Trump nem bünteti a környezetszennyezőket

60 százalékkal kevesebb bírságot szedett be a Trump-kormány az első 6 hónapban, mint amennyit Clinton, Bush és Obama. Trump emberei nem tartatják be szigorúan a környezetvédelmi törvényeket, sőt tudatosan fel is lazítják azokat.

Még csak alig fél éve van hatalmon Trump, de hatóságai máris rekordmértékben hagyják büntetlenül azokat a kihágásokat, amiket a környezetszennyező cégek követnek el. Erre már konkrét számadatok is vannak. Hatvan százalékkal kevesebb bírságot szedett be cégektől az amerikai Igazságügyi Minisztérium Trump elnökségének első 6 hónapjában, mint amennyit három korábbi adminisztráció idején gyűjtött be.

  • Trump első 6 hónapja: 12 millió dollárt kasszírozott a kincstár számára a szaktárca 26 magánjogi perből. – Obama első 6 hónapja: 34 millió dollár 34 ügyből. – Ifj. Bush első 6 hónapja: 30 millió dollárt 31 esetből. – Clinton első 6 hónapja: 25 millió 45 perből.
Mindez egy független jelentésből derült ki, amit az Environmental Integrity Project (EIP) adott ki, melynek igazgatója Eric Schaeffer, aki Clinton és Bush alatt volt az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) magánjogi törvénybetartásért felelős igazgatója. Annak az ügynökségnek, melynek élére Trump direkt egy klímaszkeptikust nevezett ki Scott Pruitt személyében, hogy ledózerolja a jogi fékeket, és az olajlobbinak kedvezzen. Oklahoma főügyészeként Pruitt korábban számos perben vett részt, melyekkel az EPA rendelkezéseit próbálta érvényteleníteni.

Fehér Ház
Kép: Pixabay

Márpedig ha csökken a bírságok volumene, az két dolgot vonhat maga után: a keveseb bírságból kevesebb pénz jut az ökológiai károk helyretételére, a szennyezések eltakarításra, illetve a piaci szereplők felbuzdulnak a törvények gyengülése láttán, mondván úgyis megúszhatják, ha szennyeznek.

A Trump-adminisztráció az olajlobbi markában van?
Az USA egykori alelnöke szerint Trump kétes renoméjú klímatagadókkal vette körül magát, elnökként ezért nem fog érdemben beszélni a klímaváltozásról.
A szennyezésük miatt a bíróságon felelősnek kimondott cégek ugyancsak a legkevesebb pénzt költik eltakarításra és szennyezést kiküszöbölő új eszközök felszerelésére Trump elnökségének első 6 hónapjában Clinton, ifj. Bush és Obama mandátumának kezdetével összehasonlítva. Ezek az összegek a következőképp alakultak:
  • Trump: 197 millió dollár 10 esetből
  • Obama: 1200 millió dollár 22 esetből
  • Bush: 710 millió dollár 167 esetből
Pruitt és Trump eközben azzal takarózik, hogy ő és stábja nem környezetromboló, az EPA büdzséjének lefaragása, több – például klímakutatási – programjának megszüntetése (értsd: a hatóság kiherélése) mindössze a decentralizálást szolgálja: a környezetvédelmi törvények betartatását így áttolják tagállami hatáskörbe. Vagyis bajlódjon vele mindenütt az illetékes kormányzó, a főügyész meg a stábjaik.
Trumpot könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát
Tudománytalanok és megkérdőjelezhető kalkulációkon alapulnak Trump indokai, amikkel megmagyarázta a Fehér Ház kertjében tartott beszédében, hogy miért lép ki a párizsi klímaegyezményből. Pontról pontra megvizsgálták őket.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo