyengülésre az euróval szemben. Az ausztrál jegybank a várakozásoknak megfelelően 2%-on tartotta a jegybanki alapkamatot.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo