hirdetés

Tönkreteszi a környezetet a palagáz-kitermelés

A bankszektor a palagáz-projektek finanszírozása mögé állt, de a környezetvédők számos kivetnivalót találnak a nem hagyományos fosszilis energiahordozók eme fajtájában. Szerintük inkább a megújuló energiákba kellene pénzt fektetni.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Kép:Pixabay

A közelmúltban az USA Export-Import Bank, majd a Világbank és az uniós tagországok által befizetett pénzek felett diszponáló Európai Beruházási Bank (EIB) is kijelentette, hogy többé nem finanszíroznak széntüzeléses erőműveket. Az EU bankja -melynek 60 milliárd eurós éves költségvetéséhez a magyar kormány 1,679 milliárd euró közpénzzel járul hozzá- ezzel egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy a gazdaság zöld pályára állítása felett bábáskodjon.Helyette a palagáz felé fordult az érdeklődés. (A környezetvédők szerint a Világbank például kifejezetten hozzájárul a klímaváltozáshoz.)

A Bankfigyelő Hálózat hazai szervezeteként is tevékenykedő Magyar Természetvédők Szövetsége ugyanakkor többször is elítélte már a palagáz-beruházásokat (amelyekről itt olvashat részletesen) és azt szorgalmazta, hogy a magyar kormány a 28 EIB-részvényes egyikeként szólítsa fel mindkét bankot a további zöldülésre.

Palagáz Magyarországon
Kitermelés:
Makói-árok
Lelőhely-kutatás:
Derecskei-medence
Békés-medence
Kiskunhalasi régió
Zalai- és a Dráva-medence
Amennyiben megtalálják a módját, hogy gazdaságosan nyerjék ki itt a palagázt, e helyeken is megindulhat a termelés.
Forrás: Magyar Természetvédők Szövetsége
Fracking

"E gázok nem gazdaságos energiaforrások és környezeti-társadalmi hatásaik sem kezelhetők biztonságosan," jelentette ki a szervezet. A palagáz-kitermelés lényege, hogy nagy nyomással vegyi oldatot fecskendeznek a talajba, s így zúzzák szét a kőágyazatot, hogy hozzáférjenek a gázt tartalmazó üregekhez. Ez a nagy nyomású gépek használata révén nemcsak roppant energiaigényes folyamat, de egyúttal rengeteg ipari szennyvíz keletkezik a hidraulikus kőzúzás (fracturing, közkeletűbb nevén fracking) során, amit nagy teherautókkal kell elszállítani, ami szintén növeli a termelés széndioxid-emisszióját. Magyarán energiafaló és környezetszennyező a palagáz kitermelése.

Gázreneszánsz

Az Egyesült Államokban rendkívül felpörgött a palagáz-biznisz 2008 óta, ám az Energy Policy Forum szerint a boom rövid életű lesz, mert a hátterében egy veszélyes spekuláció áll. A kitermelésnek már mellékhatásai is mutatkoztak. Sok helyen elszennyeződtek az ivóvízkészletek, vannak háztartások, ahol meg lehet gyújtani a csapból folyó vizet, mert olyan szennyezett. Ezt lehetett látni a gázboom árnyoldalait kutató Gasland című dokumentumfilmben, mely Oscar-jelölést is szerzett. Az is vitatott, hogy a hidraulikus kőzúzás vajon nem jár-e kedvezőtlen szeizmikus mellékhatásokkal.

A földtulajdonos szava

A Magyar Természetvédők Szövetsége valós veszélynek tartja, hogy Magyarországon is bedőlnek a földdel rendelkező polgárok a kísértésnek, mely látszólag könnyű utat kínál a meggazdagodáshoz, kiutat a szegénységből. Az Eurobarométer 2012 végén felmérést végzett a kérdésben Magyarországon, és azt találta, hogy a megkérdezettek 74 százaléka a megújuló energiaforrásokat preferálná. Több mint 50 százalék találta aggasztónak, hogy teret nyernek a palagáz-projektek.

Földrengések

2011-ben az angliai Blackpoolban történtek rengések egy lelőhely körül. A brit Royal Society és a Royal Academy of Engineering mérnök tagjaiból verbuvált testület megvizsgálta a problémát és 2012 júniusában arra a megállapításra jutott, "kicsi a veszélye" annak, hogy a fracking földrengéseket okozna és szennyezné a talajvizet. Ugyanakkor a szakemberek nem állították, hogy a fracking nem okoz rengéseket. Sőt, úgy fogalmaztak, a hidraulikus kőzúzás által okozott(!) rengések kisebbek, mint a Blackpoolnál mért földmozgás. Két hónappal később egy texasi palagáz-lelőhely körül is rengéseket észleltek.

Fele annyi emisszió
A palagázt számos ország az energiafüggetlenség elérésének eléréséhez és az olajimport csökkentéséhez látja jó eszköznek. 2005 óta az USA-ban megtízszereződött a palagáz-kitermelés. Kína, India és Argentína is nagy kinyerhető készletekkel rendelkezik. A palagáz energiaforrásként történő használata fele annyi üvegházgáz-kibocsátással jár, mint a szén égetése, ezért annál zöldebb energiahordozó. Ugyanakkor a termelésekor előálló környezeti terhelés miatt még mindig a megújuló energiák számítanak a zöldebb megoldásnak. 2014 márciusában az EU szigorú környezetvédelmi előírásokat szabott ki a hagyományos földgáztermelésre, ám a strasbourgi EP-képviselők kivették a palagázt ennek hatálya alól.
 
hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo