hirdetés

Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni

Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
hirdetés

Privátbankár: Az MPT Harmónia Alap nyerte el a Legjobb Vegyes Óvatos Alap 2021 díjat idén a Privátbankár versenyén. Miben volt kiemelkedő ez az alap?

Borbély Miklós: A Magyar Posta Takarék Harmónia Alap egy mérsékelt kockázatú, konzervatívan kezelt vegyes alap, ami másodszor nyerte el ezt a díjat, hiszen 2020-ban is megkapta az elismerést. Tavaly év elején jól prognosztizáltuk, hogy a vírus sokkal negatívabban fog hatni a tőkepiacokra, és jobban sújtja majd a tőzsdéket és a világgazdaságot, mint ahogy azt az elemzők február közepén gondolták. Időben léptünk, és így az alap árfolyamának esése márciusban valahol 2-3 százalék között állt meg, majd nagyon gyorsan helyreállt; a befektetési jegyek árfolyama április közepére pedig ledolgozta a teljes márciusi esést. Ilyen évkezdés után sokkal könnyebb volt az év hátralevő része, nem azon kellett gondolkoznunk, hogyan hozzuk ki jelentős mínuszból az alapot.

Talán mondhatjuk utólag, hogy „könnyű” volt ráülni a “V”, vagy pipa alakú felpattanás felfelé ívelő szárára, ami április-májustól kezdett kibontakozni.

Privátbankár: Nyilván a visszapattanás úgy volt lehetséges, ha az alapkezelő márciusban részvényeket vásárolt. Mennyi részvény lehet az alapban?

Borbély Miklós: Miután egy óvatos, konzervatív vegyes alapról beszélünk, 0 és 20 százalék között lehet a részvények aránya, ezen a sávon belüli arányokról a portfóliókezelő dönt saját stratégiai elképzelései alapján. A részvénypiaci kitettség a fedezeti ügyletek segítségével közel nullára csökkenhet, a részvények eladása nélkül. Amikor a portfóliókezelő úgy ítéli meg, hogy emelkedő trend várható, akár 20 százalékig is emelheti a részvények arányát.

Privátbankár: Miért használnak fedezeti ügyleteket?

Borbély Miklós: A fedezeti ügyletekkel az alap sokkal hamarabb tud reagálni, így gyorsabban és olcsóbban lehet a portfólió kockázati összetételét változtatni, mint részvények mozgatásával.

Kritikus piaci időszakban gyakran előjön az a probléma, hogy egyszerre lecsökken a piacon a likviditás, eltűnnek a vevők, instabillá válnak az árjegyzők. Az ebből adódó veszteségek nagy részét el lehet kerülni azzal, ha a mögöttes részvények likvidálása helyett inkább fedezeti ügyletekkel védekezünk a nem kívánt irányú részvénypiaci, vagy devizapiaci árfolyammozgások ellen. Emellett olyan helyzetek is előfordulnak, amikor hosszú távon hiszünk egy adott részvényben, de rövidebb távon tőzsdei esést várunk, ezért nem az egyedi papírt adjuk el, hanem a piaci kockázatokat fedezzük le.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo