Újra várja a gyerekeket az ÖKO-Sziget a Víz Világnapján

Idén, immáron ötödik alkalommal várja az iskolásokat az ÖKO-Sziget, amelyet ismét a Víz Világnapjához kapcsolódva március 21–22-én szervez meg Szigetmonostor Önkormányzata, az Ökológiai Művelődés Alapítvány, valamint az Outdoor Mission Kft.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az ÖKO-Sziget rendezvény koncepciójának alapját a Víz Világnapjával kötöttük össze, mert a víz szerintünk is kiemelkedően fontos elem. Hazánk viszonylag szerencsés földrajzi adottságokkal bír, így az iható édesvíz jelenléte természetes ténynek tűnik. Viszont ennek megvan az a veszélye, hogy amíg a hiányával nem szembesülünk, nem értékeljük kellőképpen az elérhető ivóvizet. Az 1993. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencia határozatával, miszerint március 22-t a Víz Világnapjának nyilvánították, pont a tiszta víz fontosságára és sebezhetőségére szeretnék ráirányítani a figyelmet. Az ÖKO-Sziget úgy tudja támogatni a vízzel kapcsolatos ismeretterjesztést, hogy alap- és maradandó témájaként minden alkalommal foglalkozik a víz valamilyen kiemelt szerepével.

Méghozzá óriási sikerrel: tavaly több mint ezer diák és tanár látogatott ki a IV. ÖKO-Szigetre. Az érdeklődők 14 település 17 általános iskolájából érkeztek. A diákok a kötött programokon kívül minden eddiginél több, összesen 9 szakmai partner programjait, foglalkozásait látogathatták.

Kép: ÖKO-Sziget, Fotó: Kovács Attila

Rendezvény alaptémája mellé évről évre egy másik fenntarthatósági problémakört is fókuszba állítanak a szervezők. A 2019-es évben ez a téma az energiagazdálkodás. Az energiafelhasználással kapcsolatban kevésbé jellemző a tudatos gondolkodás. Ebben a témakörben jellemzően a mérnököktől várjuk az újabb és újabb megoldásokat. Ám a kutatók leginkább az eszközeink jobb hatásfokának elérésében tudnak segíteni. Nem mellékes az a tény, hogy az energiafelhasználás mértéke nagyban múlik rajtunk. Ezt kell tudatosítani a diákokban, és rávilágítani arra, milyen sok területen van eszköz a kezünkben az energiafelhasználás csökkentésére.

Kép: ÖKO-Sziget, Fotó: Kovács Attila

Az ÖKO-Sziget további céljai közé tartozik, hogy arra sarkallja a rendezvényen részt vevő diákokat, hogy gondolkodjanak, és nem a jelenleg jellemző lineáris síkon, hanem egy összefüggésrendszerben lássák a problémákat és azok megoldásait. A holisztikus gondolkodás az egyik kiútlehetőség a kialakult fenntarthatósági-környezeti-társadalmi problémából. Hangsúlyt helyezünk arra is, hogy az ismereteket minél inkább meg tudjuk jeleníteni, akár több érzékszervre hatva egy időben, ezzel mélyebb benyomást keltve, jobban elmélyítve a tudást.

A rendezvény helyszíne újra a Szentendrei-szigeten elhelyezkedő Szigetmonostor lesz. Ez a terület méltó helyszín egy víz világnapi rendezvény megtartásához, hiszen kiemelt szerepet játszik a környék és Budapest vízellátásában, valamint a szigetmonostori önkormányzat fő vezérelvei közé tartozik a fenntarthatóság.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo